Americký generálny prokurátor Merrick Garland hovorí o príkaze FBI na domovú prehliadku na sídlisku Mar-a-Lago bývalého prezidenta Donalda Trumpa na Floride. FOTO: Reuters
StoryEditor

Agenti FBI pri Trumpa našli 11 súborov utajovaných dokumentov, uvádza WSJ

12.08.2022, 21:21
Autor:
ČTKČTK

Niektoré zo zhabaných dokumentov boli údajne označené ako prísne tajné, čo by znamenalo, že boli určené na uchovávanie len v špeciálnych vládnych priestoroch.

Agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie v pondelok zaistili 11 súborov dokumentov s rôznymi stupňami utajenia, keď prehľadali sídlo bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na Floride. Napísal to dnes denník The Wall Street Journal, ktorý sa dostal k záznamom súvisiacim s bezprecedentným zásahom.

Niektoré zo zhabaných dokumentov boli údajne označené ako prísne tajné, čo by znamenalo, že boli určené na uchovávanie len v špeciálnych vládnych priestoroch.

Dokumenty sa týkali aj zbraní

Správa nadväzuje na predchádzajúce informácie americkej tlače o tom, aké materiály v Trumpovej rezidencii federálni vyšetrovatelia hľadali. Podľa informácií denníka The Washington Post sa agenti FBI na miesto vydali aj kvôli dokumentom týkajúcich sa jadrových zbraní. 

image

Federálny úrad pre vyšetrovanie pri prehliadke Trumpovho sídla hľadal dokumenty o jadrových zbraniach

Denníku The New York Times zase nemenovaný informovaný zdroj povedal, že panovali obavy ohľadom výskytu záznamov súvisiacich s takzvanými programami so zvláštnym prístupom, čo je označenie, ktoré je spravidla vyhradené pre "extrémne citlivé operácie" Spojených štátov v zahraničí.

Zoznam zhabaných predmetov, do ktorého nahliadli reportéri WSJ, podľa denníka neobsahuje veľa podrobností k nájdeným dokumentom. Jedna sada je v ňom napríklad označená ako "rôzne" tajné a prísne tajné dokumenty. Na prísne tajné dokumenty údajne odkazovali ešte ďalšie štyri body zoznamu.

image

Pri prehliadke mi do domu nastrčili kompromitujúce dôkazy, hovorí Trump. Jeho priaznivci šíria konšpirácie

Agenti FBI podľa informácií WSJ z exprezidentovho rezortu Mar-a-Lago odniesli asi 20 škatúľ s predmetmi. Americké médiá už skôr informovali, že pondelková domová prehliadka, ktorú odsúhlasil federálny sudca, trvala niekoľko hodín a týkala sa tiež Trumpovej pracovne v areáli pri meste West Palm Beach.

Trump dokumenty nevrátil

Zásah znamenal mimoriadnu eskaláciu mnohomesačného vyšetrovania, ktoré sa zaoberá osudom niektorých oficiálnych záznamov po odchode Trumpa z Bieleho domu na začiatku roka 2021. Trump si podľa všetkého na Floridu odniesol aj viacero materiálov, na ktoré sa vzťahuje povinnosť odovzdávať ich Národnému archívu.

Ten tento rok do veci zapojil federálne ministerstvo spravodlivosti, keď nadobudol podozrenie, že na Floride sú naďalej tiež materiály podliehajúce utajeniu. Úrady sa zjavne domnievali, že takéto dokumenty v Mar-a-Lago zostávali aj po tom, ako isté iné dokumenty vyzdvihli archivári a vyšetrovatelia.

 

Trump a jeho právnici po pondelkovej domovej prehliadke odmietali akékoľvek pochybenie a zásah bez dôkazov vykresľovali ako politicky motivovaný. Teraz prichádzajú s argumentom, že Trump pred odchodom z funkcie využil svoje právomoci a dané dokumenty vyňal z utajeného režimu.

Médiá podotýkajú, že hlava štátu môže takýto krok urobiť, avšak na jej právomoci sa vzťahujú isté limity a pravidlá. Za nepovolené odstránenie či prechovávanie tajných dokumentov hrozí v USA až päťročné väzenie.

01 - Modified: 2022-08-12 04:37:57 - Feat.: 1 - Title: Federálny úrad pre vyšetrovanie pri prehliadke Trumpovho sídla hľadal dokumenty o jadrových zbraniach 02 - Modified: 2022-08-11 20:49:15 - Feat.: 1 - Title: Americký minister spravodlivosti potvrdil, že osobne schválil raziu u Trumpa 03 - Modified: 2022-08-11 18:40:00 - Feat.: 1 - Title: Trump sa na prokuratúre viac než 400 ráz odvolal na právo nevypovedať 04 - Modified: 2022-08-10 19:23:40 - Feat.: 1 - Title: Pri prehliadke mi do domu nastrčili kompromitujúce dôkazy, hovorí Trump. Jeho priaznivci šíria konšpirácie
01 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 02 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 03 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 04 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 05 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:10