Ukrajinský vojak. FOTO Reuters
StoryEditor

Rusko obsadilo ďalšie dve osady pri Lysyčansku, uviedol ukrajinský generálny štáb

23.06.2022, 08:01
Autor:
ČTKČTK

Rusi sa nevzdávajú snáh obsadiť cestu vedúcu z Bachmutu do Lysyčansku, ktorá pre ukrajinských obrancov predstavuje jednu z posledných zásobovacích trás pre najvýchodnejšiu časť donbaského frontu.

Ruské vojská obsadili ďalšie dve osady južne od Lysyčansku a snažia sa obkľúčiť ukrajinských obrancov v tomto meste. Vo svojej pravidelnej rannej správe o tom dnes informoval ukrajinský generálny štáb. Podľa hodnotenia amerického Inštitútu pre výskum vojny ISW môžu ruské sily dosiahnuť Lysyčansku v najbližších dňoch, rýchle obsadenie mesta je však nepravdepodobné.

"Nepriateľ obsadil Loskutivku a Raj-Oleksandrivku, ktoré sa nachádzajú blízko Lysyčansku a Severodonecku," uviedlo velenie ukrajinskej armády s tým, že cieľom súčasnej ruskej ofenzívy je obkľúčenie Lysyčansku. Ten tvorí súmestie so Severodoneckom, na ktorého plné ovládnutie vynakladá ruská armáda podľa Kyjeva naďalej svoje hlavné úsilie.

Rusi sa tiež nevzdávajú snáh obsadiť cestu vedúcu z Bachmutu do Lysyčansku, ktorá pre ukrajinských obrancov predstavuje jednu z posledných zásobovacích trás pre najvýchodnejšiu časť donbaského frontu. Bojuje sa o výšiny blízko dediny Berestovej.

Štáb ďalej uvádza, že ruské sily podnikajú ofenzívu v smere na Zolote. Podľa správ z predchádzajúceho dňa ukrajinské vojská túto oblasť z väčšej časti vypratali, aby sa s ruským postupom južne od Lysyčansku vyhli obkľúčeniu. Rusko podľa vedenia ukrajinskej armády tiež posilňuje svoje jednotky južne od Iziumu a pripravuje sa obnovenie ofenzívy na Bervinkove a Slovjansk.

Obsadenie dvoch dedín pri Lysyčansku potvrdil aj gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Podľa neho sa v Severodonecku ďalej odohrávajú boje o priemyselný areál na západe mesta. Samotný Lysyčansk čelí ruskému ostreľovaniu, ktoré si za uplynulý deň vyžiadalo troch zranených. Pod troskami domu bolo nájdené aj telo mŕtveho muža.

Britské ministerstvo obrany vo svojom rannom hlásení uvádza, že ruské sily v posledných dňoch veľmi pravdepodobne postúpili o celých päť kilometrov až k južnému predmestiu Lysyčansku. Časť obrancov sa musela stiahnuť, aby nebola obkľúčená. Ruský postup je podľa neho dôsledkom posíl a sústredenej paľby. Výbežok ukrajinskej obrany v Lysyčansku a Severodonecku sa ocitá pod zvýšeným tlakom, ruské snahy o širšie obkľúčenie západnej časti Doneckej oblasti však uviazli na mŕtvom bode.

"Ruské sily pokračovali v ziskoch južne od Lysyčansku a v nadchádzajúcich dňoch pravdepodobne dosiahnu mesto, aj keď je nepravdepodobné, že by sa im podarilo rýchlo dobyť oblasť Severodonecku a Lysyčansku," uvádza vojnový inštitút ISW. Upozorňuje tiež na zlepšenie ruskej protivzdušnej obrany, ktorá Ukrajincom v Donbase bráni v efektívnom využití bojových dronov.

01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 03 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 05 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:54