Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Francúzsko: Obe hlavné koalície sa vidia ako víťazi, vyzývajú na väčšiu účasť

12.06.2022, 23:41
Autor:
TASRTASR

Aktualizované prognózy pripisujú ľavicovému táboru 25,6 až 26,1 percenta hlasov, čo je tesný náskok pred Macronovým táborom s odhadovaným ziskom 25,2 až 25,6 percenta.

Francúzska premiérka Élisabeth Bornová privítala výsledky nedeľňajšieho prvého kola parlamentných volieb v krajine s vyhlásením, že centristická koalícia podporujúca prezidenta Emmanuela Macrona je jedinou, ktorá môže získať väčšinu v Národnom zhromaždení. TASR o tom informovala na základe správ agentúry DPA.

Bornová vo večernom vyjadrení tiež nepriamo varovala voličov pred podporou ľavicovej koalície Nová ekologická a sociálna ľudová únia (NUPES), ktorá podľa prognóz zviedla vyrovnaný súboj s Macronovou koalíciou Spolu (Ensemble).

image

Francúzske parlamentné voľby majú tesný výsledok, Macron môže dúfať vo väčšinu

"Nemôžeme riskovať nestabilitu," povedala predsedníčka vlády s tým, že jej centristická aliancia bude bojovať proti extrémom. "Našou prvou spoločnou úlohou je presvedčiť ľudí, aby sa vrátili k volebným urnám," dodala Bornová s výzvou, aby v druhom kole o týždeň hlasovali aj ľudia, ktorí túto nedeľu do volebných miestností neprišli. Účasť na prvom kole totiž dosiahla len asi 47,7 percenta.

Líder novej ľavicovej koalície NUPES Jean-Luc Mélenchon vyhlásil, že výsledky prvého kola sú jasnou porážkou pre Macrona. "Vzhľadom na tieto výsledky a mimoriadnu príležitosť, ktorú predstavujú pre naše životy a budúcnosť našej vlasti, vyzývam ľudí, aby budúcu nedeľu zaplnili volebné miestnosti a raz a navždy odmietli katastrofálne projekty Macronovej väčšiny," povedal Mélenchon.

Aktualizované prognózy pripisujú ľavicovému táboru 25,6 až 26,1 percenta hlasov, čo je tesný náskok pred Macronovým táborom s odhadovaným ziskom 25,2 až 25,6 percenta. Vzhľadom na komplikovaný volebný systém, ktorý spôsobuje sčasti veľké rozdiely medzi podielom hlasov a rozdelením kresiel v parlamente, však prognózy predpokladajú jasnejšie vedenie vládnucich centristov v druhom kole.

V parlamentných voľbách vo Francúzsku sa rozhoduje o 577 kreslách v Národnom zhromaždení, dolnej komore zákonodarného zboru. Väčšina kandidátov získava mandát až v druhom kole a väčšinový volebný systém znamená, že sa v konečnom dôsledku počítajú v jednotlivých volebných obvodoch len hlasy víťazov.

Prieskumné inštitúty vychádzajú z toho, že koalícia Spolu dokáže získať viac hlasov kandidátov, ktorí v prvom kole neuspeli. Napriek tomu sa Macron musí obávať o možnú stratu väčšiny, čo by mu značne sťažilo vládnutie.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:16