Dvaja britskí občania, 28-ročný Aiden Aslin (vľavo), 48-ročný Shaun Pinner (vpravo) a Maročan Bráhím Saadún (uprostred) sedia za mrežami v súdnej sieni v neuznanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) v Donecku na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Briti odsúdení v Donecku na trest smrti milosť nedostanú, povedali separatisti

12.06.2022, 17:17
Autor:
ČTKČTK

Britská stanica BBC dnes uviedla, že pri Severodonecku v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny zomrel v bojoch proti ruskej armáde bývalý britský vojak.

Dvaja britskí vojaci, ktorí dostali tento týždeň v separatistickej Doneckej ľudovej republike trest smrti, milosť nedostanú. Povedal to dnes šéf doneckých separatistov Denis Pušilin, podľa ktorého si ale odsúdení môžu podať odvolanie, informovala agentúra Reuters. Britská stanica BBC dnes uviedla, že pri Severodonecku v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny zomrel v bojoch proti ruskej armáde bývalý britský vojak.

Ohľadne dvojice zajatých Britov Pušilin povedal, že nevidí podmienky na to, aby dostali milosť. Podľa súdu separatistickej republiky sa Aiden Aslin a Shaun Pinner dopustili v bojoch závažných zločinov.

Preruští separatisti z východu Ukrajiny tvrdia, že obaja Briti a Maročan Ibráhim Sádún, ktorý tiež dostal trest smrti, boli žoldnieri. Britské úrady ale tvrdia, že ich občania boli príslušníkmi ukrajinskej armády, a preto sa na nich vzťahuje ženevský dohovor. Tá okrem iného zakazuje, aby zajatí vojaci boli súdení za obvyklé vojenské činy.

Donecká a Luhanská ľudová republika (DNR a LNR) sú dva samozvané separatistické útvary na východe Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin 21. februára podpísal výnos o uznaní nezávislosti DNR a LNR a 24. februára oznámil začatie špeciálnej vojenskej operácie, ako Rusi označujú vojnu proti Ukrajine.

image

Musíme sa zomknúť. Putin v prejave ku Dňu Ruska zdôraznil potrebu svornosti

Boje sa teraz sústredia v okolí mesta Severodoneck v Luhanskej oblasti. Pri nich podľa BBC zahynul bývalý britský vojak, stanica sa odvoláva na jeho rodinu. Jordan Gatley sa vydal na Ukrajinu v marci po tom, čo opustil rad britskej armády. Podľa vyhlásenia svojho otca Gatley pomáhal s výcvikom ukrajinských vojakov. Zastrelený bol v bojoch, ktoré zvádza ukrajinská armáda v Severodonecku.

Stanica BBC pripomenula, že sa jedná o druhého britského občana, ktorý zomrel v bojoch proti ruskej armáde na Ukrajine. V apríli médiá informovali o úmrtí bývalého príslušníka britskej armády Scotta Sibleyho. Britské médiá tiež informovali o smrti troch bývalých príslušníkov britských špeciálnych síl pri ruskom bombardovaní v marci, ale táto správa sa nepotvrdila.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:19