PK 28 archív Lung-čchüan - Na archívnej snímke z 20. augusta 2022 popraskaná pôda v takmer prázdnom verejnom rezervoári po úniku vody spôsobenej poškodením steny rezervoáru a suchom v dedine Lung-čchüan neďaleko čínskeho mesta Čchung-čching. Extrémne horúčavy a sucho v Číne vážne ohrozujú jesennú poľnohospodársku úrodu. V utorok 23. augusta 2022 na to upozornili čínske úrady. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Vysoké teploty a žiaden dážď. Európa bojuje s extrémnym suchom

25.08.2022, 18:00

Zmena klímy ovplyvňuje aj slovenských farmárov.

Kruté sucho, ktoré postihuje veľké územia Európy, sa zhoršuje. A aj keď dážď niektorým oblastiam pomáha, sprevádzajúce búrky spôsobujú ďalšie škody. S takýmto konštatovaním prišla správa, ktorú v pondelok uverejnili výskumníci Európskej únie. Citovala ich tlačová agentúra AFP.  

Najnovšia mesačná analýza Observatória Európskej únie pre sledovanie sucha (GDO) upozornila na hrozbu vysychania pôdy, ktoré spôsobujú nadväzujúce vlny horúčav a nedostatok dažďových zrážok.

Analýza prichádza s varovaním, že suchom je ohrozená takmer polovica územia EÚ. Nejde pritom o novinku, na tieto informácie vedci upozornili aj v predchádzajúcej správe. Report ďalej poznamenáva, že vysychajúce rieky a zmenšujúce sa zdroje vody nepriaznivo ovplyvňujú výrobu energie v elektrárňach a znižujú množstvo úrody.

Takmer celá Európa

„Kruté sucho postihujúce mnoho oblastí Európy sa už od začiatku tohto roka rozširovalo a zhoršovalo aj na začiatku augusta,“ napísali vedci v správe, ktorú zverejnilo Spoločné výskumné centrum Európskej komisie.

Zvýšené nebezpečenstvo sucha predpovedali odborníci pre veľké časti Talianska, Španielska, Portugalska, Francúzska, Nemecka, Holandska, Belgicka, Írska, Luxemburska, Rumunska a Maďarska, ako aj pre nečlenské krajiny EÚ Britániu, Srbsko, Ukrajinu a Moldavsko. Vedci vypočítali, že celkovo 17 percent Európy sa teraz nachádza vo svojom stupni najvyššej pohotovosti, čo je o šesť percent viac než v júli.

„Súčasné dažďové zrážky možno zmiernili sucho v niektorých oblastiach Európy. V niektorých častiach však sprevádzajúce búrky spôsobili škody či straty a zrejme aj oslabili blahodarné účinky zrážok,“ píše sa v analýze.

Jeden mesiac neodčiní polrok

Stredomorské oblasti EÚ by mali až do novembra očakávať „teplejšie a suchšie počasie než obvykle“, uvádzajú vedci. Časti Španielska, Portugalska a Chorvátska budú zrejme ďalej trpieť „suchším počasím než obvykle“, no sucho v Alpách sa pravdepodobne zmierni.

Nedostatočne vlhká pôda a horúčavy na konci júla – aj na základe toho sme podľa vedcov pocítili sucho aj na Slovensku. Podľa správy došlo v dôsledku zmeny klímy na našom území k ohrozeniu letnej úrody. 

Správa GDO uvádza, že v častiach Európy zrejme medzi augustom a októbrom spadnú obvyklé množstvá dažďových zrážok, ale „možno ich nebude dostatok na to, aby sa tieto územia úplne spamätali z deficitu nahromadeného za vyše pol roka.“

Nový normál pritom láme rekordy. Analýza európskych vedcov hovorí, že poveternostné podmienky súvisiace s vlnami spaľujúcich horúčav v Európe boli v máji, júni a júli najextrémnejšie od roku 1950.

Autorka je študentkou žurnalistiky FiF UK BA. Sekcia HN Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancujú SlovakAid, Medzinárodný vyšehradský fond a Európska únia. 
image

HN Globálne SNÍMKA: Hn Globálne

SNÍMKA: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 11:01:37 - Feat.: - Title: Myslíte si, že viete o Európe všetko? Tento geografický kvíz vás veľmi rýchlo vyvedie z omylu 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:10