Ruský prezident Vladimir Putin počas videokonferencie o ekonomických otázkach v rezidencii Novo-Ogaryovo neďaleko Moskvy 7. júna 2022. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V Rusku prudko vzrástol počet sťažností na armádu. Putujú priamo do Putinovej kancelárie

10.06.2022, 10:58
Autor:
ČTKČTK

Kancelária ruského prezidenta Putina dostala za štyri mesiace tohto roka takmer 1,2 milióna sťažností. Len v apríli dostal 41 666 sťažností na to, že Rusom nepomáhajú úrady pri hľadaní zajatcov či nezvestných vojakov.

Kancelária ruského prezidenta Vladimira Putina dostala za štyri mesiace tohto roka takmer 1,2 milióna sťažností na ministerstvo obrany, čo súvisí s vojnou na Ukrajine, upozornil investigatívny web Važnyje istorii.

Pribúda nezvestných vojakov

Desaťtisíce sťažností sa týkajú problémov s hľadaním príbuzných nezvestných vo vojne. "V roku 2022 sa každá štvrtá sťažnosť prezidentskej kancelárii týkala vojny. Na ministerstvo obrany sa (Rusi) sťažujú viac ako za celých posledných šesť rokov," píše portál.

image

Už sme unavení, sťažujú sa Putinovi vojaci. Na fronte ich nemá kto vystriedať

Rusom prakticky neostali možnosti, ako v súlade so zákonom vystúpiť proti vojne. Za vyjadrenia na sociálnych sieťach, plagát s hviezdičkami namiesto písmen či za knihu "Vojna a mier" hrozí ľuďom až 15 rokov za mrežami.

Aj v sociologických prieskumoch sa ľudia boja vyjadriť svoj skutočný názor na vojnu, píšu Važnyje istorii.​

Sťažnosť ako jediná cesta

"Sťažnosti prezidentovi sa stali jediným spôsobom, ako sa niečo dozvedieť o nezvestných vojakoch a vyjadriť nespokojnosť s vojnou," píše web a dodáva, že zákon zakazuje stíhať občana kvôli tomu, že sa obrátil na hlavu štátu.

Najviac sťažností na ministerstvo obrany prišlo v apríli, skoro 624 000, čo je viac ako za tri predchádzajúce mesiace spolu.

Zlom po ústupe zo severu

Apríl sa podľa politológa Ivana Preobraženského stal zlomom pre tých ľudí, ktorí doteraz verili oficiálnym správam a ktorých blízki odišli bojovať na Ukrajinu.

Pravda podľa politológa vyšla najavo, keď Rusko prehralo prvú fázu vojny, keď nedokázalo dobyť Kyjev ani Černihiv alebo iné veľké mestá v centrálnej časti Ukrajiny a na severovýchode krajiny.

image

Osud dobytých miest na Ukrajine: Aká cesta viedla k rebelujúcemu Melitopolu a k Mariupolu, ktorý zamorila chorela

Ruské jednotky sa museli stiahnuť zo severu a severovýchodu Ukrajiny, aby sa preskupili, a vtedy vojaci mohli opäť komunikovať s príbuznými. Od konca marca navyše správy o stratách ruskej armády začali presakovať aj cez štátnu propagandu.

Zmena priorít

Tempo a charakter sťažností na ministerstvo obrany sa v dôsledku toho všetkého zmenili. Predtým k hlavným témam sťažností patrilo ubytovanie pre vojakov a ich rodiny, penzie, vojenské pohreby či služba v armáde na základe kontraktu.

Teraz sa Rusi začali sťažovať na prácu vojenských správ, ktoré podľa nich ako za sovietskych čias uznávajú všetkých obrancov schopných vojenskej služby, ďalej na vyhľadávanie zajatých a nezvestných vojakov, službu odvedených a vojakov s kontraktom, platy, výzbroj a vôbec na vojnu.

Príbuzní sa najprv obracali na jednotky a veliteľov, ale tieto otázky nefungovali. Ako príklad portál uvádza prípad potopeného krížnika Moskva, kedy velenie tajilo a zrejme doteraz tají údaje o obetiach.

image

Toto nie je moja vojna. Ruský dôstojník prehovoril o tom, prečo odišiel z Putinovej armády

Je možné, že Putin o tom ani nevie

Keď ministerstvo obrany prestalo odpovedať príbuzným vojakov na otázky, začali častejšie hľadať pomoc u prezidenta.

Len v apríli dostal Putin 41 666 sťažností na to, že Rusom chýba pomoc úradov pri hľadaní zajatcov či nezvestných vojakov.

Sťažnosti na ministerstvo obrany adresované Putinovej kancelárii ale podľa analýzy novinárov sotva prinesú želaný výsledok: od roku 2016 úrad odpovedal uspokojivo iba na tri percentá z týchto sťažností.

Politológ Preobraženskij predpokladá, že prezidentovi sa jeho podriadení boja hlásiť, aký obrovský je počet sťažností.

"Je to človek, ktorý je osobne zodpovedný za vojnu, práve on ju rozpútal. Sťažovať sa jemu na neho samého, to nemá zmysel," myslí si.

image

Ako uvažuje Putin? Je to človek 19. storočia, hovorí muž, ktorý sa podieľal na jeho vzostupe

01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 03 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 04 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 05 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:46