Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európsky parlament kritizoval Orbánove výroky o miešaní rás: Rasizmus je nutné odsúdiť

30.07.2022, 13:04
Autor:
ČTKČTK

Vyjadrenia maďarského premiéra označil Európsky parlament za neprijateľné a zdôraznil, že sú v rozpore s hodnotami Európskej únie.

Nedávne výroky maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý vystúpil proti miešaniu Maďarov s ľuďmi s mimoeurópskymi koreňmi, dnes ostro odsúdil Európsky parlament.

image

Dlhoročná Orbánova poradkyňa rezignovala na svoju funkciu. Vyčíta mu reč hodnú Josepha Goebbelsa

Orbánove vyjadrenia označil za neprijateľné a zdôraznil, že sú v rozpore s hodnotami Európskej únie, informovala agentúra DPA.

"My, vodcovia politických skupín v Európskom parlamente, rezolútne odsudzujeme nedávne otvorene rasistické výroky premiéra Orbána, ktorý vyhlásil, že nechce byť súčasťou národa zmiešanej rasy," uviedla v dnešnom vyhlásení takzvaná konferencia predsedov.

Tú tvorí predseda europarlamentu a šéfovia jednotlivých parlamentných frakcií. Takéto neprijateľné výroky sú jasným porušením "našich hodnôt, ktoré sú zakotvené v zmluvách Európskej únie", dodáva sa vo vyhlásení.

V prejave v rumunskom Sedmohradsku, kde žije početná maďarská menšina, Orbán minulý víkend znova odmietol "multietnickú" spoločnosť.

"Existuje svet, v ktorom sa európske národy miešajú s tými, ktorí prichádzajú z mimoeurópskych krajín. To je svet zmiešaných rás," povedal Orbán.

"Na druhej strane je tu napríklad Karpatská kotlina, kde sa spolu miešajú európske národy ako Maďari, Rumuni či Slováci. Sme ochotní sa miešať spolu, ale nechceme byť rasovými miešancami," dodal.

"Razizmus a diskrimináciu v akejkoľvek podobe je nutné jednoznačne odsúdiť a je tiež nutné s ňou na všetkých úrovniach účinne bojovať," zdôraznila dnes konferencia predsedov.

Orbánova strana Fidesz bola dlho súčasťou Európskej ľudovej strany, ktorá je hlavným konzervatívnym zoskupením v Európskom parlamente. Vlani z nej ale oficiálne vystúpila.

01 - Modified: 2024-05-07 09:59:11 - Feat.: - Title: Nemecká prokuratúra nechala prehľadať bruselskú kanceláriu europoslanca Kraha 02 - Modified: 2024-05-06 10:33:11 - Feat.: - Title: Za tri mesiace sa stal Orbánovým vyzývateľom číslo jeden. Péter Magyar sa pustil do jamy levovej 03 - Modified: 2024-05-06 11:20:58 - Feat.: - Title: V eurovoľbách zo zahraničia neodvolíš. Prinášame ti jednoduchý návod, ako požiadať o hlasovací preukaz. Stačí pár klikov 04 - Modified: 2024-05-06 09:13:31 - Feat.: - Title: Maďarsko nevydá utečencov z Ukrajiny a ani neskúma, či majú brannú povinnosť 05 - Modified: 2024-05-06 12:02:01 - Feat.: - Title: "Fidesz zradil občanov." Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 18:04