CD rôznych umelcov. FOTO: HN/Richard Prutkay
StoryEditor

Kompaktné disky oslavujú štyridsiatky, ich budúcnosť je neistá. Znamenali revolúciu v počúvaní hudby

14.08.2022, 07:21
Autor:
ČTKČTK

Vo vtedajšom Československu sa masová výroba cédečiek začala v júli 1989 ako v prvej krajine zo štátov RVHP.

Kompaktné disky kedysi znamenali revolúciu v počúvaní hudby, teraz to však nemajú ľahké. Z trhu ich čoraz viac vytláča hudba predávaná cez internet, zatiaľ čo nároční audiofilovia sa vracajú k vinylovým platniam. Na trhu s fyzickými nosičmi si však "kompakty" naďalej udržiavajú dominantnú pozíciu, a to aj napriek tomu, že prvý striebristý kotúč s hudbou bol vyrobený už pred 40 rokmi, 17. augusta 1982.

S vývojom novej generácie hudobných nosičov, ktoré mali nahradiť klasické gramofónové platne, magnetofónové pásky či kazety začali spoločnosti Sony a Philips v 70. rokoch minulého storočia. Pokusy s digitálnym záznamom na optických diskoch vykonávali obe firmy najprv oddelene. Až v roku 1979 sa rozhodli pre spoločný postup, aby tak zvýšili šancu na presadenie nového štandardu.

image

Samsung: Toto sú hodinky pre náročných. Výrobca vylepšil aj bezdrôtové slúchadlá

Výsledkom japonsko-holandskej spolupráce bol dokument nazvaný Červená kniha. Ide o akúsi "bibliu kompaktného disku", ktorá špecifikuje všetky základné parametre cédečiek, vrátane ich fyzických rozmerov, použitej vzorkovacej frekvencie či maximálnej hracej doby.

Hracia doba bola predĺžená

Mimochodom, hracia doba diskov bola pôvodne stanovená na jednu hodinu. Neskôr ale bola predĺžená na 75 minút, údajne preto, aby sa na disk vošiel záznam kompletnej Beethovenovej Deviatej symfónie.

image

Slovenským firmám uteká vlak vo využívaní umelej inteligencie

Výroba prvých kompaktov sa začala v lete 1982. Z lisovacej linky hudobnej spoločnosti Polygram v nemeckom Langenhagene vtedy začal schádzať album The Visitors populárnej švédskej skupiny ABBA. Do začiatku predaja kompaktných diskov o štvrť roka už mal katalóg nahrávok dostupných na CD zhruba 150 položiek, prevažne z oblasti klasickej hudby.

Od novembra 1982 do marca nasledujúceho roku sa kompakty predávali iba v Japonsku, ktoré je technickým novinkám tradične naklonené. Až potom prišiel na rad európsky a americký trh, kde však nové médium napriek svojim nesporným výhodám spočiatku narazilo na nezáujem. Dôvodov bolo viac, avšak tým hlavným bola vysoká cena prehrávačov.

Prototyp prehrávača nového typu digitálneho média predstavilo Sony na jeseň 1981, na pulty obchodov sa prvé prehrávače dostali v značne zmenenej podobe v októbri 1982. Niesli označenie Sony CDP-101 a spočiatku boli dostupné výlučne v krajine vychádzajúceho slnka.

image

Je extra rýchle nabíjanie mobilu pre batériu škodlivé? Evolúcia priniesla dôležité zmeny

Vo vtedajšom Československu sa masová výroba cédečiek začala v júli 1989 v Gramofónových závodoch Supraphonu v Lodeniciach pri Beroune, a to ako v prvej krajine zo štátov RVHP. Slávnosti sa vtedy zúčastnil aj generálny tajomník Ústredného výboru KOmunistickej strany Československa Miloš Jakeš, ktorého prejav "totálne od veci" podľa pamätníkov už predznamenával blížiaci sa pád komunistického režimu.

Už v roku 1986 ale vydal Supraphon svoj prvý kompaktný disk - Smetanovu Moju vlasť nahranú Českou filharmóniou. Supraphon vtedy CD vyrábal vo Švajčiarsku.

Cédéčka to spočiatku nemali ľahké ani pri veľkých hudobných vydavateľstvách, ktoré sa obávali, že im novinka poškodí zavedený trh s vinylovými platňami. Zákazníci navyše malé cédečka podvedome vnímali spočiatku ako niečo menej hodnotné ako veľké gramofónové dosky.

Poslucháči ocenili životnosť

Napriek počiatočným slabým výsledkom sa predaj CD v polovici 80. rokov predsa len rozbehol. Poslucháči napokon začali oceňovať fakt, že oproti vinylovým gramofónovým platniam bol kompaktný disk podstatne menší a ľahšie sa s ním manipulovalo. Na rozdiel od dosiek sa pri prehrávaní neopotrebovával a záznam tak nestrácal na kvalite.

image

Otestovali sme horúcu novinku za 200 eur. Slúchadlá ponúkajú dobrý zvuk, no nevyhlo sa im pár chýb

Novinkou tiež bola možnosť začať prehrávať konkrétnu vybranú skladbu a reprodukciu kedykoľvek prerušiť a pokračovať skladbou inou. Pri klasických doskách to tiež išlo, avšak ručne a často sa doska poškriabala.

V roku 1982 vyprodukovala jediná vtedy existujúca továreň 400-tisíc kusov kompaktných diskov, o štyri roky neskôr sa ich už po celom svete vyrobilo približne 25 miliónov. Podobnou rýchlosťou rástol aj počet predaných prehrávačov, ktorých cenu sa v dôsledku masovej výroby podarilo znížiť na prijateľnú úroveň.

Cédéčko tak v druhej polovici 80. rokov porazilo vylepšenú verziu klasických dosiek, označovanú ako CX a konkurenčný systém Mini Disk nemeckej firmy Telefunken. Išlo o zmenšenú vinylovú platňu s digitálnym záznamom, na ktorého snímanie slúžila ihla ako pri gramofónoch.

image

Reálna hrozba pre influencerov? Rozy cestuje, promuje produkty a je virtuálna

CD sa stalo katalyzátorom ďalších inovácií v digitálnej zábave, vydláždilo cestu k nástupu DVD a technológie blue-ray. V súčasnej dobe avšak nemá tento nosič stále konkurenciu, silnie ale fenomén sťahovania hudby z internetu, a čoraz populárnejším je tiež formát MP3, ktorý vie niekoľkonásobne zmenšiť veľkosť hudobného súboru. Pre hudobných znalcov je však kvalita počúvania z klasických platní či CD doteraz neprekonateľná.

Na rozdiel od magnetofónových kazet bola dlho jednou z mála veľkých nevýhod kompaktných diskov nemožnosť zaobstarať si ich kópiu. Situácia sa zmenila v roku 1991, keď sa na trhu objavili prvé zapisovateľná cédečka (CD-R).

O šesť rokov neskôr si zákazníci mohli kúpiť vylepšenú verziu CD-RW, ktorá umožňovala uložený záznam opakovane mazať a nahrádzať novým. Takzvané vypaľovanie zmenilo hudobný trh a vzhľadom na vysoké ceny originálnych CD sa stalo masovou záležitosťou.

01 - Modified: 2022-08-12 10:23:34 - Feat.: 1 - Title: Samsung: Toto sú hodinky pre náročných. Výrobca vylepšil aj bezdrôtové slúchadlá 02 - Modified: 2022-08-11 05:34:54 - Feat.: 0 - Title: Slovenským firmám uteká vlak vo využívaní umelej inteligencie 03 - Modified: 2022-08-06 11:30:04 - Feat.: 1 - Title: Plánujete kúpiť ojazdený elektromobil? Toto sú najdôležitejšie veci, ktoré berte do úvahy
01 - Modified: 2024-03-19 09:21:03 - Feat.: - Title: Prvé inteligentné mesto budúcnosti bude obrovský ľudský experiment. Automobilka do neho investovala miliardy eur 02 - Modified: 2024-03-07 11:49:26 - Feat.: - Title: USA tlačia na spojencov, aby sprísnili kontrolu vývozu technológií do Číny. Výrobca Pekingu poskytuje servis 03 - Modified: 2024-01-18 13:02:15 - Feat.: - Title: Počul si už o smart prsteňoch? Najnovšie si budeš môcť zaobstarať aj jeden od Samsungu 04 - Modified: 2024-01-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia narušila teóriu o unikátnosti odtlačkov prstov 05 - Modified: 2024-01-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Desivá novinka na technologickom veľtrhu. Predstavili zrkadlo, ktoré ťa celého diagnostiku len z pohľadu na tvár
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 22:56