Obete útoku v Nigérii. FOTO: Reuters
StoryEditor

Masaker počas omše. Desiatky mŕtvych a zranených si vyžiadal útok v katolíckom kostole v Nigérii

06.06.2022, 11:22
Autor:
TASRTASR

Doposiaľ neznámi páchatelia použili pri útoku v meste Owo, ktoré sa nachádza na juhozápade Nigérie, ručné strelné zbrane a výbušniny.

Najmenej 50 ľudí prišlo o život pri útoku, ktorý sa odohral v nedeľu v katolíckom kostole v meste Owo na juhozápade Nigérie. Medzi obeťami sú ženy aj deti, informovala v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdravotnícke zdroje a médiá.

Desiatky ľudí boli pri útoku zranené a boli prevezené do  nemocníc v meste Owo. Tamojší lekári prostredníctvom sociálnych sietí vyzvali verejnosť na darovanie krvi.

Guvernér štátu Ondo, Arakunrin Oluwarotimi Akeredolu, navštívil miesto útoku a zranené osoby v nemocnici a nedeľný incident označil za "veľký masaker", ktorý by sa už nemal opakovať.

Neznámi útočníci

Reuters dodal, že totožnosť a motív útočníkov neboli bezprostredne neznáme. K útoku došlo v Kostole sv. Františka Xaverského počas omše, ktorou veriaci slávili slávnosť zoslania Ducha svätého (Turíce).

Útočníci pri útoku v chráme použili ručné strelné zbrane a odpálili aj výbušniny. Následne po útoku sa objavili informácie, že útočníci uniesli niekoľko kňazov i veriacich. Hovorca biskupstva Ondo, Augustine Ikwu, však tieto tvrdenia poprel.

Ikwu zároveň uviedol, že totožnosť útočníkov zostáva neznáma. Dodal, že v okolí kostola v Owe boli rozmiestnené nigérijské bezpečnostné zložky.

Tlmočil zároveň výzvu biskupa diecézy Ondo, Juda Ayodejiho Arogundadeho, ktorý sa obrátil na katolíkov, aby "zachovali pokoj, dodržiavali zákony a modlili sa za návrat mieru a normálneho stavu do našej obce, (federálneho) štátu a celej krajiny".

Solidarita s obeťami

Pápež František v reakcii na útok vyjadril solidaritu s obeťami a uistil, že sa modlí za všetkých, ktorých sa tragédia týka, informoval spravodajský web Vatican News.

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari vo svojej reakcii vyslovil sústrasť rodinám obetí a nariadil záchranným zložkám, aby poskytli všemožnú pomoc zraneným. Avizoval tiež: "Nech sa deje čokoľvek, táto krajina sa nikdy nepoddá zlu a zlým ľuďom a temnota nikdy nepremôže svetlo. Nigéria napokon zvíťazí".

Reuters pripomenul, že Nigéria bojuje na severe svojho územia proti islamistickému povstaniu a ozbrojeným gangom, ktoré podnikajú útoky a únosy s cieľom získať výkupné.

01 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 02 - Modified: 2024-04-20 15:22:25 - Feat.: - Title: Šachový šampión z Nigérie prekonal svetový rekord, hral nepretržite 58 hodín 03 - Modified: 2024-04-12 17:39:22 - Feat.: - Title: Nigérijská armáda zabila, zranila alebo pozatýkala stovky ozbrojencov 04 - Modified: 2024-04-05 17:23:33 - Feat.: - Title: V Nigérii vyčíňali ozbrojenci. Pri strete medzi pastiermi a farmármi prišlo o život 21 ľudí 05 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:59