Paul Richard Gallagher, vatikánsky sekretár a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajina potrebuje viac zbraní a munície, nalieha Dmytro Kuleba

24.05.2022, 13:04
Autor:
ČTKČTK

"Príliš skoro sa robia závery, že Ukrajina už má všetky nevyhnutné zbrane," napísal ukrajinský minister zahraničia na twitteri.

Ukrajine sa nedostáva dostatok zbraní a munície, zatiaľ čo na Donbase na východe krajiny zúri najväčšia bitka v Európe od konca druhej svetovej vojny, upozornil dnes minister zahraničia Dmytro Kuleba na twitteri. Vyzval partnerov na urýchlenie dodávok hlavne raketometov, ďalekonosných diel a obrnených transportérov.

Ďalšie dodávky by mali byť na ceste

"Príliš skoro sa robia závery, že Ukrajina už má všetky nevyhnutné zbrane," napísal Kuleba. "Ruský útok na Donbase je neľútostná bitka, najväčšia na európskej pôde od druhej svetovej vojny. Vyzývam partnerov k urýchleniu dodávok zbraní a munície, najmä raketometov, ďalekonosného delostrelectva a obrnených ztransportérov, "dodal.

BBC na svojom ruskojazyčnom webe pripomenula, že o deň skôr sa uskutočnila porada zástupcov krajín-spojencov Ukrajiny o koordinácii vojenskej pomoci, po ktorej bolo oznámené, že Ukrajina by čoskoro mala dostať napríklad protilodné strely Harpoon s pozemným odpaľovacím zariadením.

Otáznik nad americkou výbavou

Ale o amerických raketometoch nič nezaznelo, hoci ukrajinskí predstavitelia v posledných dňoch naliehavo hovoria o ich potrebe, pretože bez nich bude pre ukrajinskú armádu ťažké prejsť do rozsiahleho protiútoku.

Americké húfnice ktoré Ukrajina dostáva, majú dlhší dostrel ako ruské delá, ale Rusko disponuje raketomety Smerč, schopné páliť až na vzdialenosť 40 kilometrov, aj keď s menšou presnosťou ako húfnice.

Americké raketomety HIMARS výrazne prekonávajú Smerč dostrelom 70 až 150 kilometrov, no západní experti upozorňujú, že ich zvládnutie Ukrajincami by vyžadovalo pomerne veľa dlhý výcvik, dodala BBC.

Denník RBK-Ukrajina dnes napísal, že podľa expertov by ukrajinské jednotky mohli prejsť do protiútoku k júlu, ak dovtedy krajina zo Západu získa dostatok zbraní.

01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 03 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 02:24