Ukrajinský ostreľovač počas výcviku. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinci ostreľujú kľúčové tepny a ruské oporné body na juhu krajiny. Rusi v reakcii na to menia pozície

31.08.2022, 08:34
31.08.2022, 14:29
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už skôr uviedol, že nikto zodpovedný o vojenských plánoch Kyjeva v rámci protiofenzívy neprezradí nič konkrétne. Ruským vojakom odporučil z okupovaných území utiecť.

Ukrajinské sily pokračujú v ničení ruských logistických trás, záloh a veliteľských stanovíšť, oznámilo Južné veliteľstvo ukrajinských síl.

Ruské sily v reakcii na novú protiofenzívu na juhu Ukrajiny upravujú svoje pozície a z Krymu a Melitopolu presúvajú konvoje vojenskej techniky, uvádzajú analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny ISW.

Nová ukrajinská ofenzíva podľa ISW zrejme mení priority na celom bojisku. O pokračujúcich útokoch Ukrajincov proti ruským silám dnes informovala aj britská vojenská rozviedka.

Apel na chersonské mosty

"Počas bojového dňa naše rakety a delostrelecké jednotky ostreľovali štyri veliteľské pozície nepriateľských jednotiek a štyri dopravné tepny," citoval dnes Južné velenie ukrajinských síl ruskojazyčný portál BBC.

Paľbu ukrajinské sily zamerali na mosty v okupovanej Chersonskej oblasti a podľa velenia ich poškodili tak, aby čo najviac obmedzili ich použitie.

Ukrajinské letectvo udrelo na 16 ruských oporných bodov, skladov munície a miest, kde Moskva zhromažďuje jednotky, zbrane a ďalšie vybavenie. Informácie poskytnuté jednou z bojujúcich strán v čase konfliktu nemožno nezávisle overiť.

Britská vojenská rozviedka dnes však uviedla, že ukrajinské jednotky využili pomerne slabú pozíciu ruskej obrany a na niektorých miestach zatlačili ruských vojakov späť. Útoky Ukrajincov na okupačné jednotky podľa Londýna pokračujú na viacerých frontoch na juhu krajiny.

Rusko sa teraz pravdepodobne pokúsi medzery v línii zaplniť záložnými jednotkami a je možné, že nasadí jednotky s iba obmedzeným výcvikom, píše britská rozviedka.

O vyradení mostov v Chersonskej oblasti z prevádzky informuje v novej analýze aj ISW, podľa ktorého Ukrajinci rovnako útočia na pontónové prívozy cez Dneper.

Ukrajinské aj ruské zdroje podľa analytikov informovali o tom, že ukrajinské sily zasiahli pontónový most vystavaný ruskými jednotkami neďaleko významného Antonivského cestného mosta.

Antonivskyj most pre Rusov predstavoval dôležitú zásobovaciu trasu a umožňoval im prístup na územia, ktoré okupujú na západnom brehu rieky Dneper.

V uplynulých týždňoch ho ale opakovane zasiahli ukrajinské sily a ruské vojská i miestni obyvatelia boli po jeho zničení odkázaní na prívozy.

Kremeľ bude protiofenzívu spochybňovať

Ukrajinská protiofenzíva, ktorú Kyjev bez väčších detailov oznámil na začiatku tohto týždňa, si podľa ISW ako ucelený proces vyžiada dlhší čas.

Kremeľ pravdepodobne využije oneskorenie medzi vyhlásením protiofenzívy a taktickým mlčaním Kyjeva o aktivitách jeho jednotiek na to, aby ukrajinský postup vykreslil ako neúspešný, píše ISW.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už skôr uviedol, že nikto zodpovedný o vojenských plánoch Kyjeva neprezradí nič konkrétne. Ruským vojakom odporučil z okupovaných území utiecť. V prejave v noci na dnes potom ubezpečil, že ukrajinskí vojaci sú aktívne nasadení pozdĺž "celej frontovej línie: na juhu, v Charkovskej oblasti, na Donbase".

01 - Modified: 2022-08-30 06:49:11 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské velenie hlási odrazenie ruských útokov. "Budeme ich hnať až k hraniciam," hovorí Zelenskyj 02 - Modified: 2022-08-24 18:59:35 - Feat.: 1 - Title: Bezpečnostný analytik: Zima bude na strane Rusov, cvičenie v snehu ovládajú. Zradiť ich môže však jedna vec 03 - Modified: 2022-08-18 12:15:38 - Feat.: 1 - Title: Vytvoríme chaos, hovorí Zelenského poradca. "Ruské uši sa otvoria iba po vojenskom útoku,“ vyhlásil
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 04 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 05 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:58