Texaskí policajti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Takmer hodinu čakali. Policajti sa pri zásahu proti strelcovi v Texase zle rozhodli, priznalo vedenie

27.05.2022, 19:17
27.05.2022, 19:46
Autor:
ČTKČTK

Útočník v učebni zastrelil 19 detí a dve učiteľky. Polícia čakala so zásahom aj potom, čo dve z detí v učebni volali na tiesňovú linku a prosili o pomoc.

Vedenie texaskej polície dnes po troch dňoch silnejúcej kritiky pripustilo, že policajti urobili zlé rozhodnutie a príliš dlho otáľali so zásahom proti strelcovi na základnej škole v meste Uvalde, ktorý v jednej z učební zastrelil 19 detí a dve učiteľky. Takmer 20 policajtov stálo viac ako tri štvrte hodiny pred dverami učebne, v ktorej sa strelec zamkol, a čakali na príchod zásahovej jednotky pohraničnej stráže. Až potom policajti vnikli dovnútra a páchateľa zastrelili. Veliteľ zásahu sa podľa šéfa texaského ministerstva pre verejnú bezpečnosť Stevena McCrawa domnieval, že deti v učebni nie sú v ohrození.

"V tej chvíli si myslel, že deťom už nič nehrozí a že sa podozrivý zabarikádoval a (policajti) majú čas sa preskupiť," povedal McCraw o veliteľovi zásahu. "Samozrejme to nebolo správne rozhodnutie. Bolo to zlé rozhodnutie," dodal.

Podľa McCrawa sa z učebne ozvala streľba krátko po tom, čo do nej 18-ročný strelec Salvador Ramos vstúpil s poloautomatickou puškou v ruke. V nasledujúcich 48 minútach sa však podľa jeho slov streľba ozývala len „sporadicky“. Zasahujúci policajti si nakoniec po príchode posíl odomkli dvere od učebne univerzálnym kľúčom, ktorý získali od údržbára, a Ramosa zastrelili.

Niektoré deti v učebni pritom počas útoku opakovane volali na tiesňovú linku, povedal McCraw. Jedna z volajúcich najprv povedala, že je okolo nej niekoľko mŕtvych, v ďalšom telefonáte potom informovala, že osem alebo deväť detí je stále nažive.

Polícia ani potom nezasiahla ďalších asi 35 minút. McCraw nespresnil, či niektoré z týchto detí nakoniec zomreli. V neskorších telefonátoch je pritom počuť cez telefón aj streľbu. Jedna zo žiačok potom volala na tiesňovú linku znova a prosila, aby policajti vtrhli dovnútra, pretože ich počula za dverami.

Texaské úrady poskytovali o zásahu polície v posledných niekoľkých dňoch značne nejasné a niekedy si protirečiace informácie. Pri štvrtkovej tlačovej konferencii činitelia prevažne ignorovali otázky, prečo polícia nebola schopná vyčíňanie strelca zastaviť skôr, píše agentúra AP. Väčšina incidentov s "aktívnym strelcom" v Spojených štátoch podľa expertov končí do niekoľkých minút.

Necelé tri dni po krviprelievaní je jasné, že jeden z najhorších prípadov streľby na amerických školách začal v utorok tesne pred 11:30 miestneho času (18:30 SELČ), keď páchateľ pri škole nabúral v aute a čoskoro začal strieľať. Úrady pôvodne uvádzali, že ho konfrontoval pracovník zodpovedný za bezpečnosť školy, podľa novej verzie však k ničomu takému nedošlo. "Vošiel dovnútra bez prekážok," povedal o strelcovi na tlačovej konferencii Victor Escalon z ministerstva verejnej bezpečnosti.

Až potom, konkrétne o 11:44, na miesto dorazili prví policajti, uvádza časová os zostavená denníkom The Washington Post. Ramos údajne na policajtov strieľal a zavrel sa vo dvojici interne prepojených tried, kde začal zabíjať. Všetkých 21 obetí zastrelil na tomto mieste. Bezpečnostné zložky tam prenikli až tesne pred 13:00, po príchode posíl z pohraničnej stráže, potom útočníka zabili.

Zo školy cez okná utekali deti, píše denník The New York Times, zatiaľ čo sa pri areáli tvoril dav ľudí. Boli v ňom aj rodičia žiakov, ktorí podľa výpovedí prosili políciu, aby zasiahla, a dokonca uvažovali o tom, že do školy vtrhnú sami. Vypäté okamihy podľa WP dokumentuje video, v ktorom istý muž obviňuje políciu, že len "postáva vonku".

Niektorí rodičia údajne skončili vo väzbe. Desirae Garzaová vypovedala, že jej bratovi Angelovi, ktorého desaťročná nevlastná dcéra je jedným zo zastrelených detí, strážnik nasadil putá, keď sa rozbehol k škole. Matka dvoch žiakov Angeli Rose Gomezová povedala denníku The Wall Street Journal, že dopadla podobne. "Polícia nič nerobila," uviedla.

Hovorca texaského ministerstva verejnej bezpečnosti Chris Olivarez vo vysielaní televízie CNN obhajoval postup polície s tým, že v škole zasahovalo niekoľko strážnikov, ktorí boli pod paľbou a zároveň privolávali posily.

Sám pritom potvrdil, že policajné inštrukcie ukladajú strážnikom v podobných situáciách čo najrýchlejšie strelcov zneškodniť. Či by ráznejší zásah v tomto prípade zachránil životy, nie je zjavné, McCraw dnes nespresnil, koľko detí zomrelo v čase, keď policajti čakali na posily. Televízia MSNBC však upozornila, že v miestnosti s mŕtvymi deťmi bolo nájdené aj krvácajúce dievča, ktoré zomrelo po transporte do nemocnice.

Na otázku, čo by McCraw odkázal rodičom zosnulých detí, odpovedal činiteľ so zmesou vzdoru a rezignácie. "Čo by som mal tým rodičom povedať? Nemám nič, čo by som tým rodičom povedal, okrem toho, čo sa stalo. Nie sme tu od toho, aby sme obhajovali to, čo sa stalo, sme tu, aby sme vám povedali fakty," povedal. "Keby som sa domnieval, že to niečomu pomôže, tak by som sa ospravedlnil," dodal.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 05 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:32