Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

O stopke pre Lavrovov let rozhodlo NATO. Požadujeme tvrdú odvetu, hovorí ruský zákonodarca

06.06.2022, 09:25
Autor:
ČTKČTK

Zákonodarca Konstantin Kosačov zdôraznil, že Bulharsko, Čierna Hora a Severné Macedónsko sa pripojili k "hrobárom skutočného európskeho sna".

Kolektívne odmietnutie Bulharska, Čiernej Hory a Severnej Macedónska umožniť lietadlu šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova preletieť do Srbska si nevyhnutne vyžaduje tvrdú reakciu, a to spoločnú Ruska a Srbska, uviedol dnes podpredseda hornej komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov.

Lavrov mal dnes začať dvojdňovú návštevu v Belehrade, no nedeľné rozhodnutie Sofie, Podgorice a Skopje nepovoliť prelet jeho lietadla viedlo podľa médií k jej zrušeniu

"Je jasné, že toto rozhodnutie nebolo o lietadle. Bolo namierené proti Rusku ako štátu a Srbsku ako štátu. Dúfam, že reakcia bude spoločná a tvrdá, a to v podobe nielen diplomatických protestov, ale aj konkrétnych praktických odvetných krokov, "uviedol Kosačov podľa agentúry TASS.

image

Lavrov bol nútený zrušiť návštevu Srbska. Okolité krajiny uzavreli vzdušný priestor

Senátor nepochybuje, že v skutočnosti išlo o rozhodnutie Severoatlantickej aliancie, ktorej členmi uvedenej krajiny sú, a Spojených štátov.

"Hrobári európskeho sna"

"Priamym zasahovaním do bilaterálnych záležitostí dvoch zvrchovaných európskych štátov, ktoré nie sú členmi aliancie, Ruska a Srbska, sa NATO pokúša zmocniť sa a podriadiť si zvyšnú časť Európy. Ďalej bude pokračovať globalizácia aliancie vo zvyšku sveta, v ktorom je Čína strategickým terčom číslo dva hneď za Ruskom," usúdil.

Kosačov dodal, že Bulharsko, Čierna Hora a Severné Macedónsko sa pripojili k "hrobárom skutočného európskeho sna", ktorými sú podľa neho Británia, Česko, Poľsko a Pobaltie.

Ruský denník Kommersant dnes na svojom webe s odvolaním sa na vlastné zdroje napísal, že uzavretie vzdušného priestoru susedných krajín pre lietadlo ruského ministra môže vyhovovať srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi, ktorý by si podľa denníka želal, aby Lavrovova návšteva bola odložená, alebo sa uskutočnila podľa možnosti nepozorovane, aby nepokazila vzťahy Srbska so Západom.

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe pripomenula, že takmer všetky krajiny Európskej únie a tiež Británia uzavreli ruským lietadlám svoj vzdušný priestor po ruskom útoku na Ukrajinu z 24. februára, zatiaľ čo Srbsko je jedným z mála spojencov Ruska v Európe.

image

Čierna Hora, Severné Macedónsko a Bulharsko zakázali prelet lietadla s Lavrovom. Ten sa chystá do Srbska

Komplikovaná situácia

Srbsko nezaviedlo sankcie proti Moskve, ale od roku 2012 je oficiálne kandidátskou krajinou na členstvo v EÚ. Začiatkom marca sa v Belehrade demonštrovalo na podporu krokov Ruska proti Ukrajine.

Srbsko prakticky úplne závisí od dodávok ruského plynu, ale jeho lojalitu voči Moskve budí tiež skutočnosť, že Rusko podporuje Belehrad v neuznávaní nezávislosti Kosova.

Srbská premiérka Ana Brnabičová uviedla, že situácia okolo príchodu ruského ministra je "veľmi komplikovaná" a že logistikou jeho cesty sa zaoberá prezident Vučić.

Na otázku, či sa Lavrovova cesta uskutoční, nemenovaný ruský diplomat agentúre Interfax ešte v nedeľu povedal: "Schopnosť teleportácie naša diplomacia zatiaľ neovláda."

01 - Modified: 2022-06-06 05:43:38 - Feat.: 1 - Title: Lavrov bol nútený zrušiť návštevu Srbska. Okolité krajiny uzavreli vzdušný priestor 02 - Modified: 2022-06-07 11:28:29 - Feat.: 1 - Title: Čierna Hora, Severné Macedónsko a Bulharsko zakázali prelet lietadla s Lavrovom. Ten sa chystá do Srbska
01 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 02 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 04 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 05 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:59