Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred), veľvyslanci z rôznych krajín a zástupcovia OSN navštívili prístav Čornomorsk na juhu Ukrajiny v piatok 29. júla 2022, aby dohliadli na naloženie prvej lode ukrajinským obilím určeným na vývoz. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj sa vo štvrtok stretne s Erdoganom a generálnym tajomníkom OSN

17.08.2022, 08:24
Autor:
ČTKČTK

Trojica lídrov bude pravdepodobne preberať tiež situáciu okolo ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú od marca okupuje ruská armáda, a od ktorej v poslednom čase prichádzajú správy o ostreľovaní v jej blízkosti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretne v Ľvove na západe krajiny so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom a generálnym tajomníkom OSN Antóniem Guterresom. Informovali o tom agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na hovorcu OSN Stéphana Dujarrice a Ankaru.

Vrcholní predstavitelia sa budú zaoberať dohodami o dodávkach ukrajinského obilia na svetové trhy, ktoré majú pomôcť zmierniť globálnu obilnú krízu a budú diskutovať o možnostiach ukončenia takmer pol roka trvajúcej ruskej invázie na Ukrajine, píše AP.

Podľa Dujarrica bude trojica lídrov pravdepodobne preberať tiež situáciu okolo ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú od marca okupuje ruská armáda, a od ktorej v poslednom čase prichádzajú správy o ostreľovaní v jej blízkosti, z ktorého sa Moskva a Kyjev vinia navzájom.

image

Desiatky krajín a Európska únia žiadajú stiahnutie ruských síl zo Záporožskej elektrárne

Pravdepodobne budú hovoriť aj o vyšetrovacej misii OSN, ktorá má prešetriť nedávne zabitie piatich desiatok ukrajinských vojnových zajatcov vo väznici v obci Olenivka, ktorá sa nachádza na území ovládanom proruskými separatistami.

Aj z útoku na toto zariadenie sa Rusko a Ukrajina obvinili navzájom. Stanica CNN však na základe svojho vyšetrovania nedávno napísala, že ruská verzia udalostí je s veľmi pravdepodobne vymyslená.

Guterres po rokovaní v Ľvove zamieri do juhoukrajinskej Odesy, teda jedného z troch ukrajinských prístavov, z ktorých teraz odplávajú lode s ukrajinským obilím.

image

Ruské tvrdenia o smrti zajatcov v Olenivke sú s veľkou pravdepodobnosťou vymyslené, tvrdí CNN

Následne má v pláne cestu do Istanbulu, kde sa nachádza spoločné koordinačné centrum, ktoré dohliada na dopravu čiernomorským koridorom a má zabezpečiť bezpečný vývoz obilia z Ukrajiny.

Obilné dohody v júli uzavrela Ukrajina, Rusko, Turecko a OSN. Predstaviteľov Ruska ukrajinský prezident do Ľvova nepozval, podotkla AP.

Ruskojazyčná stanica BBC poznamenala, že pre Erdogana to bude prvá návšteva Ukrajiny od začiatku ruskej vojenskej agresie v krajine. Na začiatku augusta sa turecký prezident stretol so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v Soči.

01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:00