Mesto Bakhmut na Ukrajine, ktoré je zničené po ruských útokoch. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Starosta okupovaného Svjatohirsku sa pridal na stranu proruských separatistov

13.06.2022, 20:01
Autor:
ČTKČTK

Svjatohirsk patrí k najdôležitejším pravoslávnym miestam na Ukrajine.

Starosta okupovaného východoukrajinského mesta Svjatohirsk Volodymyr Bandura prebehol na stranu proruských separatistov. Informoval o tom dnes vodca separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR) Denis Pušilin. Ukrajinská armáda stratila kontrolu nad mestečkom na brehu rieky Severný Donec ako aj priľahlým pravoslávnym kláštorom minulý týždeň. Kyjev vyšetruje starostu kvôli vlastizrade.

Rovnako ako mnoho obyvateľov mesta čakal Bandura na „oslobodenie“, napísal dnes líder doneckých separatistov Pušilin. K príspevku na komunikačnej platforme Telegram pripojil fotografiu z rokovania so starostom.

Ešte v máji pritom Bandura označoval Rusov za okupantov, pripomína agentúra Unian. Podľa šéfa doneckých separatistov bol však v skutočnosti po celý čas dvojitým agentom, ktorý bol s predstaviteľmi DNR v dlhodobom kontakte. Starostenský post si preto bude môcť ponechať, jeho úlohou bude podľa Pušilina teraz znova vybudovať v bojoch poničenú infraštruktúru.

Svjatohirsk patrí k najdôležitejším pravoslávnym miestam na Ukrajine. Nachádza sa tu jeden z najvýznamnejších ukrajinských kláštorov, takzvaná Svätohorská lávra. Moskovský patriarcha Kirill, ktorý podporuje ruskú agresiu voči Ukrajine, má už dlho povesť človeka, ktorý chce udržať starobylé náboženské miesta na Ukrajine pod vplyvom ruskej pravoslávnej cirkvi, uviedla agentúra DPA.

Začiatkom júna vo Svjatohirsku vyhorel drevený kostol Všetkých svätých. Ukrajinská aj ruská strana sa vzájomne vinia z jeho zapálenia. "Kláštor sa zachoval, potrebuje opraviť, urobíme ho zase ako nový," uviedol v tejto súvislosti Pušilin.

Ukrajinská kriminálna ústredňa DBR od minulého týždňa vyšetruje Banduru kvôli vlastizrade. Starosta podľa nej zo zapálenia chrámu obvinil ukrajinských vojakov a povedal tiež, že Ukrajina by mala kapitulovať.

01 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 02 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 04 - Modified: 2024-04-16 11:41:16 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 07:29:14 - Feat.: - Title: Scholz plánuje s čínskym prezidentom rokovať o spravodlivom mieri na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 14:01