Prokurátor stojí pred obytnou budovou zničenou ruským raketovým útokom, zatiaľ čo ruský útok na Ukrajinu pokračuje. Charkovská oblasť, Ukrajina 25. júla 2022. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusi podľa Kyjeva ostreľovali kultúrny dom s civilistami na východe Ukrajiny

25.07.2022, 11:24
Autor:
ČTKČTK
  • Záchranári spod trosiek zničeného kultúrneho domu v Čuhujive vyslobodili už tri osoby.
  • Po tretej ráno sa ozvali výbuchy tiež v Charkove.
  • Nedávne ukrajinské údery majú zničujúci dopad na vývoj budúcich ruských ofenzív.

Pri ostreľovaní mesta Čuhujiv juhovýchodne od Charkova utrpeli zranenia dvaja ľudia a ďalší sú možno ešte pod troskami zrútených budov, uviedol na sociálnych sieťach zástupca šéfa polície Charkovskej oblasti Serhij Bolvinov.

Raketový útok v Čuhujive podľa neho zasiahol okrem iného kultúrny dom, pod ktorým sa pred ostreľovaním skrývali civilisti.

Schovávali sa tam civilisti

Záchranári spod trosiek zničeného kultúrneho domu v Čuhujive vyslobodili už tri osoby, uviedol podľa ruskojazyčnej verzie BBC šéf oblastnej správy Oleh Synehubov.

image

Ukrajina sa snažila naverbovať ruských letcov, tvrdí ruská tajná služba

Spresnil, že v kryte pod budovou sa však schovávalo viac ľudí a záchranné zložky preto pokračujú v odpratávaní sutín. Podľa Bolvinovho Rusi v meste zasiahli tiež školu, kde v tom čase však nikto nebol.

Na ostreľovanie Čuhujivu ruské vojská podľa prvých informácií použili protilietadlové systémy S-300, ktoré sa zvyčajne používajú na ničenie vzdušných cieľov, doplnil Bolvinov.

Ruské sily v noci na dnes ostreľovali tiež tri okresy Dnepropetrovskej oblasti. Ľahké zranenie nohy tam utrpelo dievča narodené v roku 2011, oznámil podľa agentúry Unian šéf tamojšej oblastnej rady Mykola Lukašuk.

Vyhlásili letecký poplach

Výbuchy sa dnes v noci opäť ozývali aj v Mykolajive a Charkove. Správy o explóziách v Mykolajive sa objavili pred treťou hodinou ráno, potom bol v meste a regióne vyhlásený letecký poplach.

Podľa šéfa Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima sú zatiaľ informácie o tom, že rakety dopadli na polia na území dedín blízko Mykolajivu, napísala agentúra Unian.

Po tretej ráno sa ozvali výbuchy tiež v Charkove. Za 15 minút leteckého poplachu bolo podľa verejnosti počuť najmenej 20 výbuchov.

Americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojej pravidelnej analýze situácie na Ukrajine uviedol, že ukrajinskí činitelia čoraz častejšie priznávajú protiofenzívu svojich síl v Chersonskej oblasti.

Už 23. júla ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že ukrajinské sily postupujú v Chersonskej oblasti "krok za krokom". Z jeho vyhlásenia nebolo jasné, či hovoria o malom, postupnom postupe ukrajinských síl, alebo o širšej protiofenzíve, dodal inštitút.

image

Zelenskyj: Dokonca aj Rusko pripúšťa, že vyhráme. Počujeme to každý deň

Ukrajinské južné operačné velenie 24. júla oznámilo, že ukrajinské sily ostreľujú dopravnú infraštruktúru v Chersonskej oblasti, aby sťažili manévrovanie ruských síl a ich logistickú podporu. Táto aktivita zodpovedá protiofenzíve, alebo príprave na ňu.

HIMARS priniesol zvrat

Inštitút pre štúdium vojny tiež uviedol, že silnie poplach v informačnom priestore ruských nacionalistov kvôli vývoju vojny na Ukrajine. Do tej priniesli zvrat predovšetkým Spojenými štátmi dodané systémy HIMARS.

Moscow Calling, podľa Amerického inštitútu pre štúdium vojny stredne veľký ruský kanál na sociálnej sieti Telegram, napríklad napísal, že predtým poskytnuté západné zbraňové systémy, predovšetkým ručné protitankové zbrane a drony, boli proti ruskému delostreleckému ostreľovaniu užitočné len veľmi málo, avšak systémy HIMARS pre ruské sily a ich možnosti na Ukrajine všetko zmenili.

Nedávne ukrajinské údery na ruské sklady, komunikačné uzly a tylové základne, majú zničujúci a potenciálne nezvratný dopad na vývoj budúcich ruských ofenzív, dodal inštitút.

01 - Modified: 2022-07-24 13:32:31 - Feat.: 1 - Title: "Táto vojna nás nezlomila a ani nezlomí." Zelenskyj päť mesiacov od začiatku vojny verí v ukrajinské vítazstvo 02 - Modified: 2022-07-24 07:30:46 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj v Kyjeve prijal delegáciu Kongresu USA 03 - Modified: 2022-07-22 21:42:39 - Feat.: 1 - Title: Putin vystrašil Slovákov pred zimou. Vojna vystrelila záujem o krby
01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:48