Bilbordy politických strán v Nemecku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Drogy na letnej párty Scholzovej SPD. Viacero žien nahlásilo podozrenia z podania omamnej látky

09.07.2022, 21:39
Autor:
TASRTASR

Spolupredseda nemeckej SPD Lars Klingbeil sľúbil, že zodpovedné osoby budú zadržané a potrestané.

Na letnej párty Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) ktosi zrejme podal najmenej deviatim ženám sedatívne látky, ktoré zvyknú používať páchatelia sexuálnych trestných činov. Na večierku sa zúčastnil aj kancelár Olaf Scholz a viacerí poslanci SPD, informovala v sobotu agentúr AFP.

Berlínska polícia v tejto súvislosti vyšetruje podozrenie zo spôsobenia vážnej fyzickej ujmy, zatiaľ však nevie, kto za nezákonným konaním stál.

Prisľúbili trest

"Nahnevalo ma, že k takémuto niečomu mohlo dôjsť na udalosti organizovanej SPD," uviedol pre denník Die Welt spolupredseda strany Lars Klingbeil, ktorý prisľúbil, že zodpovedné osoby budú zadržané a potrestané.

Ako prvá podozrenie z podania omamnej látky nahlásila 21-ročná účastníčka párty, ktorá sa sťažovala na nevoľnosť a závraty, hoci pila len nealkoholické nápoje. Na druhý deň sa na priebeh večierka vôbec nepamätala a preto absolvovala lekárske vyšetrenia.

Žene odobrali vzorky krvi na toxikologické testy, ktorých výsledky ešte nie sú známe. Veľká párty SPD, ktorá sa tradične koná pred začiatkom letných politických prázdnin, sa uskutočnila v stredu večer v oblasti Berlína a zúčastnilo sa jej asi tisíc hostí. Išlo o vnútrostranícku akciu a vstup bol možný iba na pozvánky.

image

Scholz spolu s odbormi a zamestnávateľmi hľadá riešenie vysokej inflácie v Nemecku

Celkovo deväť žien

Predstaviteľka SPD v sobotu uviedla, že s podozrením na podanie sedatív prišlo už deväť žien. Zároveň vyzvala prípadné ďalšie obete, aby sa prihlásili.

"Prípad vyvolal veľké emócie," priznala šéfka poslaneckého klubu sociálnych demokratov v Bundestagu Katja Mastová, podľa ktorej je v celej záležitosti mnoho nejasností. SPD o prípade informovala všetkých účastníkov párty formou emailu.

Berlínska polícia uviedla, že zatiaľ jej bolo v súvislosti s eventom SPD oficiálne nahlásených len päť prípadov možného podania uspávacích drog. Doposiaľ však neidentifikovala žiadneho podozrivého.

Počas vlaňajšieho roka vyšetrovali v Berlíne 22 prípadov podania takýchto látok, skutočné čísla sú však zrejme oveľa vyššie. Sedatívne drogy, tzv. rape-drugs, často využívajú sexuálni násilníci, ktorí sa spoliehajú na to, že ich obete si následne nevedia vybaviť priebeh udalostí.

01 - Modified: 2022-07-05 04:36:18 - Feat.: 1 - Title: Scholz sa stretol s Macronom v Paríži. Diskutovali o vojne na Ukrajine aj energetickej nezávislosti EÚ 02 - Modified: 2022-07-04 14:09:04 - Feat.: 1 - Title: Scholz spolu s odbormi a zamestnávateľmi hľadá riešenie vysokej inflácie v Nemecku
01 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 02 - Modified: 2024-04-10 14:55:17 - Feat.: - Title: Česká republika sa musí ospravedlniť opozičnej SPD za spojenie s xenofóbiou 03 - Modified: 2024-04-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát pred štyrmi rokmi dekriminalizoval tvrdé drogy. Experiment zlyhal, situácia je katastrofálna a neudržateľná 04 - Modified: 2024-04-06 09:22:42 - Feat.: - Title: Briti zhabali v Karibiku drogy za takmer 20 miliónov eur 05 - Modified: 2024-03-28 23:05:38 - Feat.: - Title: Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog. K zodpovednosti sa prihlásili islamisti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 23:04