StoryEditor

Raketový útok na Odesu zničil ukrajinskú bojovú hliadkovú loď, tvrdí Kremeľ. Deň predtým sa zaň nepriznával

24.07.2022, 12:51
Autor:
TASRTASR

Americký šéf diplomacie Antony Blinken vyhlásil, že útok na Odesu vyvolal vážne pochybnosti o vierohodnosti záväzku Ruska k piatkovej dohode o preprave obilia a "marí prácu OSN, Turecka aj Ukrajiny v záujme dostať životne dôležité potraviny na svetové trhy".

Pri sobotnom útoku na prístav čiernomorského mesta Odesa zničili ruské rakety ukrajinskú "armádnu infraštruktúru". Podľa agentúry AFP to v nedeľu uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

V sobotu Moskva nechcela útok komentovať, ale Ankare podľa tureckých zdrojov oznámila, že s ním nemá nič spoločné. 

Strely s plochou dráhou letu "Kalibr zničili v prístave Odesy veľmi presným úderom armádnu infraštruktúru," uviedla Zacharovová na sociálnej sieti Telegram v odpovedi ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý sa predtým nechal počuť, že dialóg s Moskvou sa po sobotnom útoku stáva čoraz neobhájiteľnejším. Zacharovová sprenila, že raketový útok zničil ukrajinskú "bojovú hliadkovú loď".

Odeský prístav je veľmi dôležitým východiskovým bodom pre vývoz obilia. K útoku došlo len jeden deň po tom, čo zástupcovia Ukrajiny a Ruska v piatok oddelene podpísali v Istanbule dohody s OSN a Tureckom, ktoré umožnia vývoz ukrajinských obilovín cez Čierne more.

V prístavoch alebo v silách na ukrajinskom pobreží uviazlo totiž vyše 20 miliónov ton obilia a od neho sú závislé krajiny Blízkeho východu aj Afriky.

image

Ukrajina a Rusko podpísali dohodu o vývoze obilia. Pakt zabráni hladomoru, vyhlásil Erdogan

Ostreľovanie odeského prístavu označil v sobotu Zelenskyj za čin "očividného ruského barbarstva". Je podľa neho ďalším dôvodom na to, aby sa Ukrajine dodali také zbrane, "aké sú pre víťazstvo Ukrajincov nevyhnutné".

Zelenskyj sa domnieva, že raketovými útokmi sa Rusko politicky zdiskreditovalo. "Ak niekto vo svete predtým tvrdil, že je nevyhnutné vstúpiť do dialógu s Ruskom, dosiahnuť dohody o prímerí bez toho, aby sme naše územie oslobodili od okupantov, tak (sobotné) rakety možnosť takýchto tvrdení zničili," podotkol najvyšší ukrajinský predstaviteľ.

image

Volodymyr Zelenskyj označil ostreľovanie prístavu v Odese za akt „očividného ruského barbarstva“

Ruský raketový útok ostro odsúdili v sobotu aj Spojené štáty. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyhlásil, že "útok vyvoláva vážne pochybnosti o vierohodnosti záväzku Ruska k piatkovej dohode a marí prácu OSN, Turecka aj Ukrajiny v záujme dostať životne dôležité potraviny na svetové trhy".

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 03 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:44