StoryEditor

Tanky Leopard či obrnence Marder? Médiá špekulujú, čo by Olaf Scholz mohol priviezť do Kyjeva

13.06.2022, 17:13
Autor:
ČTKČTK

Nemecký kancelár pred časom povedal, že ak do Kyjeva pôjde, nechce sa "zaradiť do skupiny ľudí, ktorí prídu len na krátku chvíľu kvôli fotografii." Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku si tak napríklad od návštevy sľubuje ťažké zbrane.

Nemecký kancelár Olaf Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron a taliansky premiér Mario Draghi spoločne navštívia Kyjev vo štvrtok 16. júna.

Tvrdí to taliansky denník La Stampa. O ceste sa v médiách špekuluje od víkendu a nemecká tlač sa už venuje tomu, čo konkrétneho by líder Nemecka Ukrajine mohol oznámiť.

image

Scholz, Macron a Draghi navštívia Kyjev ešte pred summitom G7, píše Bild

Scholz: Nepôjdem do Kyjeva po fotku

Nemecký kancelár totiž pred časom povedal, že ak do Kyjeva pôjde, neurobí tak kvôli fotografii. Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Melnyk si od možnej cesty sľubuje ťažké zbrane, vďaka ktorým by mohla krajina lepšie čeliť ruskej invázii.

"Nechcem sa zaradiť do skupiny ľudí, ktorí prídu len na krátku chvíľu kvôli fotografii," odpovedal Scholz v polovici mája v rozhovore s televíziou RTL na otázku, kedy sa na Ukrajinu chystá.

Uviedol, že do Kyjeva, kam ho prezident Volodymyr Zelenskyj pozval, mieni zamieriť vtedy, keď bude možné rokovať o konkrétnych témach.

Termín návštevy sa podľa informácií nemeckého nedeľníka Bild am Sonntag priblížil a taliansky denník La Stampa ako dátum uvádza štvrtok 16. júna, hoci úrady to aj z bezpečnostných dôvodov nijako nekomentujú.

Cesta do Kyjeva by podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung mohla znamenať, že dodanie sľubovaných ťažkých zbraní z Nemecka na Ukrajinu sa blíži.

Berlín sľúbil Ukrajine okrem iného systém protivzdušnej obrany IRIS-T, sedem samohybných húfníc PzH 2000, ktoré sa ukrajinskí delostrelci v Nemecku učia ovládať, alebo samohybné protiletecké systémy Gepard.

image

Berlín by sa mal chopiť hlavnej úlohy v bezpečnosti Európy. Iná alternatíva neexistuje, tvrdí Poľsko

Melnyk: Už pomôžu len ťažké zbrane

Melnyk tiež opakovane žiada o pásové bojové vozidlá pechoty Marder a tanky Leopard 1. To zopakoval aj teraz v rozhovore s agentúrou DPA:

"Bez nemeckých ťažkých zbraní, žiaľ, nebudeme môcť zlomiť ohromnú vojenskú prevahu Ruska a zachrániť životy vojakov a civilistov," povedal veľvyslanec.

"Ukrajinci očakávajú, že spolkový kancelár Olaf Scholz na návšteve Kyjeva oznámi nový balík nemeckej vojenskej pomoci, ktorého súčasťou by mali rozhodne byť okamžité dodávky tankov Leopard 1 a obrnencov Marder," dodal.

Zbrojársky koncern Rheinmetall, ktorý obrnené vozidlá pechoty Marder modernizuje, pripravil prvých šesť kusov na vývoz. Kto ich získa, rozhodne nemecká vláda.

image

Problém Donbas: Len delá z USA nepomôžu. Čo chýba Ukrajincom, aby si mohli vziať späť svoje územie?

Náhrada za darované zbrane

Spravodajská relácia Tagesschau uviedla, že vláda s Mardermi počíta pre takzvané reťazové výmeny, keď Nemecko kompenzuje východným členom NATO niekdajšiu sovietsku techniku, ktorú krajiny prenechajú Ukrajincom.

V máji napríklad Nemecko ohlásilo, že Česku daruje 15 svojich tankov Leopard 2A4, ktoré majú byť náhradou za tanky T-72, ktoré Praha podľa dostupných informácií poslala Ukrajine.

image

Vojenský analytik: Boje na Ukrajine zmenil aj slovenský systém S-300. Rusi vyťahujú starú sovietsku techniku

Gesto a signál Únie

FAZ uviedol, že Scholz, Macron a Draghi by mohli návštevou Kyjeva vyslať jasný signál európskej podpory ambícií Ukrajiny vstúpiť do EÚ.

Ukrajina sa chce stať členom Európskej únie a Európska komisia sľúbila vydať tento týždeň prvé stanovisko k ukrajinskej žiadosti o kandidátsky štatút.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová to cez víkend vyhlásila na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Rozhodnutie o tom, či Ukrajine bude udelený štatút kandidátskej krajiny, je na členských štátoch EÚ a musí sa prijať jednomyseľne. Ukrajinskou žiadosťou by sa mal zaoberať samit EÚ v dňoch 23. a 24. júna.

image

Prezidentka Čaputová: Ruský režim vedie vojnu proti hodnotám, Ukrajine treba ďalej pomáhať

01 - Modified: 2022-06-13 10:49:56 - Feat.: 1 - Title: Nemecká vláda odmietla potvrdiť, či Scholz vo štvrtok odcestuje na Ukrajinu 02 - Modified: 2022-06-13 10:03:53 - Feat.: 1 - Title: Poľský prezident žiada Scholza a Macrona, aby navštívili Buču a Irpiň 03 - Modified: 2022-06-13 04:42:11 - Feat.: 1 - Title: Scholz dnes s vojenskými poctami príjme Hegera. Diskutovať budú o dôležitých témach, ktoré sa týkajú Európy 04 - Modified: 2022-06-11 19:24:11 - Feat.: 1 - Title: Scholz, Macron a Draghi navštívia Kyjev ešte pred summitom G7, píše Bild 05 - Modified: 2022-06-11 12:33:31 - Feat.: 1 - Title: Scholz vyzval Úniu, aby začala prístupové rokovania so Severným Macedónskom
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:43