Školáci v Moskve. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin chce posilniť morálku Ruska, odkázal Kremeľ. Na školách sa budú vyučovať vlastenecké hodnoty

01.08.2022, 11:49
Autor:
ČTKČTK

Ruský minister školstva Sergej Kravcov už skôr oznámil, že chce zaviesť povinnú výučbu dejepisu pre študentov už od siedmich rokov. Ministerstvo taktiež do učebníc doplní aj učivo o "špeciálnej vojenskej operácii" na Ukrajine.

Ruskí študenti, ktorí sa na jeseň vrátia do školských lavíc, sa budú učiť o národných hodnotách. Žiakov čakajú besedy na túto tému v rámci širšej snahy Kremľa na zavedenie vlasteneckej výchovy v školách. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informoval britský list The Times.

Od 5. septembra budú školy po celej krajine venovať hodiny takzvaným "rozhovorom o dôležitých veciach", povedal agentúre TASS šéf kremeľského oddelenia pre sociálne projekty Sergej Novikov.

Vlastenecká výchova

Podľa internetovej stránky Kremľa sa Novikov venuje úsiliu ruského prezidenta Vladimira Putina "posilniť duchovné a morálne základy ruskej spoločnosti" a zlepšiť "vlasteneckú výchovu mladých ľudí".

image

Rusi vraždia podľa zoznamov, likvidujú národnú identitu. Chcú zničiť Ukrajinu ako štát, tvrdí expert

Tieto "rozhovory o dôležitých veciach" sa zamerajú na hodnoty ruskej spoločnosti, ktoré sú podľa Novikova zakotvené v národnej bezpečnostnej stratégii krajiny.

Ruské snahy o vlasteneckú výchovu v školách dostali nový impulz po invázii na Ukrajinu, ktorej cieľom je podľa Kremľa "demilitarizovať a denacifikovať" svojho západného suseda. Moskva akciu prirovnala k sovietskemu vojnovému úsiliu proti nacistickému Nemecku počas druhej svetovej vojny.

Správy z nezávislých ruských médií dokazujú početné prípady nátlaku a zastrašovania ruských učiteľov, aby verejne podporovali vojnové úsilie a učili svojich žiakov o tom, čo Kremeľ nazýva "špeciálnou vojenskou operáciou". Niekoľko učiteľov bolo za protivojnové výroky potrestaných pokutou alebo prepustených.

Vlajky a výučba dejepisu

Ruský minister školstva Sergej Kravcov v apríli oznámil, že plánuje zaviesť povinnú výučbu dejepisu pre študentov už od siedmich rokov, pričom dôraz bude kladený na popieranie toho, že Rusko zle zaobchádzalo s inými štátmi, najmä Ukrajinou a Bieloruskom. Kravcov tiež uviedol, že ministerstvo doplní učebnice dejepisu o informácie o "zvláštnej vojenskej operácii" na Ukrajine.

image

Nechceme byť tvárou vojny. „Ruský svet“ je Buriatom cudzí. Bojovať zaň nechcú

Školy po celej krajine budú od začiatku nového školského roka denne slávnostne vystavovať ruskú vlajku a hrať štátnu hymnu. Vláda plánuje minúť vyše 970 miliónov rubľov (vyše 15 miliónov eur) za ruské vlajky a erby.

Putin tiež v júli podpísal nový zákon, na základe ktorého vytvorí modernú mládežnícku organizáciu v duchu komunistickej detskej organizácie Pionier. Podľa úradov však nejde o priame oživenie tejto skupiny.

01 - Modified: 2022-08-01 09:37:02 - Feat.: 1 - Title: Rusi vraždia podľa zoznamov, likvidujú národnú identitu. Chcú zničiť Ukrajinu ako štát, tvrdí expert 02 - Modified: 2022-08-01 07:43:53 - Feat.: 1 - Title: Nechceme byť tvárou vojny. „Ruský svet“ je Buriatom cudzí. Bojovať zaň nechcú
01 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:31