FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinci sľubujú urobiť všetko pre záchranu odsúdených vojakov, cudzích občanov

11.06.2022, 16:00
Autor:
ČTKČTK

Ukrajina robí všetko, čo je v jej silách, aby zachránila troch cudzích štátnych príslušníkov, ktorí boli proruskými separatistami vo východoukrajinskom Donbase odsúdení na trest smrti za to, že bojovali za Ukrajinu.

Uviedol to dnes ukrajinský zákonodarca z parlamentného výboru pre bezpečnosť a obranu. Súd v samozvanej Doneckej ľudovej republike, podporovanej Moskvou, vo štvrtok nepravomocne odsúdil na trest smrti za "žoldnierske aktivity" dvojicu Britov Aidena Aslina a Shauna Pinnera a Maročana Ibráhíma Sádúna, ktorí upadli do zajatia potom, čo bojovali.

Úrady v DNR dnes avizovali súdny proces s ďalším cudzincom, bojujúcim po boku Ukrajiny, kórejským občanom. Neskôr sa však podľa agentúry Interfax ukázalo, že Kórejčan má stáť pred súdom vo svojej vlasti.

"Ako ministerstvo obrany, tak hlavná spravodajská správa, ktorá sa zaoberá výmenou zajatcov, prijímajú všetky potrebné opatrenia, aby zabezpečili, že títo občania cudzích štátov budú zachránení," povedal v celoštátnej televízii poslanec Fedir Venislavskyj podľa agentúry Reuters.

Ďalšie podrobnosti neuviedol. Vicepremiérka Iryna Vereščuková uviedla, že verí, že separatistické úrady budú nakoniec konať racionálne, "pretože si sú dobre vedomé nenapraviteľných dôsledkov pre nich a pre Rusov, pokiaľ urobia akékoľvek zlé kroky proti týmto trom našim vojakom".

"Niečo mi hovorí, že nakoniec, tak či onak, skôr alebo neskôr, budú títo traja vojaci vymenení (alebo sa inak dostanú domov)," uviedla dnes na sociálnych sieťach. Británia odsúdenie bojovníkov odsúdila ako "obludné porušenie" ženevskej konvencie, podľa ktorej majú vojnoví zajatci nárok na imunitu a nemali by byť stíhaní za účasť na nepriateľských akciách.

Ukrajina, ktorá odmietla rozhodnutie doneckého súdu ako bez právomoci, tvrdí, že bojovníci podpísali zmluvy s ukrajinskými ozbrojenými silami. V dôsledku toho sa na nich "plne vzťahuje status vojnových zajatcov podľa medzinárodného práva". "Urobíme všetky opatrenia, aby sme ich zachránili," povedal poslanec Venislavskyj.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:44