Vojna na Ukrajine. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinci hlásia oslobodenie obce na juhu krajiny, zrejme chystajú protiofenzívu

11.07.2022, 10:53
Autor:
ČTKČTK

Správa prišla po tom, čo ukrajinský minister obrany povedal, že prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil oslobodenie ukrajinského pobrežia na juhu krajiny.

Ukrajinská armáda oslobodila od ruskej okupácie dedinu Ivanivka v Chersonskej oblasti. Podľa agentúry Ukrinform o tom dnes ráno informovala ukrajinská 60. samostatná pešia brigáda na facebooku.

Správa prišla po tom, čo ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov povedal britskému denníku The Sunday Times, že prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil oslobodenie ukrajinského pobrežia na juhu krajiny.

"Vďaka koordinovanej práci sa vojakom 60. pešej brigády podarilo získať pod kontrolu ďalšiu obec. V Ivanivke ostali po ruských okupantoch len hrozné spomienky a 'mŕtva' vojenská technika," cituje Ukrinform z armádneho vyhlásenia.

V oblasti je niekoľko obcí s týmto názvom, jedna z nich sa nachádza neďaleko hraníc s Dnepropetrovskou oblasťou, kde sa v súčasnej dobe odohrávajú boje, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Ukrajinský minister obrany Reznikov v rozhovore s nedeľníkom The Sunday Times povedal, že prezident Zelenskyj nariadil ukrajinskej armáde, vybavenej teraz západnými zbraňami, aby znovu dobyla "okupované pobrežné oblasti, ktoré sú životne dôležité pre ekonomiku krajiny". Reznikov tiež povedal, že Ukrajina bude mať k dispozícii dohromady milión vojakov.

Ruský poslanec zastupujúci anektovaný polostrov Krym Michail Šeremet podľa agentúry RIA Novosti označil Zelenského snahu dobyť späť juhukrajinské regióny za "politickú agóniu" ukrajinskej vlády, ktorá podľa neho nebude mať dlhé trvanie.

"Nemajú žiadnu šancu dobyť územia oslobodené našou armádou," vyhlásil Šeremet, pričom použil termín "oslobodenie", ktorým Moskva označuje svoju okupáciu ukrajinských území. "Nemajú silu, schopnosti, prostriedky ani bojového ducha," myslí si ruský poslanec.

V súvislosti s chystanou južnou protiofenzívou Iryna Vereščuková už skôr vyzvala civilistov v okupovanej Chersonskej a tiež Záporožskej oblasti, aby sa z oblasti evakuovali. "Viem iste, že by tam nemali zostávať ženy a deti a že by sa nemali stať ľudskými štítmi," uviedla Vereščuková v televíznom prejave. Nenaznačila však, kedy by ukrajinská protiofenzíva mala začať.

Britské ministerstvo obrany dnes vo svojej pravidelnej rannej analýze konštatovalo, že ukrajinské ozbrojené zložky pokračovali v lokálnom tlaku na obrannú líniu ruských inváznych síl na severovýchode Chersonskej oblasti bez toho, aby pravdepodobne dosiahli územné zisky.

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:52