Maďarský premiér Viktor Orbán na samite lídrov Európskej únie. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Európska komisia žaluje Maďarsko za diskrimináciu LGBTQ ľudí a prístup k opozičnému Klubrádiu

15.07.2022, 13:27
Autor:
TASRTASR

Komisia začala voči Maďarsku aj nové právne konanie za rozdielne ceny pohonných hmôt pre vozidlá so zahraničnou poznávacou značkou a vozidlá s maďarskou značkou.

Európska komisia v piatok rozhodla o žalobách voči Maďarsku na Súdnom dvore EÚ v súvislosti s maďarským zákonom, ktorý diskriminuje ľudí na základe ich sexuálnej orientácie a rodovej identity, ako aj rozhodnutím Maďarskej mediálnej rady zamietnuť žiadosť Klubrádia o využívanie rádiového frekvenčného spektra.

Nové právne konanie vedie vo veci rozdielnych cien pohonných hmôt. Informuje o tom spravodajca TASR.

„Homofóbny zákon“ z Budapešti 

Komisia upozornila, že maďarský zákon porušuje pravidlá vnútorného trhu, základné práva jednotlivcov (najmä LGBTIQ ľudí) a pokiaľ ide o tieto základné práva, aj hodnoty EÚ.

Maďarský "homofóbny" zákon, ktorý má podľa Budapešti ochraňovať deti, sa v posúdení Európskej komisie cielene zameriava na obsah propagujúci alebo zobrazujúci to, čo maďarská vláda označuje ako "odklon od vlastnej identity zodpovedajúcej pohlaviu pri narodení, zmenu pohlavia alebo homosexualitu" pre osoby mladšie ako 18 rokov.

Postúpenie na súd je ďalším krokom v právnom konaní o porušení spoločnej legislatívy EÚ, ktoré eurokomisia spustila voči Maďarsku v júli 2021.

image

Cenu Homofób roka získal Igor Matovič. Tesne porazil Roberta Fica

Keďže maďarské orgány nereagovali dostatočne na obavy komisie týkajúce sa rovnosti a ochrany základných práv a nepredložili žiadne záväzky na nápravu nezlučiteľnosti tohto zákona s právom EÚ, eurokomisia zaslala Maďarsku vlani v decembri odôvodnené stanovisko a v piatok právny postup dostal podobu žaloby.

Komisia tvrdí, že maďarský zákon obsahuje ustanovenia, ktoré nie sú opodstatnené na základe presadzovania základného záujmu ochrany detí alebo sú neprimerané na dosiahnutie stanoveného cieľa.

Exekutíva EÚ spresnila, že sporný zákon porušuje smernicu o audiovizuálnych mediálnych službách a aj smernicu o elektronickom obchode a jej ustanovenie o krajine pôvodu.

V kontexte implementácie práva EÚ maďarský zákon tiež systematicky porušuje niekoľko základných práv zakotvených v Charte základných práv EÚ. Patrí sem nedotknuteľnosť ľudskej dôstojnosti, právo na slobodu prejavu a informácií, právo na súkromný a rodinný život, ako aj právo na nediskrimináciu.

Kauza opozičného Klubrádia

Druhá žaloba vznikla preto, že Maďarsko nereagovalo na obavy Európskej komisie týkajúce sa rozhodnutia Maďarskej mediálnej rady zamietnuť žiadosť opozičnej stanice Klubrádio o využívanie rádiového frekvenčného spektra.

Komisia sa domnieva, že Maďarsko porušuje právo EÚ tým, že uplatňuje neprimerané a netransparentné podmienky na obnovenie práv Klubrádia na využívanie rádiového spektra.

Podľa eurokomisie Maďarsko neprimeraným a diskriminačným spôsobom uplatnilo príslušné pravidlá stanovené v Európskom kódexe elektronických komunikácií a neprijalo včasné rozhodnutia.

image

Rusko opäť rozšírilo zoznam nežiaducich organizácií. Pribudli na ňom Bellingcat aj The Insider

Dvojaké ceny za tankovanie v Maďarsku

Komisia začala voči Maďarsku nové právne konanie preto, že zaviedlo opatrenia v rozpore s ustanoveniami vnútorného trhu, keď začalo uplatňovať rozdielne ceny pohonných hmôt pre vozidlá so zahraničnou poznávacou značkou a vozidlá s maďarskou poznávacou značkou.

Vozidlá s maďarskými poznávacími značkami vrátane traktorov a poľnohospodárskych strojov s maďarskými dokladmi majú nárok na oficiálne ceny pohonných hmôt nižšie o 60 až 70 percent, kým vozidlá so zahraničnou poznávacou značkou nemôžu takto znížené ceny využiť.

Komisia žiada maďarské orgány, aby dodržiavali ustanovenia práva EÚ, pokiaľ ide o voľný pohyb tovaru a služieb vrátane dopravných služieb, slobodu usadiť sa, voľný pohyb občanov a pracovníkov, zásadu nediskriminácie, ako aj pravidlá o oznámeniach podľa smernice o transparentnosti jednotného trhu.

Maďarsko má dva mesiace na to, aby odstránilo obavy, ktoré vyjadrila Európska komisia, v opačnom prípade Brusel pošle Maďarsku odôvodnené stanovisko.

image

Európska ekonomika si strelila do pľúc. Čaká nás recesia, varuje Orbán

01 - Modified: 2022-07-15 09:37:39 - Feat.: 1 - Title: Európska ekonomika si strelila do pľúc. Čaká nás recesia, varuje Orbán 02 - Modified: 2022-07-12 16:46:22 - Feat.: 1 - Title: Maďarská centrálna banka výrazne zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu 03 - Modified: 2022-07-11 13:50:21 - Feat.: 1 - Title: Cenový strop podľa šéfa firmy MOL povedie k nedostatku palív v Maďarsku 04 - Modified: 2022-07-08 11:01:40 - Feat.: 1 - Title: Delegácia maďarských ozbrojených síl navštívila Ukrajinu 05 - Modified: 2022-07-06 09:18:41 - Feat.: 1 - Title: V Maďarsku stúpa počet nakazených koronavírusom
01 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 02 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 04 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra 05 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:15