Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Tunisko sa v referende vyjadruje k textu novej ústavy, tá výrazne posilní prezidenta

25.07.2022, 13:39
Autor:
ČTKČTK
  • Tri hodiny po otvorení volebných miestností prišlo k urnám šesť percent voličov.
  • Opozícia a niektoré mimovládne organizácie tvrdia, že je nový základný zákon napísaný "na mieru Saídovi".
  • Opozícia vyzvala na bojkot referenda.

Tunisania dnes majú možnosť vyjadriť sa v referende k novej ústave, ktorá posilní prezidentské právomoci. Prezident Kaís Saíd, ktorý práve pred rokom rozpustil parlament v záujme ukončenia politickej krízy a prevzal väčšinu právomocí, vyzval občanov na účasť.

Opozícia, vrátane donedávna najsilnejšej parlamentnej strany An-Nahda, vyzvala na bojkot referenda.

Referendum nemá žiadne minimálne kvórum

Ľudia v ňom odpovedajú na otázku, či podporujú návrh ústavy Tuniskej republiky. Pre uznanie výsledku netreba splniť žiadne kvórum, tri hodiny po otvorení volebných miestností prišlo k urnám šesť percent tých, ktorí môžu hlasovať.

image

Hrozí, že vypukne Putinov globálny hladomor. Už teraz sú bez jedla milióny ľudí, píše The Washington Post

Prvé výsledky sa podľa agentúry AFP očakávajú najskôr v utorok. Volebné miestnosti sa uzavrú o 23.00 h SELČ.

Saíd po odovzdaní hlasu v Tunise vyzval občanov, aby novú ústavu schválili a umožnili "ustanoviť novú republiku založenú na skutočnej slobode, skutočnej spravodlivosti a národnej cti".

Podľa stanice BBC síce časť Tunisanov jeho kroky podporuje, avšak zvyšok ich považuje za zradu revolučných udalostí začatých práve v Tunisku a označovaných za arabskú jar.

Tunisko bolo svetlou výnimkou

Tunisko bolo považované za jedinú arabskú krajinu, ktorej sa po revolúcii podarilo zriadiť demokratické inštitúcie. Bol zvrhnutý bývalý prezident Zín Abdiín bin Alí a Tunisko smerovalo k demokratickému systému.

Saíd však vlani tento trend zastavil, rozpustil parlament, odvolal premiéra aj vládu. Podľa kritikov nová ústava oslabuje parlamentný systém a sústreďuje moc v rukách prezidenta.

Nová ústava, ktorú napísala Saídom vybraná skupina ľudí, dáva prezidentovi právo vymenovať predsedu vlády aj ministrov a podľa svojho uváženia ich odvolávať. Prezident bude potvrdzovať zákony a predkladať parlamentu legislatívne texty, ktoré bude považovať za "prednostné".

Ústava je napísaná prezidentovi na mieru

Bývalý profesor práv Sádik Bilaja, ktorého Saíd poveril prípravou ústavy, konečný text neschválil. Podľa neho "otvára cestu k diktátorskému režimu".

Opozícia a niektoré mimovládne organizácie tvrdia, že je nový základný zákon napísaný "na mieru Saídovi", neumožňuje kontrolu moci a umožní vládu autoritatívneho prezidenta, ktorý sa nebude musieť nikomu zodpovedať.

Agentúra AFP napísala, že Tunisko sa bude aj po referende potýkať so zlou ekonomickou situáciou, vysokou mierou nezamestnanosti, rýchlou infláciou a rastúcim počtom chudobných občanov.

Tunisko je na pokraji platobnej neschopnosti a rokuje s Medzinárodným menovým fondom o ďalšej pôžičke.

01 - Modified: 2022-07-18 10:17:29 - Feat.: 0 - Title: Na Slovensku nájdete celý svet. Tieto slávne destinácie majú v našej krajine svoju dvojičku 02 - Modified: 2022-07-17 13:32:24 - Feat.: 1 - Title: Hrobové ticho pred búrkou. Blíži sa recesia a vlna bankrotov 03 - Modified: 2022-06-06 10:06:45 - Feat.: 1 - Title: Slováci sa pri plánovaní letných dovoleniek „odtrhli z reťaze“. S last minute tento rok nerátajte, varujú cestovné kancelárie 04 - Modified: 2022-05-31 14:40:32 - Feat.: 1 - Title: Omán aj Kapverdy bez prestupu. Pozrite sa, kam sa v lete dostanete zo Slovenska priamo
01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-03-27 06:47:16 - Feat.: - Title: V kauze vraždy lídra tuniskej opozície vyniesli štyri tresty smrti 03 - Modified: 2024-02-23 13:41:01 - Feat.: - Title: Prezidentka si vyžiada zmenu štatútu SIS a podľa toho bude reagovať. V zmene voľby vidí ústavný problém 04 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 05 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:46