Severokórejský líder Kim Čong-un. FOTO: Reuters
StoryEditor

Severná Kórea viní zo šírenia covidu svojho suseda. Ľudia sa dotýkali cudzích predmetov, tvrdia úrady

01.07.2022, 13:19
Autor:
ČTKČTK

Možnosť šírenia vírusu prostredníctvom predmetov je pomerne nízka. Tvrdeniu KĽDR je preto ťažké uveriť, povedal profesor Jang Mu-čin.

Severná Kórea dnes uviedla, že prvé prípady epidémie covidu v krajine sa objavili preto, že sa ľudia dotýkali "cudzích predmetov" blízko hraníc s Južnou Kóreou.

Izolovaná východoázijská krajina tak nepriamo obvinila svojho južného suseda z rozšírenia respiračnej choroby, informovala agentúra Reuters.

Miestne úrady na základe výsledkov svojho vyšetrovania nariadili, aby v oblastiach pozdĺž demarkačnej línie boli ľudia ostražití pri práci s vecami prichádzajúcimi na územie po vetre či pomocou balónov, uviedla oficiálna tlačová agentúra KCNA.

Apelujú na svojho suseda

Agentúra Južnú Kóreu priamo nespomenula, avšak aktivisti už roky púšťajú cez hranicu balóny s letákmi kritizujúcimi severokórejského vodcu Kim Čong-una. KĽDR kroky aktivistov, ktorí často pochádzajú z radov severokórejských utečencov, odsudzuje a apeluje na juhokórejskú vládu, aby podobným situáciám zabránila.

image

USA zakladajú ázijské NATO. Nútia nás budovať silnejšiu obranu, varuje Severná Kórea

Podľa svetových zdravotníckych úradov sa koronavírus šíri medzi ľuďmi v tesnom kontakte. Ľudia tak skôr vdýchnu kvapôčky s vírusom, prenášané vzduchom. Prenos covidu je preto pravdepodobnejší v uzavretých, zle vetraných priestoroch ako vonku.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie podľa agentúry AP odmietlo tvrdenia, že vírus do Severnej Kórey mohli priniesť juhokórejské balóny.

Osemnásťročný vojak a päťročné dieťa, prvé potvrdené prípady na severokórejskom území, sa podľa miestnej agentúry nakazili na začiatku apríla, keď prišli do styku s predmetmi z juhu vo východnom regióne Kumkang.

Avšak podľa juhokórejských úradov severokórejskí utečenci poslali prvý tohtoročný balón s informačnými letákmi cez hranice až koncom apríla zo západnej oblasti Kimpcho, napísala agentúra Reuters.

"Z vedeckého hľadiska je tvrdeniu Severnej Kórey ťažké uveriť, pretože možnosť šírenia vírusu prostredníctvom predmetov je pomerne nízka," povedal profesor na univerzite severokórejských štúdií v Soule Jang Mu-čin.

Uvolnené obmedzenia

Sever prvýkrát pripustil výskyt covidu niekoľko mesiacov po tom, ako uvoľnil prísne obmedzenia na hraniciach s Čínou, aby obnovil prevádzku nákladných vlakov medzi oboma krajinami. Pre Pchjongjang by však bolo ťažké ukázať prstom na Čínu, domnieva sa Lim Ul-čchul, profesor Ústavu pre ďalekovýchodné štúdiá na Kyungnam University.

"Ak by dospeli k záveru, že vírus pochádza z Číny, museli by sprísniť karanténne opatrenia v pohraničnej oblasti, čo by znamenalo ďalšiu prekážku pre severokórejsko-čínsky obchod," povedal Lim.

image

Severná Kórea oznámila, že v krajine vypukla črevná epidémia

Severná Kórea oznámila, že vlna covidu je na ústupe, odborníci ale krajinu podozrievajú z úmyselného podhodnocovania prípadov. Krajina dnes nahlásila ďalších 4 570 ľudí s horúčkami, pričom celkový počet týchto pacientov od konca apríla je 4,74 milióna.

Pchjongjang denne oznamuje počet pacientov s horúčkou bez toho, aby spresnil, či sa nakazili covidom, alebo inou chorobou. Dôvodom je zrejme nedostatok testovacích sád.

01 - Modified: 2022-06-27 07:32:02 - Feat.: 1 - Title: USA zakladajú ázijské NATO. Nútia nás budovať silnejšiu obranu, varuje Severná Kórea 02 - Modified: 2022-06-16 06:49:10 - Feat.: 1 - Title: Severná Kórea oznámila, že v krajine vypukla črevná epidémia 03 - Modified: 2022-06-13 19:31:05 - Feat.: 1 - Title: Soul: KĽDR dokončila prípravy na jadrový test, čaká sa na politické rozhodnutie 04 - Modified: 2022-06-13 06:00:39 - Feat.: 1 - Title: Severná Kórea vykonala ďalší raketový test. Kim Čong-un vyzýva na zvýšenie obranyschopnosti krajiny
01 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 02 - Modified: 2024-04-21 05:02:58 - Feat.: - Title: Južná Kórea podpísala dohodu s Ukrajinou o miliardovej ekonomickej pomoci 03 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 04 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 05 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:07