StoryEditor

BBC: Kyjev zasiahol veliteľstvo wagnerovcov v Popasnej. Útok už potvrdili aj prokremeľskí vojnoví reportéri

15.08.2022, 21:55
Autor:
TASRTASRnasinasi

Ukrajinska pravda podľa BBC píše, že wagnerovcov odhalil prokremeľský ruský novinár Sergej Sreda ešte 8. augusta. Zdieľal totiž fotografie zo svojej návštevy ich veliteľstva, pričom na jednej z nich bolo vidieť jeho presnú adresu.

Ukrajinská armáda útokom zasiahla veliteľstvo tieňovej ruskej polovojenskej organizácie Wagnerova skupina na východe Ukrajiny, uviedla v pondelok stanica BBC.

Útok v meste Popasna v Luhanskej oblasti potvrdil tamojší gubernátor Serhij Hajdaj, ako aj niekoľko prokremeľských vojnových reportérov. Prvé informácie o udalosti sa objavili už včera:

image

Raketomety HIMARS mali zasiahnuť základňu Wagnerovcov, mohol byť zabitý aj "Putinov kuchár"

Detaily sa ešte skúmajú

Počet prípadných zranených či obetí nebol bezprostredne známy a podrobnosti sú podľa BBC doposiaľ neúplné. Fotografie, na ktorých mali byť zachytené škody po spomínanom útoku, sa objavili na sociálnej sieti Telegram.

Na Twitteri o tom už včera informoval poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko, ktorý zároveň "body" za útok pripísal americkému raketovému systému HIMARS. Zhodne sa vyjadril aj jeden prokremeľský novinár.

Wagnerova skupina združujúca žoldnierov je spájaná s vojnovými zločinmi, pripomína BBC. Organizáciu nasadili na Krymský polostrov a ukrajinský región Donbas v roku 2014 po tom, čo Kremľom podporované sily z týchto oblastí vytlačili ukrajinské jednotky a neskôr ich vyhlásili za súčasť Ruska alebo samostatné republiky.

Jednotky Wagnerovej skupiny boli tiež vyslané do Sýrie, Líbye, Mali a Stredoafrickej republiky. Kremeľ existenciu wagnerovcov nepriznáva, západné spravodajské služby však skupinu spájajú s Jevgenijom Prigožinom, ktorého prezývajú "Putinov kuchár", pretože jeho cateringový biznis dlhodobo pomáha ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ozbrojeným silám.

Rovnako sa už objavili správy o tom, že wagnerovci sa začínajú tešiť čoraz väčšej podpore aj v samotnom Rusku. Tam ich začali ospevovať niektoré štátne médiá a po krajine možno nájsť rôzne výzvy či bilboardy, ktoré lákajú obyvateľov k tomu, aby sa pripojili do ich radov.

image

Wagnerovci vystupujú z tieňov. V Rusku ich ospevujú štátne médiá a bilboardy píšu: "Pripoj sa k orchestru"

S lokalizáciou mal pomôcť ruský novinár

Hajdaj na Telegrame napísal, že ukrajinské jednotky v nedeľu "zasiahli veliteľstvo nepriateľa, ktorého poloha bola určená vďaka ruskému novinárovi", uvádza BBC. Hajdaj dodal, že "počet obetí sa zisťuje".

Spravodajský portál Ukrajinska pravda podľa BBC píše, že wagnerovcov odhalil prokremeľský ruský novinár Sergej Sreda v príspevku na Telegrame ešte 8. augusta.

Zdieľal totiž fotografie zo svojej návštevy tohto veliteľstva, pričom na jednej z nich bolo vidieť jeho presnú adresu v meste Popasna. Príspevok bol neskôr vymazaný, jeho kópie však stále kolujú po sociálnych sieťach.

Ukrajinské mesto Popasna leží južne od Severodonecka v Luhanskej oblasti, ktorú teraz plne ovládajú ruské jednotky po niekoľkých mesiacoch ťažkých bojov a rozsiahlej deštrukcie, pripomína britská spravodajská stanica.

Podľa ďalšieho príspevku jedného z prokremeľských novinárov na Telegrame bol útok na základňu wagnerovcov pravdepodobne vykonaný salvovými raketometmi HIMARS, pričom ukrajinské zdroje hovoria o smrti samotného Prigožina.

Niektoré tvrdenia Ukrajiny spájajú wagnerovcov aj s požiarom vo väznici Olenivka z 29. júla, pri ktorom zahynuli desiatky ukrajinských vojnových zajatcov, podotýka BBC. Rusko pripisuje zodpovednosť ukrajinským jednotkám, ktoré údajne väznicu ostreľovali. Okolnosti požiaru zostávajú nejasné.

image

OSN chce vyšetriť útok v Olenivke, kde zahynuli ukrajinskí vojnoví zajatci

01 - Modified: 2022-08-13 20:29:27 - Feat.: 1 - Title: Wagnerovci vystupujú z tieňov. V Rusku ich ospevujú štátne médiá a bilboardy píšu: "Pripoj sa k orchestru" 02 - Modified: 2022-08-14 22:10:42 - Feat.: 1 - Title: Raketomety HIMARS mali zasiahnuť základňu Wagnerovcov, mohol byť zabitý aj "Putinov kuchár" 03 - Modified: 2023-01-27 06:58:14 - Feat.: 1 - Title: Zajatý wagnerovec prehovoril o Ukrajine: Dejú sa tu hrôzy, aké som ešte nevidel. Túto vojnu treba zastaviť 04 - Modified: 2022-08-07 15:59:21 - Feat.: 1 - Title: Väzenskú celu vymenia za bojové pole. Wagnerovej skupine sa podarilo najať už viac ako tisíc žoldnierov 05 - Modified: 2022-07-24 04:41:35 - Feat.: 1 - Title: Pozadie tajnej operácie v Stachanove: ako Ukrajinci zlikvidovali wagnerovcov
01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:17