Ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruku s tureckým prezidentom Tayyipom Erdoganom počas stretnutia v ruskom Soči. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Turecko ťaží z toho, že nemá sankcie proti Rusku. Západu sa to nepáči

27.08.2022, 21:32
Autor:
ČTKČTK

Krajina hrá takzvanú hru na dve strany. Háji svoj postoj tvrdením, že vedie vyváženú zahraničnú politiku. Nadržiava Rusku a zároveň Ukrajine poskytuje bezpilotné lietadlá Bayraktar.

Turecko ekonomicky ťaží z toho, že ako jediná krajina Severoatlantickej aliancie nezaviedla po ruskom útoku na Ukrajinu sankcie proti Rusku. V posledných mesiacoch sa tak výrazne zvýšila aktivita ruských podnikateľov v krajine a aj turecký export do Ruska, napísal dnes španielsky denník El País.

To sa však veľmi nepáči Spojeným štátom a ďalším západným krajinám, ktoré tureckým firmám pohrozili takzvanými druhotnými sankciami.

Rusi sa v Turecku udomácnili 

Nová situácia je viditeľná napríklad na leteckej doprave. Až na pár výnimiek európske krajiny uzavreli svoje nebo ruským aerolinkám. To viedlo k výraznému zvýšeniu letov medzi Tureckom a Ruskom. V súčasnosti medzi oboma krajinami lieta 120 spojov denne, z ktorých polovica zaisťuje spojenie s Istanbulom.

image

Turecko zvýšilo dovoz ruskej ropy na viac než dvojnásobok

"A lietadlá sú plné," poznamenáva španielsky denník s tým, že od januára do konca júla do Turecka pricestovalo na 2,2 milióna Rusov, o 40 percent viac ako v rovnakom čase pred rokom.

Spojenie do Turecka využívajú nielen mladí ľudia, ktorí sa snažia utiecť pred čím ďalej dusnejšou spoločenskou atmosférou v Rusku, či turisti, ktorí sa chcú opaľovať v letoviskách. Do Turecka cestuje aj mnoho podnikateľov, pre ktorých sa táto krajina stáva vstupnou bránou na trhy mimo Rusko.

Návod, ako sa stať ich občanom 

Od januára do júna vzniklo v Turecku vyše 600 firiem s ruským kapitálom, z ktorých polovica pôsobí v obchode. Ukrajina sa obáva, že tieto firmy môžu poslúžiť na dovoz tovaru do Ruska, ktorý je na sankčných zoznamoch EÚ a USA.

Rusi tiež od marca do júna kúpili v Turecku viac ako šesťtisíc nehnuteľností, čo je výrazne viac ako v predchádzajúcich obdobiach. Akvizícia môže byť pre niektorých hnuteľnejších Rusov spôsob, ako ochrániť svoje úspory, ale aj cesta k získaniu tureckého pasu.

O ten môžu požiadať, ak v Turecku urobia investíciu vo výške aspoň 400-tisíc dolárov. Počet ruských občanov, ktorí majú v Turecku trvalý pobyt, sa od začiatku vojny na Ukrajine zvýšil na polovicu a presiahol 100-tisíc.

Erdoganova vyvážená politika 

Udržanie dobrých ekonomických vzťahov s Ruskom je kľúčové pre tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorého vláda zápasí so závažnými ekonomickými problémami, napríklad osemdesiatpercentnou infláciou. Vývoz tureckých firiem do Ruska dosiahol od mája do júla dve miliardy eur a bol o 37 percent vyšší ako v rovnakom období pred rokom.

Erdogan, ktorého za rok čakajú prezidentské aj parlamentné voľby, oznámil, že niekoľko tureckých bánk zvažuje pripojenie k ruskému systému platieb MIR, čo by ďalej uľahčilo transakcie s Moskvou.

Turecký prístup sa však príliš nepáči Spojeným štátom aj ďalším západným spojencom Turecka v NATO.

image

Na Ukrajine vyrastie základňa na výrobu dronov Bayraktar. Turecká firma má zákazky na roky dopredu

V auguste námestník amerického ministra financií Wally Adeyemo zaslal najvýznamnejšiemu združeniu tureckých firiem TÜSIAD list, v ktorom varoval, že tureckým spoločnostiam, ktoré obchodujú s ruskými subjektmi uvedenými na sankčných zoznamoch, hrozí vylúčenie z amerického finančného systému.

"EÚ a USA túto tému veľmi podrobne sledujú," upozornila odborníčka na Turecko Ilke Toygürová.

Ankara však tvrdí, že vedie vyváženú zahraničnú politiku. S Ruskom síce obchoduje, podporuje však aj Ukrajinu, napríklad cez vývoz bezpilotných lietadiel Bayraktar alebo sprostredkovaním dohody o preprave ukrajinského obilia cez Čierne more.

01 - Modified: 2022-08-27 06:06:44 - Feat.: 1 - Title: Desiatky lodí opustili prístav, iné stále čakajú. Ukrajina vyviezla milión ton poľnohospodárskych produktov 02 - Modified: 2022-10-06 09:04:14 - Feat.: 1 - Title: Financial Times: Strata západných technológií bude pre Rusko časom ochromujúca 03 - Modified: 2022-08-17 11:42:03 - Feat.: 1 - Title: Turecko hovorí v súvislosti s cestou Guterresa do Ľvova o "konci vojny"
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:35