StoryEditor

Ruská IT firma so stovkami zamestnancov sa presťahovala do Prahy. Majú strach vrátiť sa do vlasti

20.07.2022, 17:05
  • Príbeh podnikateľa, ktorý sa do metropoly Českej republiky presťahoval s manželkou a tromi deťmi.
  • Prví tímlídri firmy začali z Petrohradu odchádzať už pred siedmimi rokmi, aby vybudovali nové centrum vývoja.
  • Aj keď sa Praha ukazuje ako príťažlivé miesto, v Rusku sú údajne bankové služby na vyššej úrovni.
  • Konflikt na Ukrajine nemení len súkromné osudy ruských občanov, ale aj biznis softvérových firiem.

Narodil sa v druhom najexponovanejšom meste Ruska a v Petrohrade vyštudoval aj technickú univerzitu. Neskôr sa pripojil k dynamickému softvérovému startitupu. Už tri roky si však ako trvalé miesto pobytu píše hlavné mesto Českej republiky. Nazvime ho Sergej (skutočné meno i priezvisko máme v redakcii). Tento expert si želá, z pochopiteľných dôvodov, zostať v anonymite.

Do stovežatej matky Prahy sa spolu s ním nepresťahovala len jeho manželka a tri deti, ale tiež 300 zamestnancov IT spoločnosti a ďalšie stovky ich rodinných príslušníkov. Veľké sťahovanie z Petrohradu do Prahy sa spustilo ešte v roku 2014.

„V istom momente, keď spoločnosť začala nadobúdať väčšie a väčšie rozmery, sme si uvedomili, že mnohé s nami spolupracujúce a obchodujúce firmy majú záujem, aby sa vývoj odohrával mimo územia Ruska. Cítili isté riziko spolupráce s takouto firmou,“ vysvetľuje Sergej.

Skvelé české pivo

Niekto by to vraj mohol označiť ako istý zakorenený druh fóbie u zástupcov amerických firiem. V tom zmysle slova, že v ruskej firme by mohli byť infiltrovaní agenti FBS – Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie. „S týmto predsudkom však nič nenarobíme, videli sme to na kauze Kašperského,“ mykne plecom Sergej.

Pre Sergejových kolegov sa ako dostatočne príťažlivé miesto pre život ukazovala Praha. „Je tu dobrá infraštruktúra, príjemné a predvídateľné pracovné prostredie. Cestovanie, doprava, internet aj podniková štruktúra – k týmto veciam je tu ľahký prístup.“...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: SAP, Dell či IBM vyvolali v Bratislave revolúciu, no je tu otočka. Slovenskú IT vlajku dvíhajú Košice a ESET 02 - Modified: 2023-11-24 11:22:09 - Feat.: - Title: Státisíce Slovákov zlákala novinka v bankovníctve. No expertka NBS varuje pred „pankáčskym prístupom“ 03 - Modified: 2023-01-12 23:03:10 - Feat.: - Title: Obrovský projekt v Bratislave sa pohol. Technologický gigant ide búrať a potom stavať (fotogaléria) 04 - Modified: 2022-08-11 14:41:36 - Feat.: - Title: Kríza ich doteraz obchádzala, no narazili už aj naši ítečkári. Sektor hlási ochudobnenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:52