Utečenci z Ukrajiny. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Štáty EÚ pokročili v debate o prerozdeľovaní migrantov. Malo by byť dobrovoľné

10.06.2022, 17:42
Autor:
ČTKČTK

Veľká časť krajín EÚ sa prihlásila k návrhu, ktorý by zaviedol dobrovoľnú solidaritu, ak by niektorá krajina prílev utečencov nezvládala.

Štáty Európskej únie diskutujú o dobrovoľnom migračnom systéme, ktorý by v prípade preťaženia niektorých krajín utečencov zabezpečoval ich rovnomernejšie rozdelenie. Novinárom to po dnešnom rokovaní ministrov vnútra členských krajín povedal český minister Vít Rakušan, podľa ktorého by Česko podobnú pomoc využilo až v prípade zásadného nárastu počtu ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny.

Podľa francúzskeho ministra Géralda Darmanina dnes zástupcovia vlád EÚ výrazne posunuli vpred dlhodobo zablokovanú debatu o migračnej reforme, ktorej hlavným sporným bodom bolo prerozdeľovanie migrantov. To by malo byť len dobrovoľné.

Utečenci z Ukrajiny

Ministri EÚ sa bavili o tom, ako lepšie koordinovať prílev ukrajinských utečencov, ktorých za tri a pol mesiaca od začiatku ruskej invázie prišlo do únie na päť miliónov. Popri Poľsku patrí k krajinám s najväčším počtom prijatých utečencov Česko, kde sa ich registrovalo takmer 370-tisíc.

image

Z učiteliek masérky. Vzdelané Ukrajinky sa uskromňujú, montujú na Slovensku aj autá

Podľa Rakušana síce krajina prílev zvláda, nie je však vylúčené, že by v budúcnosti pomoc iných štátov využila. "Keby však faktor Putin zasiahol a mali sa naštartovať nejaké ďalšie vlny... tak v tej chvíli je potrebné sa baviť napríklad o usmerňovaní dopravných prúdov z ukrajinsko-poľskej hranice," vyhlásil dnes Rakušan v narážke na nevyspytateľný vývoj okolo vojnových plánov ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ak sa situácia zhorší, pomohlo by podľa Rakušana napríklad zavedenie dopravných liniek, ktoré by vozili utečencov z hraníc do krajín, ktoré majú voľné kapacity.

Dobrovoľná solidarita

Podľa francúzskeho ministra sa dnes veľká časť krajín prihlásila k návrhu, ktorý by zaviedol dobrovoľnú solidaritu, ak by niektorá krajina prílev utečencov nezvládala.

Francúzsky návrh chce riešiť najmä situáciu juhoeurópskych štátov, ktoré sa dlhodobo stretávajú s veľkým počtom migrantov z Afriky či Blízkeho východu.

image

Na Ukrajine rastú ceny potravín, kilo soli kupujú za päť eur. Mnohí utečenci tak zvažujú u nás zostať

Ak by sa niektorá krajina nechcela zapojiť do prerozdeľovania žiadateľov o azyl, mohla by podľa Darmanina napríklad prispieť finančnou pomocou. Detaily plánu chce končiace francúzske predsedníctvo v spolupráci s Európskou komisiou dopracovať do konca júna. Ďalšie rokovania potom budú na českom predsedníctve v druhej polovici roka.

01 - Modified: 2022-06-02 10:15:37 - Feat.: 1 - Title: Z učiteliek masérky. Vzdelané Ukrajinky sa uskromňujú, montujú na Slovensku aj autá 02 - Modified: 2022-05-30 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinci sa túžia vrátiť domov. Predtým sa však aj 13-ročné deti musia naučiť, ako nájsť míny
01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:41