Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (vľavo) a podpredseda taiwanského parlamentu Cchaj Čch‘-čchan počas stretnutia v Tchaj-peji na Taiwane. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Aktivista požiada Pelosiovú v Taiwane o pomoc utečencom z Hongkongu, čelia prenasledovaniu

03.08.2022, 11:07
Autor:
ČTKČTK
  • Pelosiová sa má stretnúť s hongkongským kníhkupcom Lamom Wing-keem.
  • Vláda taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen oficiálne podporuje prodemokratické hnutie v Hongkongu.
  • Peking vníma oficiálne návštevy zahraničných predstaviteľov na Taiwane ako prejav podpory nezávislosti ostrova.

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, ktorá je dlhodobou kritičkou Číny a obhajkyňou ľudských práv, sa dnes na Taiwane stretne taktiež s ľudskoprávnymi aktivistami. Tieto kroky podľa agentúry Reuters zrejme ďalej zhoršia už tak napäté vzťahy medzi Pekingom a Washingtonom.

image

Čína sa vyhráža potrestaním každého, kto ju bude urážať

Pelosiová sa má stretnúť s hongkongským kníhkupcom Lamom Wing-keem, ktorý v roku 2019 ušiel na Taiwan, bývalým demonštrantom na námestí Nebeského pokoja a jediným taiwanským aktivistom, ktorého Čína nedávno prepustila, povedali agentúre Reuters ľudia oboznámení s plánmi americkej političky.

Peking cenzuruje kritikov

Lam bol jedným z piatich vlastníkov a prevádzkovateľov kníhkupectva Causeway Bay Books, ktoré v Hongkongu predávalo knihy a časopisy popisujúce život a škandály najvyšších čínskych predstaviteľov.

V roku 2015 bol spoločne s niekoľkými ďalšími ľuďmi zadržaný a prevezený do pevninskej Číny. Kníhkupectvo bolo po zadržaní prevádzkovateľov zatvorené a z hongkongského literárneho trhu pod nátlakom Pekingu zmizli politické texty kritické k Číne.

image

Taiwan rokuje o náhradných leteckých trasách kvôli čínskemu vojenskému cvičeniu, Peking uvalil aj sankcie

Lam dúfa, že by Pelosiová mohla pomôcť Hongkongčanom, ktorí sa boja vrátiť do svojho mesta kvôli obavám, že budú prenasledovaní políciou na základe zákona o štátnej bezpečnosti.

"Chcem hovoriť o tom, či existuje možnosť, aby americká vláda pomohla tým, ktorí sa už nemôžu vrátiť do Hongkongu a z rôznych dôvodov nemôžu získať platné doklady na Taiwane odcestovať do Spojených štátov," povedal Lam agentúre Reuters.

image

Pelosiová chce parlamentnú spoluprácu s Taiwanom. Čína ostro reaguje

Taiwan, ktorý sa nachádza len necelé dve hodiny letu od Hongkongu, sa stal v posledných rokoch obľúbenou destináciou pre desiatky demokratických aktivistov z bývalej britskej kolónie, ktorí sa v roku 2019 zapojili do protivládnych demonštrácií a neskôr z mesta museli utiecť pred čínskou odplatou.

Taiwan je demokratický

Vláda taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen oficiálne podporuje prodemokratické hnutie v Hongkongu a v roku 2020 otvorila úrad, ktorý spracováva žiadosti Hongkongčanov, ktorí sa chcú presťahovať na Taiwan.

82-ročná Pelosiová už skôr nahnevala Peking svojou kritikou potláčania prodemokratických protestov na pekinskom námestí Nebeského pokoja v roku 1989 a zaobchádzania s čínskou moslimskou etnickou skupinou Ujgurov.

image

Čína plánuje v reakcii na Pelosiovej návštevu Taiwanu spustiť vojenské operácie

Iba dva roky po tom čo čínske jednotky začali potláčať protesty na námestí Nebeského pokoja, v roku 1991, Pelosiová miesto navštívila a rozprestrela tam čierny transparent, na ktorom bolo venovanie: "tým, ktorí položili životy za demokraciu v Číne".

Peking vníma oficiálne návštevy vysokopostavených zahraničných predstaviteľov na Taiwane, ktorý Peking vyhlasuje za svoj, ako prejav podpory nezávislosti ostrova.

Čína terajšiu návštevu Pelosiovej odsúdila a reagovala na ňu zvýšenou vojenskou aktivitou a tiež si predvolala amerického veľvyslanca v Pekingu.

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen odmieta čínske nároky na zvrchovanosť a tvrdí, že Taiwan je už nezávislou krajinou, ktorá sa oficiálne nazýva Čínska republika.

01 - Modified: 2022-08-03 08:38:59 - Feat.: 1 - Title: Čína sa vyhráža potrestaním každého, kto ju bude urážať 02 - Modified: 2022-08-03 07:50:07 - Feat.: 1 - Title: Taiwan rokuje o náhradných leteckých trasách kvôli čínskemu vojenskému cvičeniu, Peking uvalil aj sankcie 03 - Modified: 2022-08-03 07:16:51 - Feat.: 1 - Title: Pelosiová chce parlamentnú spoluprácu s Taiwanom. Čína ostro reaguje
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 02 - Modified: 2024-04-05 04:36:10 - Feat.: - Title: V Bielorusku obvinili troch aktivistov z extrémizmu, hrozí im sedem rokov za mrežami 03 - Modified: 2024-03-06 13:33:25 - Feat.: - Title: Ťažba naberá podľa aktivistov hrozivé rozmery, Správa TANAP-u obvinenia odmieta 04 - Modified: 2024-03-04 11:44:12 - Feat.: - Title: Aktivisti vyliezli na budovu envirorezortu. Na protest premenovali názov Tarabovho ministerstva 05 - Modified: 2024-02-09 12:29:10 - Feat.: - Title: Vzduch v Bratislave je veľkým rizikom pre zdravie obyvateľov, upozorňujú aktivisti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:55