Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa zúčastňuje na podujatí pri príležitosti 31. výročia vyhlásenia nezávislosti Ukrajiny. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina zbiera gratulácie pri príležitosti Dňa nezávislosti. Pridal sa aj Lukašenko

24.08.2022, 12:52
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

"Som presvedčený, že súčasné rozpory nedokážu zničiť stáročné základy úprimných a dobrých susedských vzťahov medzi národmi našich dvoch krajín," uviedol Lukašenko.

 Ukrajine, ktorá si dnes pripomína výročie svojej nezávislosti, gratuluje mnoho osobností a inštitúcií. Podporu vojnou zmietanej krajine vyjadrili okrem iného generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg alebo nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková.

"Vzdávam hold statočným ukrajinským ženám a mužom, ktorí bojujú za svoju slobodu a krajinu," napísal na twitteri Stoltenberg.

"Môžete počítať s NATO tak dlho, ako to len bude potrebné," ubezpečil tiež generálny tajomník aliancie. Vo svojej gratulácii citoval slová ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorý napísal, že ho drása, keď slobodnú Ukrajinu napadnú zlí ľudia.

Lukašenko Rusom pri invázií pomohol

Autoritársky bieloruský líder Alexander Lukašenko zagratuloval v stredu Ukrajine ku Dňu nezávislosti. Zároveň zdôraznil, že "súčasné rozpory" by nemali zničiť ich susedské vzťahy, píše tlačová agentúra AFP.

"Som presvedčený, že súčasné rozpory nedokážu zničiť stáročné základy úprimných a dobrých susedských vzťahov medzi národmi našich dvoch krajín," uviedol Lukašenko vo vyhlásení, ktorý zverejnila tlačová služba jeho kancelárie.

"Bielorusko sa bude aj naďalej zasadzovať za zachovanie harmónie a rozvoj priateľských, vzájomne sa rešpektujúcich kontaktov na všetkých úrovniach," dodal bieloruský prezident. Finančne aj politicky sa spolieha na Rusko ako na svojho najbližšieho spojenca.

Lukašenka podporil ruský prezident Vladimir Putin v roku 2020, keď čelil medzinárodnému tlaku za násilné potlačenie protestov proti zmanipulovaným prezidentským voľbám. Západné krajiny uvalili na Bielorusko nové sankcie v súvislosti s jeho úlohou pri ruskom útoku proti Ukrajine.

Lukašenko pod zámienkou vojenských cvičení umožnil vstup ruských jednotiek na územie svojej krajiny.

"Bojujete s neuveriteľnou odvahou za to všetko: za naše spoločné hodnoty a náš európsky mierový poriadok. Nemecko stojí pri vás," odkázala Ukrajincom v stanovisku šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková.

Ukrajine gratuloval napríklad tiež český europoslanec Tomáš Zdechovský. "Sme s vami, Ukrajinci," uviedol na twitteri.

Šesť mesiacov od začiatku vojny

Orchester Škótskej gardy pri príležitosti ukrajinského sviatku zahral skladbu Stefania ukrajinskej skupiny Kalush Orchestra, ktorá s ňou vyhrala hudobnú súťaž Eurovízia.

Ukrajina si dnes pripomína 31. výročie vyhlásenia nezávislosti v roku 1991 od Sovietskeho zväzu, ktorý oficiálne zanikol v decembri toho istého roku. Namiesto tradičnej vojenskej prehliadky sa však tento rok v centre Kyjeva koná výstava zničenej ruskej vojenskej techniky.

Ukrajinci si dnes tiež pripomínajú, že uplynulo šesť mesiacov od 24. februára, keď ruské vojská na rozkaz prezidenta Vladimira Putina začali inváziu na Ukrajinu. Vojna si doteraz podľa odhadov vyžiadala desaťtisíce životov a milióny ľudí vyhnala z domovov.

01 - Modified: 2022-08-24 10:42:51 - Feat.: 0 - Title: Zelenskyj pol roka od začiatku vojny: Ukrajina sa na začiatku invázie znovuzrodila 02 - Modified: 2022-08-24 09:35:36 - Feat.: 1 - Title: Pápež spomínal na nevinné obete vojny na Ukrajine, zahrnul do nich aj Duginovú 03 - Modified: 2022-08-24 09:13:33 - Feat.: 1 - Title: Británia uistila Ukrajinu o pokračujúcej podpore. "Nech to trvá akokoľvek dlho," povedal Johnson
01 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 02 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 03 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 12:23