Žatva. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Zelenskyj: Rusko blokuje v ukrajinských prístavoch 22 miliónov ton obilia

21.05.2022, 18:11
Autor:
ČTKČTK

Kvôli ochromenému vývozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny hrozí nedostatok potravín v chudobných krajinách, uvádza OSN.

Rusko blokuje v ukrajinských prístavoch 22 miliónov ton obilia. Podľa serveru The Kyiv Independent to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusi podľa neho obilia kradnú. Kvôli ochromenému vývozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny hrozí nedostatok potravín v chudobných krajinách, uvádza OSN.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba dnes podľa agentúry Interfax-Ukrajina povedal, že Ukrajina spolu so svojimi partnermi vytvorila dve alternatívne pozemné trasy pre export poľnohospodárskej produkcie, aby zabránila hladu v Afrike a ďalších častiach sveta.

"Rusko ohrozuje blokádou našich prístavov milióny ľudí. Ukrajina a jej partneri zriadili dve pozemné trasy na vývoz potravín, aby zachránili Afriku a ďalšie regióny pred hladovaním," uviedol Kuleba. Rusko podľa neho musí blokádu ukončiť a umožniť obnovu exportu. Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva uvádza, že vývoz obilia je teraz obmedzený na 500-tisíc ton mesačne, pričom pred vojnou za rovnaké obdobie Ukrajina vyvážala päť miliónov ton obilia.

Vývozom z Ukrajiny sa zaoberali aj Spojené štáty. Zvažujú, že by kvôli tomu dočasne zrušili časť sankcií proti ruskému spojencovi Bielorusku, ak by Minsk umožnil vyvážať ukrajinské obilie cez Bielorusko. Americký minister zahraničia Antony Blinken Rusko obvinil, že používa potraviny ako zbraň.

Spojené štáty zvažujú možnosť vývozu cez Bielorusko do litovského prístavu Klajpeda výmenou za šesťmesačnú výnimku zo sankcií proti Bielorusku na uhličitan draselný, ktorý sa používa na výrobu hnojív.

Nemecká ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová tento týždeň povedala, že svet môže kvôli rusko-ukrajinskému konfliktu čeliť najväčšiemu hladomoru od druhej svetovej vojny.

01 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 02 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 03 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 04 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 05 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:00