Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Scholz: Únia si už nemôže dovoliť vetá členských štátov v zahraničnej politike

17.07.2022, 20:43
Autor:
ČTKČTK

Nemecký kancelár uviedol, že Nemecko v nadchádzajúcich mesiacoch predloží návrhy spoločnej európskej migračnej politiky, budovanie európskej obrany, technologickej suverenity a odolnosti demokratického zriadenia.

Ak si chce Európska únia udržať vedúcu úlohu vo svetovej politike, nemôže si dovoliť ponechať jednotlivým členským štátom právo veta pri rozhodovaní o spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz.

Ruská invázia na Ukrajinu robí jednotu Európy stále naliehavejšou a zvyšuje tlak na ukončenie "sebeckých blokád" jednotlivých členských štátov pri rozhodovaní v EÚ, napísal Scholz v článku, ktorý dnes zverejnil denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Ak chceme byť vo svete súperiacich veľmocí aj naďalej počuť, jednoducho si nemôžeme naďalej dovoliť národné vetá, napríklad v zahraničnej politike," dodal.

Scholz čelil kritike Kyjeva a ďalších západných spojencov, že Nemecko nezaujalo v ukrajinskej kríze vedúcu pozíciu, čo Scholz odmieta. V článku sľúbil, že sa Ukrajine bude naďalej dostávať hospodárskej, humanitárnej, finančnej i zbrojnej podpory, uviedla agentúra DPA.

Invázia, ktorú Moskva označuje za "špeciálnu vojenskú operáciu", spôsobila po desaťročiach zdržanlivosti vo vojenských otázkach zásadnú zmenu v nemeckej obrannej politike. Konflikt tiež prinútil Berlín k aktívnejšej zahraničnopolitickej úlohe v globálnom meradle. Využíva skutočnosť, že tento rok predsedá skupine západných ekonomík G7.

Scholz ďalej uviedol, že Nemecko v nadchádzajúcich mesiacoch predloží návrhy spoločnej európskej migračnej politiky, budovanie európskej obrany, technologickej suverenity a odolnosti demokratického zriadenia.

01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 03 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 04 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 05 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:37