Prezident Angoly a vodca vládnucej strany Ľudové hnutie za oslobodenie Angoly Joao Lourenco. FOTO: Reuters
StoryEditor

Angola volí parlament aj prezidenta. Výhra opozície by producenta ropy mohla nakloniť na západ

24.08.2022, 11:54
Autor:
ČTKČTK

Vládna strana má pod kontrolou volebný systém aj verejnoprávne médiá, a opozícia a časť verejnosti sa preto obávajú možných volebných podvodov.

Voliči v Angole dnes vyberajú svojich zástupcov do jednokomorového parlamentu, hlasovanie rozhodne tiež o budúcom prezidentovi krajiny. Podľa prieskumov sa očakáva veľmi tesný výsledok, mierny náskok si drží Ľudové hnutie za oslobodenie Angoly (MPLA), ktoré je pri moci od získania nezávislosti tejto krajiny od Portugalska v roku 1975.

Veľkú šancu na úspech má aj opozičný Národný zväz pre úplnú nezávislosť Angoly (UNITA), ktorý sľubuje skoncovať s chudobou a korupciou, píše agentúra AFP. Víťazstvo UNITA by mohlo viesť k menej priateľským väzbám Angoly na Rusko a väčšej orientácii krajiny na Západ, píše Reuters.

Vládna strana stráca dych

Volebné miestnosti budú otvorené do 19-tej hodiny stredoeurópskeho letného času. Zapísaných je 14 miliónov voličov, o ktorých hlasy usiluje osem politických zoskupení. Šéf strany, ktorá vyhrá parlamentné voľby, sa automaticky stane prezidentom.

image

Najnovší prieskum: Prvenstvo si stále drží Hlas, Smer predbehol liberálov z SaS

Výsledky majú byť zverejnené do niekoľkých dní, v prípade protestov sa však ich ohlásenie môže pretiahnuť, píše AFP. Prezident Joao Lourenço hlasoval skoro ráno vo volebnej miestnosti na univerzite Lusiada v metropole Luande.

O 220 kresiel v angolskom parlamente sa uchádza osem formácií, väčšie šance však majú práve len UNITA a MPLA, ktoré spolu od roku 1975 do roku 2002 bojovali v občianskej vojne. Takmer všemocná MPLA v poslednom čase stráca dych, píše AFP. Naštvanosť na vládu priživuje rýchlo rastúca inflácia, vážne problémy so suchom a rastúce náklady na život.

image

Popularita Olafa Scholza a jeho vlády je rekordne nízka. Nespokojných je vyše 60 percent Nemcov

Opozícia boduje najmä u mladých ľudí žijúcich v mestách, ktorí nemajú vzťah ku dlhoročnej vládnej strane. Podľa údajov OSN ľudia od desiatich do 24 rokov tvoria celú štvrtinu obyvateľov Angoly.

O druhý prezidentský mandát sa usiluje osemdesiatšesťročný Lourenço, ktorý stojí na čele krajiny od septembra 2017. Jeho hlavným rivalom je 60-ročný Adalberto Costa Júnior, líder strany UNITA. Politik prezývaný ACJ svoju kampaň postavil na prísľube reforiem a boja proti chudobe a korupcii. Je skvelý rečník a pre mnohých je stelesnením viery, že by sa situácia v krajine naozaj mohla začať zlepšovať.

Boja sa podvodov

Vládna strana má pod kontrolou volebný systém aj verejnoprávne médiá, a opozícia a časť verejnosti sa preto obávajú možných volebných podvodov. Na sociálnych sieťach sa nedávno objavil prípad človeka, ktorý bol zapísaný na zoznam voličov, hoci je už po smrti.

image

Spor si musia vyriešiť Sulík s Matovičom, ale bez ultimát, hovorí Kollár

Víťazstvo UNITA by mohlo oslabiť desiatky rokov trvajúce úzke vzťahy Luandy s Moskvou. Počas 27 rokov občianskej vojny Moskva podporovala vládnucu stranu MPLA, naopak na strane opozičnej UNITA stáli Spojené štáty, píše Reuters.

Prezidentský kandidát Costa Júnior na twitteri odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a pred voľbami podnikol cestu do Bruselu a do Washingtonu, aby nadviazal vzťahy so západnými krajinami. Lourenço sa od svojho zvolenia v roku 2017 rovnako otvoril Západu, ale tento rok v marci sa Angola zdržala podpory rezolúcie OSN, ktorá odsudzovala ruskú inváziu na Ukrajinu.

Angola je najväčším producentom ropy v Afrike, tento rok predstihla Nigériu, a vo svete je na popredných priečkach v ťažbe diamantov, patrí však tiež k krajinám s najväčšími rozdielmi v príjmoch. Súčasný prezident Lourenço začal reformy, vrátane privatizácie štátnych podnikov, ktorá však ide len pomaly. Snažil sa vysporiadať aj s korupciou, podľa opozície však boli antikorupčné opatrenia len "kozmetické".

01 - Modified: 2022-08-24 09:40:32 - Feat.: 1 - Title: Vallo nám ukradol Bratislavu, vyhlásil Kusý. Starosta Nového Mesta ohlásil kandidatúru na primátora 02 - Modified: 2022-08-24 08:44:26 - Feat.: 1 - Title: Ficov Smer odovzdal prezidentke 406-tisíc podpisov za vyhlásenie referenda 03 - Modified: 2022-08-23 16:51:24 - Feat.: 1 - Title: Najnovší prieskum: Prvenstvo si stále drží Hlas, Smer predbehol liberálov z SaS
01 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické 04 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 05 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:58