Zničené auto po použití kazetovej munície. FOTO: Joel Gunter/BBC
StoryEditor

BBC: V Charkove použili kazetovú muníciu. Je to ukážkový príklad, odkazuje expert

14.06.2022, 11:50
Autor:
ČTKČTK

Korešpondenti BBC navštívili v Charkove päť rôznych miest v rezidenčných štvrtiach. Našli charakteristické poškodenie v symetrickom tvare pripomínajúcom lievik.

Spravodajcovia BBC v rezidenčných štvrtiach v ukrajinskom meste Charkov našli stopy po použití kazetovej munície, uviedla dnes ruská redakcia stanice a zverejnila zhotovené snímky.

Z ostreľovania Charkova kazetovou muníciou, ktorú mnoho štátov zakazuje, predtým obvinila ruské sily ľudskoprávna organizácia Amnesty International.

image

Pápež: Nevidíme, čo je za vojnou na Ukrajine. Mohla byť vyprovokovaná

Korešpondenti BBC navštívili v Charkove päť rôznych miest v rezidenčných štvrtiach. Na chodníkoch alebo napríklad kapote automobilu našli charakteristické poškodenie v symetrickom tvare pripomínajúcom lievik.

Traja odborníci potom podľa BBC potvrdili, že urobené fotografie zachytávajú stopy po kazetovej munícii. Mark Hiznay, bádateľ oddelenia pre výskum zbraní organizácie Human Rights Watch, povedal, že ide o ukážkový príklad.

Ako fungujú kazetové bomby

Kazetové bomby vybuchujú ešte vo vzduchu a rozpadajú sa na menšie nálože, ktoré sa rozptýlia v širokom okolí, čo môže predstavovať značné nebezpečenstvo pre civilistov. Menšie nálože navyše niekedy nevybuchnú hneď po odpálení, a premieňajú sa tak v podstate na nášľapnú mínu, ktorá môže bez povšimnutia ležať na zemi po dlhé roky.

Dohodu o zákaze kazetovej munície podpísalo cez 120 krajín, Rusko a Ukrajina k nej však nepristúpili, pripomenula BBC.

Jedna zo zverejnených fotografií pochádza zo štvrte Industrialnyj rajon z miesta v blízkosti detského ihriska pri vysokopodlažnej obytnej budove. Na ihrisku bola pri ostreľovaní ťažko zranená Oksana Lytvynenková, ktorá neskôr zomrela v nemocnici.

image

Putinov hospodársky zázrak sa nekoná. Odstrihnutie od Západu spôsobí kolaps Ruska

Jej manžel, 40-ročný Ivan Lytvynenko, uviedol, že v tej chvíli bol spoločne so ženou a ich päťročnou dcérou na ihrisku. "Z ničoho nič som uvidel záblesk a počul prvý výbuch. Schmatol som dcéru a pritisol ju k stromu. Manželka bola od nás päť metrov a jednoducho sa zložila na zem," popísal Lytvynenko.

Správa Amnesty International

Črepiny 41-ročnú Oksanu zasiahli do chrbta, hrudníka i brucha, prerazili jej pľúca a poškodili chrbticu. Podľa Ivana bola dva mesiace na jednotke intenzívnej starostlivosti a zomrela kvôli svojim poraneniam a cukrovke po prekonaní niekoľkých operácií.

Lytvynenko tvrdí, že vtedy videl "viacero výbuchov, veľa bômb, jednu za druhou". Ďalší dvaja ľudia, ktorí boli v čase útoku vo svojich bytoch v okolí, popísali, že počuli následné výbuchy. "Explózie boli počuť niekoľko minút," povedal 26-ročný Daňa (Danylo) Volynec.

Útok na ihrisko v štvrti Industrialnyj opisuje vo svojej správe aj Amnesty International. Podľa nej pri ňom zomrelo najmenej deväť ľudí a ďalších 35 vrátane detí utrpelo zranenie. Útok zasiahol asi 700 štvorcových metrov.

Lekári ošetrujúci zranených v ich telách našli kovové črepiny, ktoré podľa organizácie zodpovedajú brokom používaným v kazetovej submunícii 9N210/9N235.

Amnesty International vo svojej správe uviedla, že pri rôznych útokoch na Charkov, z ktorých mnohé boli vykonané kazetovou muníciou, zomreli od začiatku ruskej invázie už stovky ľudí.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:29