Ulica 17. júna v Berlíne, kde vidno len slabo osvetlený stĺp víťazstva so zámerom šetriť energiu. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V Nemecku začalo platiť nariadenie na úsporu energie. Teplota interiérov sa zníži, pamiatky a reklamy zhasnú

01.09.2022, 22:06
Autor:
ČTKČTK

Na pracoviskách vo verejných budovách v Nemecku sa bude kúriť najviac na 19 stupňov, čo je o jeden stupeň Celzia menej, ako bola odporúčaná teplota ministerstvom hospodárstva.

V Nemecku dnes začalo platiť vládne nariadenie, ktorého zmyslom je úspora energie. Medzi hlavné body patrí vo verejných budovách nevykurovanie chodieb a zníženie teploty na pracoviskách, výnimku majú sociálne služby či školy a škôlky.

Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck súbor týchto opatrení považuje za nevyhnutný a opakovane zdôrazňuje, že každá ušetrená kilowatthodina je krokom k prekonaniu zimy a k zníženiu závislosti od zemného plynu z Ruska.

Od úradov až po domácnosti

Nariadenie k šetrnému prístupu k energiám zaväzuje nielen úrady a ďalšie verejné inštitúcie, ale aj domácnosti a obchodníkov.

Napríklad v nájomných zmluvách je pozastavená klauzula, podľa ktorej musia nájomcovia udržiavať v obytných priestoroch minimálnu teplotu.Naďalej však musí kúriť a vetrať tak, aby majiteľovi nehnuteľnosti nespôsobili škodu. Vonkajšie a vnútorné súkromné bazény už nesmú byť vyhrievané s pomocou plynu či elektriny.

Svojím dielom k úsporám musia prispieť aj obchodníci. Od dnešného dňa nesmú byť natrvalo otvorené dvere obchodov, ktorých priestory sú vykurované.Zväz nemeckého maloobchodu HDE už vopred ohlásil, že obchodníci podmienky splnia a že už teraz vďaka úsporným opatreniam k využívaniu energií pristupujú šetrne.

K podmienke zatvárania dverí povedal šéf HDE Stefan Genth, že k takémuto opatreniu obchodníci pristúpili už skôr. "Zatvorenými dverami možno samozrejme usporiť veľkú časť energie. Zároveň však do obchodu príde menej zákazníkov, "povedal Genth.

Obchody preto podľa neho zavádzajú preventívnu informačnú kampaň, keď pri vstupe vylepujú plagáty o tom, že dvere sú síce zatvorené, ale obchod je otvorený.

image

Chladnejšia voda aj tmavé ulice. Nemecko sa po kroku Putina chystá na najhoršie

Nevysvietené reklamy a vypnuté eskalátory

Ďalšie opatrenia, ktoré nariaďuje vypínať osvetlenie reklám a svetelné reklamné plochy od 22:00 do 16:00 nasledujúceho dňa, podporujú podľa Gentha aj predajcovia.

Poznamenal však, že svetlá reklám v mestách poskytujú v mnohých lokalitách chodcom väčší pocit bezpečia.

Na to pamätá aj vyhláška, ktorá uvádza výnimku z nariadenia v prípade, že svetlá reklám prispievajú k bezpečnosti premávky a k odvráteniu ďalších rizík. Napríklad v tmavých podchodoch by tak reklamy mohli ďalej svietiť.

Obchodníci zavádzajú vlastné opatrenia, napríklad skoro ráno a neskôr večer vypínajú eskalátory. Všadeprítomné sú aj nálepky nabádajúce zákazníkov, aby dvere chladiacich a mraziacich boxov starostlivo zatvárali.

Rovnako ako reklamy treba vypínať aj nočné osvetlenie fasád verejných budov a pamiatok. To však už skôr bolo bežnou praxou, ktorú začal Habeck, keď nariadil vypnúť osvetlenie budov jeho ministerstva.

image

Predtým neslýchaný nápad, dnes črtajúca sa realita. Plynová kríza láme protijadrový postoj Nemecka

19 stupňov na pracovisku

Vo verejných budovách s výnimkou nemocníc, škôl, škôlok a ďalších sociálnych služieb sa po novom nesmú vykurovať chodby, technické miestnosti a haly, pokiaľ to nie je nutné z dôvodu bezpečnosti.

Na pracoviskách vo verejných budovách sa bude kúriť najviac na 19 stupňov, čo je o jeden stupeň Celzia menej, ako bola ministerstvom hospodárstva odporúčaná teplota. Podľa fyzického podielu práce sa teplota môže znižovať až k 12 stupňom, ktoré vláda považuje za dostatočné pre fyzicky náročné profesie.

V neobývaných verejných budovách nariadenie prikazuje odpojiť prietokové ohrievače a bojlery, pokiaľ nie sú z hygienických dôvodov nevyhnutné.

Spolková vláda pripravuje súbor ďalších úsporných opatrení, ktoré budú platiť od októbra, pretože rozhodnúť o nich musí parlament. Ich súčasťou je napríklad povinné nastavovanie vykurovacej sústavy počas pravidelných revízií vykurovacích systémov.

01 - Modified: 2022-08-05 21:21:56 - Feat.: 1 - Title: Predtým neslýchaný nápad, dnes črtajúca sa realita. Plynová kríza láme protijadrový postoj Nemecka 02 - Modified: 2022-07-10 16:02:59 - Feat.: 1 - Title: Chladnejšia voda aj tmavé ulice. Nemecko sa po kroku Putina chystá na najhoršie 03 - Modified: 2022-08-30 11:16:35 - Feat.: 1 - Title: Strmo hore, teraz prudko dole. Ceny energií spadli, nádeje vzbudil Leyenovej prísľub 04 - Modified: 2022-08-26 11:59:50 - Feat.: 0 - Title: Inštalácia fotovoltických panelov nie je jednoduché riešenie 05 - Modified: 2022-08-11 14:22:41 - Feat.: 1 - Title: Aké sú náklady na elektromobil oproti klasickému pohonu? Takto to vidí expert
01 - Modified: 2024-04-15 19:33:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu 02 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-15 18:05:53 - Feat.: - Title: Nemecko zvažuje legalizáciu interrupcií v ranom štádiu tehotenstva 04 - Modified: 2024-04-15 17:59:16 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom dohodu o bezpečnostnej spolupráci. S Kyjevom rokuje aj Praha 05 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 07:30