Exprezident USA Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pri prehliadke mi do domu nastrčili kompromitujúce dôkazy, hovorí Trump. Jeho priaznivci šíria konšpirácie

10.08.2022, 21:23
Autor:
ČTKČTK

Žiadnemu americkému exprezidentovi doposiaľ bezpečnostné úrady bydlisko neprehľadávali, aktuálne dianie okolo Donalda Trumpa je vďaka tomu bezprecedentné a plné otáznikov.

Zatiaľ čo pondelkový zásah Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) v sídle amerického exprezidenta Donalda Trumpa ďalej obklopovali nejasnosti, tábor niekdajšieho šéfa Bieleho domu v utorok a dnes pokračoval v šírení špekulácií o politicky výbušnej operácii.

Exprezident a jeho spojenci bez dôkazov naznačujú, že agenti FBI v Trumpovej floridskej rezidencii alebo po prehliadke nastrčili kompromitujúce materiály. Fáma sa šíri okrem iného prostredníctvom populárnej televízie Fox News.

FBI a federálne ministerstvo spravodlivosti ani na druhý deň po domovej prehliadke vec nekomentujú a nie je teda úplne jasné, z čoho je exprezident podozrievaný, čo agenti v rezorte Mar-a-Lago hľadali alebo čo si odtiaľ odniesli.

Trump by situáciu mohol objasniť

Objasniť by to pritom mohol aj Trump, ktorý podľa amerických médií musel dostať zoznam zhabaných predmetov aj kópiu povolenia na prehliadku, ktoré schválil federálny sudca. Exprezident však tieto materiály nezverejnil.

"Mohol by popísať, o čo išlo a čo bolo predmetom sporu. Nemusí špekulovať," povedal podľa webu Politico expert z výskumného ústavu Federation of American Scientists Steven Aftergood.

image

Trump tvrdí, že prezident Biden vopred vedel o razii v jeho rezidencii. Biely dom to popiera

Namiesto toho Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social vydal príspevok, v ktorom sa sťažoval, že agenti FBI nenechali jeho právnikov sledovať ich prácu. "Chceli byť o samote, bez akýchkoľvek svedkov, ktorí by videli, čo robili, čo brali alebo čo... podstrkávali," napísal.

Denník The New York Times poznamenal, že takáto snaha vyvolávať pochybnosti zapadá do Trumpovej dlhodobej praxe v situáciách, keď mu hrozí poškodzujúce odhalenie. "Prvou útočnou líniou bývalého prezidenta proti oponentom často býva kampaň s cieľom vopred ich zdiskreditovať," píšu noviny.

Obvinenia sú nepodložené

Nepodložené obvinenia ohľadom falošných dôkazov sa podľa neho prvýkrát v médiách objavili v utorok ráno pri televíznom vystúpení Trumpovej právničky Christiny Bobbovej. "Nie je žiadna istota, že niečo nebolo nastrčené," uviedla. Vzápätí uznala, že nevie, či pri zásahu FBI došlo k niečomu nekalému.

Podobné tvrdenia sa však čoskoro začali objavovať vo vysielaní Fox News. Moderátor Jesse Watters v utorok večer povedal, že FBI "pravdepodobne" proti Trumpovi pripravuje falošné dôkazy a že už to možno urobil pri zostavovaní žiadosti o povolenie na prehliadku.

Svoje tvrdenia pritom moderátor nijako nedoložil. Dnes ráno sa pridal republikánsky senátor Rand Paul, ktorý v rozhovore na Fox News povedal: "Mám napríklad istotu, že tie škatule materiálov, ktoré odniesli z Mar-a-Lago, že do nich nič nedajú, aby ho (Trumpa) chytili do pasce? "

image

Agenti FBI prehľadali súkromnú rezidenciu exprezidenta USA Trumpa

Médiá predtým s odvolaním sa na zdroje oboznámené s vyšetrovaním informovali, že agenti FBI si z prehliadky u bývalého prezidenta odviezli niekoľko škatúľ s neznámymi predmetmi.

Zásah podľa všetkého súvisel s vyšetrovaním Trumpovho nakladania s oficiálnymi záznamami vrátane utajovaných dokumentov. Trump si so sebou pri odchode z Bieleho domu na Floridu zobral 15 škatúľ s predmetmi z prezidentskej kancelárie, vrátane oficiálnych materiálov.

Podozrenia

Národný archív USA, ktorému musia americkí prezidenti odovzdávať všetky listy, e-maily či pracovné dokumenty, sa k týmto materiálom dostal až tento rok a podľa novín sa následne v balíku našli aj dokumenty s označením "tajné".

Jedným z možných vysvetlení pondelkového zásahu je variant, že americké úrady Trumpa podozrievali, že Národnému archívu neodovzdal všetky utajované materiály, ktoré boli na konci jeho mandátu presunuté na Floridu.

Nepovolené odstránenie či prechovávanie tajných dokumentov je v USA ťažkým zločinom a hrozí zaň päťročné väzenie, píše Politico. Poznamenáva, že sprísnenie trestu v roku 2018 svojím podpisom uzákonil Trump po tom, ako v predvolebnej kampani vytrvalo kritizoval svoju súperku Hillary Clintonovú za prístup k citlivým materiálom.

image

Trump oznámil, že agenti FBI prehľadali jeho dom na Floride, no nepovedal prečo

Aj keby Trump nakoniec nebol z ničoho obžalovaný, je aktuálny vývoj bezprecedentný. Žiadnemu americkému exprezidentovi predtým FBI bydlisko neprehľadával.

"Skôr alebo neskôr budú musieť ministerstvo spravodlivosti a pán Trump objasniť, čo sa stalo. Potom budeme vedieť, či bol skutočne porušený zákon alebo to bolo nejaké špekulatívne dobrodružstvo," myslí si Aftergood.

01 - Modified: 2022-08-10 09:11:57 - Feat.: 1 - Title: Trump tvrdí, že prezident Biden vopred vedel o razii v jeho rezidencii. Biely dom to popiera 02 - Modified: 2022-08-09 14:59:56 - Feat.: 1 - Title: Agenti FBI prehľadali súkromnú rezidenciu exprezidenta USA Trumpa 03 - Modified: 2022-08-09 04:57:30 - Feat.: 1 - Title: Trump oznámil, že agenti FBI prehľadali jeho dom na Floride, no nepovedal prečo
01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:57