Fotografia Záporožskej jadrovej elektrárne. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Misiu OSN do Záporožskej jadrovej elektrárne komplikuje ostreľovanie. Jeden z reaktorov musel byť odstavený

01.09.2022, 08:58
01.09.2022, 10:02
Autor:
ČTKČTK

Kyjev aj Moskva sa dnes obvinili z provokácií, ktorých cieľom má byť znemožniť na dnešok plánovanú inšpekciu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu.

Dnes plánovanú misiu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu MAAE do Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá sa dnes ráno vydala na cestu do zariadenia, komplikujú vojenské aktivity v oblasti.

Ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom oznámila, že kvôli ruskému mínometnému ostreľovaniu musel byť odstavený jeden z reaktorov.

Rusko hovorí o výsadku, ktorý podľa neho pri meste Enerhodar vykonali ukrajinské sily v snahe zaútočiť na elektráreň. Kyjev aj Moskva sa dnes opäť obvinili z provokácií, ktorých cieľom má byť inšpekciu znemožniť.

Odstavený reaktor a mínometné ruské ostreľovanie

"V dôsledku ďalšieho mínometného útoku ruských okupačných vojsk na areál Záporožskej jadrovej elektrárne sa spustila havarijná ochrana a odstavila fungujúci piaty energetický blok," uviedol Enerhoatom s tým, že šiesty blok elektrárne je aj naďalej v prevádzke. V najväčšej jadrovej elektrárni v Európe boli doteraz v prevádzke práve tieto dva z celkových šiestich blokov.

Podľa Enerhoatomu bolo ostreľovaním poškodené záložné vedenie elektrickej prenosovej sústavy. Odpojený od siete bol odstavený blok 2, ktorý je teraz napájaný dieselovými generátormi. "Ukrajinský personál elektrárne robí všetko pre odstránenie škôd na jej infraštruktúre," uviedol Enerhoatom.

Ukrajinský starosta mesta Dmytro Orlov dnes uviedol, že Rusko od ranných hodín ostreľovalo mesto Enerhodar, v blízkosti ktorého sa elektráreň nachádza. "Od piatich hodín ráno neprestáva mínometné ostreľovanie mesta. Počuť streľbu z guľometu. Vie sa o zásahoch viacerých civilných objektov. Sú tu ranení. Zisťujeme, koľko presne," uviedol ukrajinský starosta.

Podľa ruského ministerstva obrany dnes ráno ukrajinské sily vykonali výsadok pri Enerhodare. Teraz na ne údajne útočí ruské letectvo, uviedlo ministerstvo s tým, že "provokácia" mala za cieľ znemožniť chystanú inšpekciu MAAE.

image

Experti z OSN trvajú na inšpekcii Záporožskej jadrovej elektrárne. Ostreľovanie nás nezastaví, tvrdí ich šéf

Tím OSN sa blíži k elektrárni

Tím Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu MAAE sa dnes ráno vydal smerom do elektrárne z ukrajinskými silami ovládaného mesta Záporožie, bude tak musieť prekročiť frontovú líniu. Šéf MAAE Rafael Grossi ráno zdôraznil, že misia bude pokračovať napriek zvýšenej vojenskej aktivite v oblasti.

Gubernátor Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch neskôr uviedol, že "predsunutá časť" musela cestu z bezpečnostných dôvodov prerušiť, keďže ruské sily ostreľujú príjazdovú trasu. Vyzval tiež Rusko, aby prestalo s provokáciami a umožnilo medzinárodným inšpektorom prístup do ukrajinského jadrového zariadenia.

Úvodná inšpekcia má podľa starších Grossiho vyjadrení trvať niekoľko dní, MAAE zároveň dúfa, že potom bude môcť presadiť trvalú prítomnosť svojich expertov v elektrárni. Rusko vraj poskytlo záruky, že 14 medzinárodných odborníkov, ktorí sa zúčastňujú na súčasnej výprave, bude môcť v zariadení vykonávať svoju prácu.

image

Rusko víta návrh OSN, aby jej experti ostali v Záporožskej jadrovej elektrárni nastálo

Situácia okolo elektrárne, ktorá je najväčším zariadením svojho druhu v Európe, vyvoláva obavy Ukrajiny i sveta z možnej jadrovej katastrofy. Minulý týždeň boli podľa ukrajinských úradov kvôli požiaru v areáli načas odpojené dva doteraz fungujúce reaktory od siete. Úrady podľa agentúr začali obyvateľom v jej okolí rozdávať jódové tabletky, ktoré v prípade úniku radiácie slúžia na ochranu zdravia.

Elektráreň stále udržiavajú v prevádzke ukrajinskí zamestnanci, sú ale pod dohľadom ruských inváznych jednotiek a expertov. Kyjev usiluje o medzinárodnú pomoc pri demilitarizácii zariadenia a tiež opätovné prevzatie kontroly nad elektrárňou i jej okolím.

Ukrajina viní Rusko z toho, že využíva elektráreň ako štít, skladuje v nej zbrane a podniká z jej okolia útoky. Obe krajiny sa navzájom vinia z ostreľovania elektrárne.

01 - Modified: 2022-09-01 06:27:46 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské jednotky uskutočnili výsadok pri Enerhodare, útočí na nich ruské letectvo, tvrdia ruské agentúry
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 03 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:40