StoryEditor

Exposlanec Ponomariov spúšťa online noviny pre Rusov. Ich cieľom je zvrhnúť Putina

07.06.2022, 12:24
Autor:
TASRTASR

"Elity v Rusku sú nespokojné. Ale ešte nie sú dostatočne vystrašené," povedal exposlanec ruskej Štátnej dumy Iľja Ponomariov. "Potrebujú vidieť ducha roku 1917," vysvetlil.

Ponuku nezávislých spravodajských kanálov a médií, ktoré sú určené pre publikum v Rusku, rozšíria od budúceho týždňa nové online noviny.

V ukrajinskom Kyjeve ich bude pripravovať redakcia spravodajského webu Februárové ráno (Utro fevraľa). Informoval o tom britský denník The Guardian.

Hlasoval proti anexii Krymu

Za projektom stojí bývalý poslanec ruskej Štátnej dumy Iľja Ponomariov, ktorý v roku 2014 ako jediný v parlamente hlasoval proti anexii Krymského polostrova Ruskom.

Na základe kontroverzného zákona o odvolaní poslancov, prijatého v roku 2016, bol za to vylúčený z Dumy a počas cesty do USA mu bol zakázaný opätovný vstup do vlasti.

Ponomariov žije v Kyjeve a v roku 2019 sa stal ukrajinským občanom.

image

Bieloruské úrady zakázali Orwellov román 1984, tvrdí opozičný denník

Kanál s cieľom zvrhnúť Putina

Ako v utorok napísal The Guardian, youtubový kanál s názvom Februárové ráno má "ambiciózny a zdanlivo nemožný cieľ: zvrhnúť (ruského prezidenta) Vladimira Putina".

Na rozdiel od iných médií pôsobiacich na Ukrajine je zameraný výlučne na publikum žijúce v Rusku.

Jeho 70-členný tím tvoria Ukrajinci a Rusi. Niektorí z nich pracujú aj v ruských mestách a tvoria akúsi tajnú sieť spolupracovníkov. Ich programy sa objavujú na sieťach Telegram, YouTube a Facebook.

Ponomariov v rozhovore pre britský denník uviedol, že hľadá západné zdroje financovania pre svoj kanál.

Tvrdí však, že Londýn a Washington sa obávajú podporovať "zmenu režimu" v Rusku, hoci si to v súkromí želajú.

image

Na okupovanom juhu Ukrajiny silnie odboj, pribúda sabotáží aj atentátov

Kľúčoví liberáli alebo robotníci

Ponomariov pripustil, že bude ťažké presvedčiť Rusov ovplyvnených rokmi štátnej propagandy v televízii, aby sa obrátili proti svojej vláde.

Podľa jeho názoru nateraz existujú dve skupiny, ktoré vy mohli byť nositeľmi zmeny.

Jednou z nich sú mladší mestskí liberáli a podporovatelia uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Mnohí z nich nedávno emigrovali.

Druhú skupinu tvorí frustrovaná ruská robotnícka trieda, ktorá má "plné zuby" korupcie a zlého vládnutia.

Títo často ľavicovo orientovaní a zväčša neorganizovaní ľudia, ktorí po vypuknutí vojny na Ukrajine neutiekli do zahraničia, sú podľa Ponomariova náchylnejší na akty občianskej neposlušnosti.

Dodal, že od februára takíto aktivisti podpálili v Rusku niekoľko náborových centier, ktorých úlohou bolo získať a posielať vojakov na Ukrajinu.

image

Putin takmer neopúšťa bunker. Vojaci, ktorých navštívil, sa podozrivo podobajú jeho ochranke, tvrdí expert

Takíto mladí rebeli, ktorí v malých skupinkách "kujú pikle" proti ruskému vedeniu, sa podľa Ponomariova podobajú revolucionárom spred viac ako sto rokov. Tí bojovali za zvrhnutie cára a pridelenie pôdy roľníkom.

Vo februári 1917 sa im podarilo zosadiť vládu. Revolúciu im však "ukradli" boľševici a Lenin a chopili sa moci, vysvetlil Ponomariov.

"Elity v Rusku sú nespokojné. Ale ešte nie sú dostatočne vystrašené," povedal Ponomariov. "Potrebujú vidieť ducha roku 1917," vysvetlil.

The Guardian pripomenul, že ruská opozícia je známa svojimi vnútornými spormi. Aj Ponomariov sa o Navaľnom vyjadruje kriticky.

Označuje ho síce za spojenca v boji za zosadenie Putina, ale tvrdí, že Navaľného panovačné sklony z neho robia človeka nevhodného na funkciu prezidenta.

Ponomariovovou víziou je decentralizované Rusko, kde miestne komunity prijímajú vlastné rozhodnutia, napísal The Guardian.

image

ANALÝZA: Rozpadá sa Západ? Rysujú sa prvé trhliny, vznikli dva veľké bloky

01 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 02 - Modified: 2022-06-07 09:59:36 - Feat.: 1 - Title: Rusko vydalo Ukrajine telá desiatok bojovníkov z Azovstaľu 03 - Modified: 2022-06-07 08:03:01 - Feat.: 0 - Title: Moskva sa pokúša zastrašiť americké médiá v Rusku 04 - Modified: 2022-06-07 07:59:59 - Feat.: 1 - Title: Západné spoločnosti a banky majú v Rusku zmrazené miliardy dolárov. Niektorým hrozí krach 05 - Modified: 2022-06-07 06:06:49 - Feat.: 1 - Title: Západ viní Rusko zo sexuálneho násilia páchaného jeho armádou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:27