Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ako ustajniť kone v horiacej maštali. Slovenská vláda sa snaží o priazeň Bruselu, vyhlásil Orbán

23.07.2022, 13:37
Autor:
TASRTASR

Maďarský premiér vystúpil s rozsiahlym prejavom, v ktorom hodnotil situáciu na Ukrajine aj vzťahy vo Vyšehradskej štvorke.

Dodávanie zbraní Ukrajine iba predlžuje vojnu, pretože Ukrajina dostáva západné zbrane, ktoré potom získavajú Rusi, povedal v sobotu na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server 24.hu.

"Vojnu možno skončiť iba rusko-americkými rokovaniami," zdôraznil premiér, podľa ktorého Európa sa po druhej svetovej vojne opäť dostala do situácie, že nie ona má rozhodujúce slovo, ale Američania a Rusi.

Európa podľa jeho slov stráca určujúce pozície vo svetovej politike preto, lebo nedokáže udržať poriadok vo vlastných radoch. Ako príklady nezhôd v eurobloku uviedol Orbán otázky Ukrajiny, vonkajších európskych hraníc, ale aj rozširovania Európskej únie o krajiny Balkánu.

Maďarský ministerský predseda ďalej kritizoval Západ za "rozbitie" vzťahov v rámci Vyšehradskej štvorky. Vzťahy s Poľskom sa však podľa jeho slov skomplikovali aj pre vojnu na Ukrajine, pričom však strategické záujmy sú totožné. "Chceme mier, a nechceme, aby sa k nám Rusi priblížili," spresnil.

"Poliaci sa cítia byť súčasťou rusko-ukrajinskej vojny, do ktorej sa však Maďarsko nechce zapojiť, lebo to nie je naša vojna. Česi a Slováci mali výmenu vlád, ktoré sa snažia získavať priazeň Bruselu. Je to rozhodnutie, ako keby ste chceli ustajniť kone v horiacej maštali," vyhlásil premiér.

Počas rozsiahleho Orbánovho prejavu, v ktorom premiér analyzoval situáciu vo svete i v Európe a zdôvodňoval kroky svojej vlády v oblastiach energetiky či ochrany rodiny a tradičných hodnôt, rumunskí nacionalisti provokovali transparentom, na ktorom stálo napísané, že Sedmohradsko je rumunská zem.

Dvoch Rumunov vyviedli policajti a príslušníci súkromnej bezpečnostnej služby, ktorým maďarský premiér z javiska odkázal: "Len opatrne s nimi, ako s narkomanmi na moste."

01 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 05 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:23