Ukrajinský vojak v Mykolajive. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Najviac je Američanov, Britov a Poliakov. Proti Rusku bojujú na Ukrajine zástupcovia desiatok krajín

13.06.2022, 20:38
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátko po začatí ruskej invázie koncom februára vyzval cudzincov, aby sa zapojili do obrany krajiny v medzinárodnej légii.

Proti ruským inváznym silám bojujú v rámci ukrajinskej medzinárodnej légie zástupcovia približne 55 krajín, povedal agentúre DPA hovorca tejto dobrovoľníckej jednotky. Podľa skorších vyjadrení je medzi legionári najviac Američanov, Britov, Poliakov a Kanaďanov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátko po začatí ruskej invázie koncom februára vyzval cudzincov, aby sa zapojili do obrany krajiny v medzinárodnej légii. Za prvé dva týždne sa do nej podľa ukrajinského ministerstva obrany prihlásilo 20-tisíc ľudí, nie je ale jasné, koľko z nich na Ukrajinu skutočne dorazilo. O vstup do légie mali záujem aj Česi.

image

Mesto, ktoré odolalo. Putin tu najprv neuspel, no "ruská jar" teraz priniesla skazu a choleru

Hovorca jednotky Damien Magrou sa k súčasným počtom odmietol vyjadriť. Podľa neho okrem príslušníkov vyššie uvedených štátov rozšírili rady légie aj bojovníci z Brazílie, Austrálie, Južnej Kórey, pobaltských štátov či severoeurópskych krajín, najmä z Fínska.

Magrou tiež odmietol, že by išlo o žoldniera. Dobrovoľníci sú podľa neho súčasťou ukrajinských ozbrojených síl a légia je financovaná z prostriedkov armádneho rozpočtu. "To sa týka všetkých výdavkov na ubytovanie, platy vojakov, zbrane a muníciu," povedal s tým, že financie poskytované západnými sponzormi sú určené výhradne na vybavenie vojakov.

Ruská armáda opakovane hlásila, že "zničila" množstvo zahraničných "žoldnierov". Počet zabitých cudzincov ide podľa Moskvy do tisícov, okrem toho padlo mnoho dobrovoľníkov do ruského zajatia. Pre svoje tvrdenia ruská armáda spravidla neponúkla žiadne dôkazy. Súčasne tiež Rusko oznámilo, že do svojich radov prijme cudzincov, napríklad skúsených bojovníkov zo Sýrie.

 

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:48