Test na opičie kiahne. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Šíreniu opičích kiahní sa dá predísť. Nie je to covid-19, hovorí WHO

27.05.2022, 14:15
27.05.2022, 14:50
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Podľa predstaviteľov WHO teraz nie je potrebné proti ochoreniu spustiť masovú očkovaciu kampaň. EÚ sa však pripravuje na hromadný nákup vakcín aj antivirotík proti opičím kiahňam.

Šíreniu opičích kiahní možno v krajinách, ktoré nie sú oblasťami pôvodného výskytu, stále zamedziť, ak zdravotnícke úrady zavedú tie správne opatrenia. Uviedla to dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Trasovanie a izolácia

Za vhodné opatrenia WHO v súčasnej situácii považuje trasovanie a izoláciu nakazených. Masové a plošné očkovanie zatiaľ podľa nej nie je potrebné.

"Domnievame sa, že môžeme (šírenie nákazy) ľahko skrotiť, ak teraz zavedieme tie správne opatrenia," uviedla riaditeľka WHO pre globálnu pripravenosť na infekčné choroby Sylvie Briandová.

Podľa odborníčky z WHO Rosamundy Lewisovej medzi opatrenia, ktoré je vhodné zaviesť, patrí trasovanie prípadov nákazy či izolácia nakazených ľudí.

Nie je to covid-19

Podľa predstaviteľov WHO sa štáty nachádzajú v časovom okne, kedy možno šíreniu choroby zabrániť.

Vírus opičích kiahní sa navyše medzi ľuďmi neprenáša ľahko. Preto by verejnosť nemala byť prehnane znepokojená. "Nie je to covid-19," povedala Briandová.

image

Bolo otázkou času, kým opičie kiahne prepuknú, hovoria vedci

Podľa predstaviteľov WHO teraz nie je potrebné spustiť masovú kampaň očkovania proti opičím kiahniam.

Očkovanie však odporúča ľuďom, ktorí mali blízky kontakt s nakazeným. WHO chce posilniť dostupnosť vakcíny proti tejto chorobe.

Organizácia teraz eviduje zhruba 200 potvrdených prípadov nákazy v 20 krajinách, kde sa predtým choroba nevyskytovala. Je medzi nimi aj Česká republika. "Nevieme ale, či nejde o povestnú špičku ľadovca," uviedla Briandová.

Zdravotnícke služby v jednotlivých krajinách zatiaľ evidujú ochorenia prevažne s miernymi príznakmi. Vyššie riziko vzniku ochorenia s vážnym priebehom hrozí u tehotných žien, detí či ľudí s problémami s imunitou.

EÚ chystá nákupy

Európska únia rozhodla o spoločnom nákupe vakcín a antivirotík na boj proti opičím kiahňam, v rozhovore pre švédsky denník Dagens Nyheter to podľa agentúry Reuters uviedol Richard Bergström, generálny riaditeľ Európskej federácie farmaceutického priemyslu a združení (EFPIA).

Švédsky denník napísal, že EÚ kúpi vakcínu Imvanex od spoločnosti Bavarian Nordic a liečivo Tecovirimat od spoločnosti Siga Technologies zo Spojených štátov.

Bergström uviedol, že EÚ zatiaľ nepodpísala zmluvu so žiadnou z týchto firiem. Ubezpečil však, že "to pôjde rýchlo".

"Zmluvu by sme mali mať hotovú približne do týždňa a možno v júni nejaké obmedzené dodávky," citoval denník vyjadrenie Bergströma.

image

Rastie záujem o vakcíny proti opičím kiahňam. Dánskeho výrobcu už oslovilo viacero krajín

Agentúre Reuters sa bezprostredne nepodarilo získať reakciu EÚ na túto správu. Imvanex je vakcína proti pravým kiahňam, s ktorými sú opičie kiahne úzko spojené.

V USA je schválená na prevenciu kiahní aj opičích kiahní. V Európskej únii je schválená na pravé kiahne, hoci lekári ju môžu neoficiálne predpisovať aj na opičie kiahne.

Podobné pravým kiahňam

Opičie kiahne sú vírusové ochorenie podobné pravým kiahňam, zvyčajne ale majú miernejšie prejavy. Prvýkrát boli zaznamenané v Konžskej demokratickej republike v 70. rokoch minulého storočia a teraz sa vyskytujú v častiach strednej a západnej Afriky. Donedávna sa v iných častiach sveta choroba vyskytovali len zriedka.

image

Dostanú sa opičie kiahne aj na Slovensko a hrozí nám epidémia? Pýtali sme sa infektológov

Medzi príznaky patrí horúčka a vyrážka. Západoafrický kmeň opičích kiahní, ktorý bol zistený v súčasnej epidémii, má mortalitu v afrických podmienkach zhruba jedno percento. Vírus sa šíri predovšetkým blízkym kontaktom a podľa predchádzajúcich vyhlásení Briandovej bolo mnoho zistených výskytov hlásených u mužov, ktorí mávajú pohlavný styk s mužmi.

Podľa Organizácie Spojených národov pre boj s AIDS (UNAIDS) sa ale pravdepodobne nakazili pri tesnom fyzickom kontakte s niekým, kto už bol vírusom infikovaný. Organizácia zdôraznila, že nakaziť sa môže ktokoľvek.

01 - Modified: 2022-05-26 19:01:09 - Feat.: 1 - Title: Počet nakazených opičími kiahňami stúpa. Ochorenie sa potvrdilo u 200 ľudí z viac ako 20 krajín 02 - Modified: 2022-05-27 09:38:39 - Feat.: 0 - Title: Bolo otázkou času, kým opičie kiahne prepuknú, hovoria vedci 03 - Modified: 2022-05-26 14:55:00 - Feat.: 0 - Title: Opičie kiahne: Rezort zdravotníctva chce zaobstarať tisíce dávok vakcín proti pravým kiahňam 04 - Modified: 2022-05-26 14:58:44 - Feat.: 0 - Title: Z Česka hlásia už päť prípadov opičích kiahní. Človeka proti nim ochráni aj očkovanie proti pravým kiahňam 05 - Modified: 2022-05-26 14:02:50 - Feat.: 0 - Title: Švajčiari vyvinuli PCR testy na opičie kiahne
01 - Modified: 2024-04-19 17:47:00 - Feat.: - Title: WHO má informáciu o prvom nakazenom človeku vírusom vtáčej chrípky vo Vietname 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:18 - Feat.: - Title: WHO je znepokojená šírením vtáčej chrípky, upozornila na vysokú úmrtnosť u ľudí 03 - Modified: 2024-04-03 21:24:00 - Feat.: - Title: WHO zostáva v Pásme Gazy napriek smrti humanitárnych pracovníkov, naďalej poskytuje pomoc 04 - Modified: 2024-03-05 19:29:29 - Feat.: - Title: Z Pásma Gazy je potrebné evakuovať približne 8000 pacientov, upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia 05 - Modified: 2024-02-21 18:15:34 - Feat.: - Title: Situácia v Gaze je nehumánna, stala sa zónou smrti. Na zdravotníkov padajú bomby, jedla je málo, znie z WHO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:09