StoryEditor

CNN: Vojna na Ukrajine vstúpila do rozhodujúcej fázy. Západní predstavitelia rátajú s tromi scenármi

15.06.2022, 14:57
Autor:
ČTKČTK

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibickyj povedal, že Ukrajina už takmer vyčerpala zásoby delostreleckej munície. "Teraz je to delostrelecká vojna a my v delostrelectve prehrávame," povedal.

Predstavitelia zo západných spravodajských služieb a armádni experti sa domnievajú, že vojna na Ukrajine vstúpila do rozhodujúcej fázy, ktorá by mohla predurčiť jej dlhodobý výsledok. Uviedla to na svojom webe americká stanica CNN.

Delostrelecká prevaha

Ukrajinské sily rýchlo vyčerpávajú zásoby zastaranej munície zo sovietskej éry, zatiaľ čo Kyjev prosí Západ o zaslanie ďalších zbraní a ruské sily získavajú delostreleckú prevahu pri strategicky dôležitých mestách na východe Ukrajiny.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak dnes priznal, že pomer delostrelectva Ruska a Ukrajiny je na niektorých miestach desať ku jednej.

Táto kľúčová chvíľa by mohla prinútiť k ťažkému rozhodnutiu západné vlády, ktoré doteraz Ukrajinu podporovali aj za cenu rastúcich nákladov a na úkor svojich vlastných zásob zbraní, napísala CNN.

Tri možné scenáre

"Myslím, že sa dostávame do bodu, keď uspeje jedna, alebo druhá strana," povedal pre televíziu nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ NATO.

"Rusko buď získa Slovjansk a Kramatorsk, alebo ich tam Ukrajinci zastavia. Ak tam Ukrajina dokáže udržať líniu, tvárou v tvár takto početným silám, bude to niečo znamenať," doplnil.

Západní predstavitelia podľa CNN pozorne skúmajú tri možné scenáre, podľa ktorých by sa mohla vojna na Ukrajine ďalej vyvíjať.

Podľa prvého z nich bude Rusko postupne dosahovať územné zisky v kľúčovej oblasti ukrajinského Donbasu.

image

Osud dobytých miest na Ukrajine: Aká cesta viedla k rebelujúcemu Melitopolu a k Mariupolu, ktorý zamorila chorela

Druhý scenár predpokladá, že bojové línie sa vyvinú do patovej situácie, ktorá sa pretiahne na mesiace alebo roky, čo povedie k obrovským stratám na oboch bojujúcich stranách a vleklej kríze predstavujúcej záťaž pre svetovú ekonomiku.

image

Michail Kasianov: Vojna na Ukrajine môže trvať dva roky. Rusko sa vráti na cestu demokracie

Podľa západných predstaviteľov existuje tiež tretia možnosť, že Rusko preformuluje svoje vojnové ciele, oznámi, že dosiahlo víťazstvo, a pokúsi sa ukončiť boje.

Tento scenár je ale považovaný za najmenej pravdepodobný a podľa zdrojov stanice sa javí byť v podstate len "zbožným želaním".

Nebezpečenstvo ruského úspechu

Americkí činitelia sa obávajú, že ak Rusko dokáže upevniť svoje zisky na východe, prezident Vladimir Putin bude môcť toto územie použiť ako základňu na ďalší postup na Ukrajinu.

image

Macron: Konflikt na Ukrajine by sa mohol rozšíriť aj do ďalších krajín. Najohrozenejšie je Moldavsko

Medzi západnými predstaviteľmi panuje presvedčenie, že na východe Ukrajiny má Rusko vďaka svojej početnej prevahe výhodnejšiu pozíciu.

"O ruskom postupe ale napriek tomu nie je vopred rozhodnuté," povedal činiteľ z administratívy amerického prezidenta Joea Bidena.

Kým sa predné línie bojov premenili na opotrebovávaciu vojnu, ktorá sa točí okolo vzájomnej delostreleckej paľby, utrpeli Rusi aj Ukrajinci ohromné straty a teraz čelia možnému nedostatku ľudskej sily.

Rusko podľa informácií CNN prišlo až o tretinu svojej pozemnej sily a americkí zástupcovia z oblasti spravodajských služieb verejne hovorili o tom, že Moskva bez všeobecnej mobilizácie len s ťažkosťami dosiahne významné zisky. Ide však o politicky riskantný krok, ktorému sa Putin zatiaľ vyhýbal.

Nevzdávajú sa

Na druhej strane však americkí a ďalší západní odborníci nepozorujú žiadne známky toho, že by Putin vo svojom odhodlaní viesť vojnu poľavil.

"Putin stále verí, že nakoniec uspeje a získa buď fyzickú, alebo politickú kontrolu nad Ukrajinou. Buď nad jej významnou časťou, alebo ideálne nad celou krajinou," povedal CNN zdroj z NATO.

Ale s tým, ako sa boje preťahujú, začínajú narastať náklady západných vlád. Ceny energií a inflácie začínajú dopadať na bežných občanov v USA i Európe a médiá sa už tak nezameriavajú na každodenné boje na Ukrajine.

Niektorí západní predstavitelia sa preto obávajú, že podpora Ukrajiny zo strany Západu môže pomaly slabnúť.

Kyjev ale upozorňuje, že potrebuje ďalšie pravidelné dodávky zbraní od západných partnerov, a to predovšetkým ťažkej armádnej techniky vrátane raketometov dlhého dostrelu.

image

Kyjev tvrdí, že dostal len desať percent zbraní, o ktoré žiadal Západ

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibickyj denníku The Guardian minulý týždeň povedal, že Ukrajina už takmer vyčerpala zásoby delostreleckej munície, pretože ukrajinské delostrelectvo každý deň vypáli 5 000 až 6 000 nábojov.

"Teraz je to delostrelecká vojna (...) a my v delostrelectve prehrávame," povedal. Na ukrajinské delo podľa neho pripadá desať až 15 ruských diel a západní partneri doteraz dali Kyjevu desatinu toho, čím disponujú.

"Všetko teraz závisí od toho, čo nám Západ poskytne," povedal Skibickyj.

01 - Modified: 2022-06-15 10:30:40 - Feat.: 1 - Title: Pod továrňou Azot sa skrývajú vojaci aj civilisti, potvrdila britská rozviedka 02 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 03 - Modified: 2022-06-15 06:11:08 - Feat.: 1 - Title: Rusko pôvodne nečakalo v Severodonecku taký silný odpor, myslí si Londýn 04 - Modified: 2022-06-14 20:31:53 - Feat.: 1 - Title: Stoltenberg: Ukrajina by mala dostať ďalšie ťažké zbrane na obranu pred agresiou 05 - Modified: 2022-06-14 22:01:55 - Feat.: 1 - Title: Európska banka pre obnovu a rozvoj požičia 300 miliónov eur ukrajinskému Naftgazu
01 - Modified: 2024-04-20 11:23:09 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 04 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 05 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:42