Dievča a jej rodinní príslušníci, ktorí utiekli z ukrajinského obliehaného prístavného mesta Mariupol. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

V Melitopole chystajú referendum. Chcú ho pripojiť k Rusku

08.06.2022, 11:01
Autor:
ČTKČTK

Druhé najväčšie mesto Záporožskej oblasti dobyli počas invázie ruské jednotky.

V Melitopole, druhom najväčšom meste ukrajinskej Záporožskej oblasti, dobytom ruskými jednotkami, sa začala okupačná správa s prípravami na referendum o pripojení k Rusku. Oznámila to dnes ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na vyjadrenie starostky, dosadenej Rusmi.

Rusko na jar 2014 využilo referendum na pripojenie ukrajinského polostrova Krym. Ani Kyjev, ani väčšina krajín sveta výsledok plebiscitu, usporiadaného pod dohľadom ruských vojakov, neuznali. Podľa pozorovateľov je zrejmé, že obdobne by neuznali ani referendá o pripojení okupovaných častí Ukrajiny k Rusku.

image

Na dobytom území sa plíživo rodí Novorusko. Ako sa žije v „protektorátoch“ na Ukrajine

"Vieme, že naša budúcnosť je spoločná s Ruskom. Ruská federácia je tu odteraz navždy. Začíname sa pripravovať na referendum," vyhlásila Halina Danilčenková po rokovaní s prvým zástupcom šéfa ruskej prezidentskej kancelárie Sergejom Kirijenkom, ktorý má v Kremli na starosti Donbas a Ukrajinu .

Danilčenkovú označujú ukrajinské médiá za "gauleitera" v narážke na titul okupačných náčelníkov za nacistického Nemecka či "starostku okupantov".

O deň skôr o referende o pripojení okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny k Rusku hovoril zástupca šéfa oblastnej správy dosadenej Ruskom Kirill Stremousov. Stremousov ani Danilčenková nezmienili žiadne ďalšie podrobnosti ani časový harmonogram. "Pravdepodobne bude referendum, ktoré na území Chersonskej oblasti rozhodne o sebaurčení. A v ďalšej fáze potom voľby," citovala Stremousova agentúra Interfax.

Západní odborníci aj predstavitelia Ukrajiny od dobytia mesta Cherson začiatkom marca špekulovali, že Rusko chce v oblasti usporiadať referendum o vzniku novej separatistickej republiky po vzore dvoch proruských samozvaných útvarov na východe krajiny – Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky.

image

Rusi odviezli úrodu čerešní z Melitopolu, zaplatia neskôr

Interfax dnes pripomenul, že ruský prezident Vladimír Putin 21. februára podpísal výnos o uznaní nezávislosti DNR a LNR a 24. februára oznámil začatie špeciálnej vojenskej operácie, ako Kremeľ oficiálne nazýva vojnu proti Ukrajine, ktorá dnes pokračuje 105. deň. Putinov hovorca Dmitrij Peskov 1. júna uviedol, že rozhodnutie o budúcnosti LNR, DNR, Chersonskej a Záporožskej oblasti prijmú ich obyvatelia.

V médiách sa predtým objavili úvahy, že referendá by sa mohli konať v rovnaký deň ako regionálne voľby v Rusku, teda 11. septembra.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:17