Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Irán podľa USA ustúpil v kľúčových požiadavkách v rokovaní o jadrovej dohode, povolí aj kontroly

23.08.2022, 11:44
Autor:
ČTKČTK

Podľa zdrojov agentúry by Irán nesmel mať zásoby uránu obohateného na 20 a 60 percent, aké má teraz, a musel by z prevádzky vyradiť výkonné odstredivky na obohacovanie.

Irán v rozhovoroch o dohode o svojom jadrovom programe ustúpil od svojich predchádzajúcich kľúčových požiadaviek. S odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa o tom informovala agentúra Reuters. Iránci podľa tohto zdroja netrvajú na tom, aby zahraniční inšpektori ukončili časť kontrol iránskych jadrových aktivít.

Európska únia, ktorá je sprostredkovateľom medzinárodných rozhovorov o udržaní dohody z roku 2015 označovanej skratkou JCPOA, zaslala zúčastneným návrh konečnej verzie novej dohody. Podľa dnešného vyjadrenia šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella väčšina účastníkov rokovaní s návrhmi Európskej únie súhlasí.

USA zatiaľ neodpovedali

"Väčšina súhlasí, ale stále nemám odpoveď USA. Dúfame, že ju dostaneme tento týždeň," povedal Borrell v rozhovore so španielskou televíziou TVE. Irán podľa neho požiadal o viaceré zmeny, ktoré neboli zverejnené. Borrell v pondelok iránske požiadavky označil za rozumné.

image

Irán priznal, že dokáže vyrobiť atómovú bombu. Urán obohacuje vysoko nad limitom

Dohoda z roku 2015 umožnila zrušenie protiiránskych sankcií výmenou za spomalenie iránskeho jadrového programu, o ktorého účele panujú stále pochybnosti. Nevylučuje sa, že Irán sa usiluje o jadrovú zbraň, čo však Teherán popiera. USA od dohody v roku 2018 odstúpili a nedodržiava ju už ani Irán. Pred 16 mesiacmi sa začali rokovania o návrate k JCPOA, pričom postoje USA a Iránu boli hlavnou prekážkou ukončenia rokovaní.

Podľa zdroja Reuters Teherán ustúpil od svojich hlavných požiadaviek. "Minulý týždeň sa vrátili (Iránci) a vzdali sa toho hlavného, čo bránilo dohode. Myslím, že prekročili Rubikon a prijali možnosť návratu k dohode za podmienok, ktoré môže (americký) prezident (Joe) Biden prijať. Ak sme dnes bližšie, potom preto, lebo sa pohol Irán. Ustúpili v tom, čo od začiatku obhajovali," uviedol zdroj Reuters.

image

Irán uistil, že neplánuje vyrábať jadrové zbrane

Podľa neho Irán zmiernil svoj postoj k tomu, aby USA vyňali iránske revolučné gardy zo zoznamu zahraničných teroristických organizácií. "Povedali sme, že to za žiadnych okolností neurobíme, avšak oni ďalej naliehali. Pred mesiacom začali v tejto kľúčovej otázke postoj zmierňovať. Povedali, že gardy môžu na zozname zostať, avšak musia z neho byť odstránené spoločnosti na ne napojené, ale my sme to odmietli, "citoval svoj zdroj Reuters.

Výsledok je neistý

Irán pôvodne tiež žiadal, aby Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu zastavila vyšetrovanie pôvodu doteraz neobjasnených stôp uránu v iránskych prevádzkach. "Irán chcel záruku, že MAAE všetky tieto vyšetrovania zastaví, my sme oznámili, že na to nikdy nepristúpime," uviedol zdroj Reuters. Rada guvernérov MAAE v júlovej rezolúcii kritizovala Irán za to, že neobjasnil pôvod stôp uránu v troch pôvodne neohlásených zariadeniach.

"Študujeme iránsku odpoveď (na návrh Európskej únie) a čoskoro sa vyjadríme," uviedol zdroj Reutes.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price povedal, že nemôže zaručiť, že sa podarí dospieť k dohode. "Výsledok týchto rozhovorov je neistý, kým existujú názorové rozdiely," povedal.

image

Sankcie ničia Rusko viac, než si Putin myslel. Dokazuje to štúdia, ktorá sa nespolieha na dáta z Kremľu

Ak sa USA k dohode vrátia, budú musieť zrušiť časť sankcií, ktoré od roku 2018 proti Iránu obnovili. Washington však tvrdí, že návrat k JCPOA je dôležitý, aby sa predišlo jadrovej kríze na Blízkom východe. "Ak sa dohodneme, niektoré sankcie zrušíme, ale Irán musí svoj jadrový program zmeniť," uviedol zdroj Reuters.

Podľa zdrojov agentúry by Irán nesmel mať zásoby uránu obohateného na 20 a 60 percent, aké má teraz, a musel by z prevádzky vyradiť výkonné odstredivky na obohacovanie.

01 - Modified: 2022-08-01 18:18:12 - Feat.: 1 - Title: Biden navrhol rokovanie o novej jadrovej zmluve, v Rusku to vyvolalo rozpaky 02 - Modified: 2022-08-01 09:29:28 - Feat.: 1 - Title: Irán priznal, že dokáže vyrobiť atómovú bombu. Urán obohacuje vysoko nad limitom 03 - Modified: 2022-07-29 07:06:48 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Zápach z mŕtvej mačky. Popri všetkých krízach nám dýcha na krk aj jadrový Irán
01 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 02 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 03 - Modified: 2024-04-21 16:03:44 - Feat.: - Title: Iránsky ajatolláh nepriamo priznal, že útok na Izrael zasiahol len málo cieľov 04 - Modified: 2024-04-21 05:26:00 - Feat.: - Title: Irán popiera nákup ruských stíhačiek Suchoj Su-35 05 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:26