Ukrajinská žena reaguje po ruskom raketovom útoku na obytnú budovu v ukrajinskom meste Mykolajiv 29. júna 2022. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Mykolajivom otriasli silné výbuchy. Zelenskyj hovorí o cielenom ruskom terore

02.07.2022, 06:52
Autor:
ČTKČTK

V Mykolajivskej oblasti sa nad ránom pred výbuchy rozozneli sirény. "V meste sa ozývajú silné výbuchy! Zostaňte v úkrytoch," napísal v reakcii starosta Oleksandr Senkevyč. Príčina explózií zatiaľ nie je známa

Mestom Mykolajiv na juhu Ukrajiny skoro ráno otriasli silné explózie. Informoval o tom na sociálnej sieti telegram starosta a vyzval ľudí, aby zostali v úkrytoch. Pôvod výbuchov nie je jasný. V piatok pritom bolo pri zásahu obytného domu blízko Odesy ruskými raketami zabitých najmenej 21 ľudí.

V Mykolajivskej oblasti sa nad ránom pred výbuchy rozozneli sirény. "V meste sa ozývajú silné výbuchy! Zostaňte v úkrytoch," napísal v reakcii starosta Oleksandr Senkevyč. Príčina explózií zatiaľ nie je známa.

Predchádzajúcu noc explózie rakiet zrovnali so zemou časť bytového domu pri čiernomorskom prístavnom meste Odesa. Obyvateľov zastihli v spánku. Ukrajina tvrdí, že Rusi mieria na civilné ciele úmyselne. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočnom videu v piatok údery odsúdil ako "vedomý, úmyselne cielený ruský teror".

Podľa Kyjeva Moskva zintenzívnila raketové útoky strelami dlhého doletu, ktorými zasahuje civilné ciele ďaleko od frontovej línie. Rusko trvá na tom, že mieri na vojenské ciele.

Tento týždeň ruskí vojaci vypratali okupovaný čiernomorský Hadí ostrov, čo Moskva vysvetlila ako prejav dobrej vôle. Aj vysokopostavený predstaviteľ Pentagonu však v piatok podľa denníka Kyiv Independent potvrdil, že Rusov zo strategicky významného ostrovčeka vyhnali ukrajinské údery.

Americký Inštitút pre výskum vojny ISW medzitým v piatok uviedol, že Kremeľ sa pravdepodobne chystá mobilizovať ruskú ekonomiku tak, aby umožnila udržať vojnové úsilie.

Kremeľ sa vraj chystá zaviesť "osobitné opatrenia v hospodárskej oblasti". Ruské firmy tak majú zabezpečovať dodávky pre "ruské špeciálne vojenské a protiteroristické operácie". Rusko sa podľa ISW tiež chystá zapojiť obsadenú Záporožskú jadrovú elektráreň priamo do ruského energetického systému.

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 03 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:30