Kráter po ruskom raketovom útoku pri zničených domoch v meste Kramatorsk, na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinci postupujú. Donbas Rusi do polovice septembra nezískajú, tvrdia experti

05.09.2022, 08:48
Autor:
ČTKČTK

Britské ministerstvo obrany v dnešnej správe opretej o informácie spravodajských služieb píše, že je "vysoko nepravdepodobné", že by ruské sily dosiahli cieľ dokončiť misiu na Donbase.

Ukrajinská armáda na juhu a východe Ukrajiny preukázateľne postupuje. Uviedol to v noci na dnes americký Inštitút pre štúdium vojny. Podľa ústavu Ukrajinci postupujú vo viacerých smeroch na západe Chersonskej oblasti a upevnili svoje pozície tiež v oblasti za riekou Severný Doneck v Doneckej oblasti. Podľa britského ministerstva obrany je veľmi nepravdepodobné, že by sa Rusom podarilo do polovice tohto mesiaca dobyť zvyšok Doneckej oblasti, ako požaduje Kremeľ.

Tempo protiofenzívy na juhu Ukrajiny sa podľa ISW bude pravdepodobne "dramaticky meniť zo dňa na deň". Ukrajinské sily zrejme usilujú o to, aby Rusom došli dodávky, o narušenie ich velenia a riadenia operácií a o oslabenie ich morálky.

image

Británia rozširuje výcvikový program pre nových ukrajinských vojakov

"Rusi prejdú príležitostne do protiútoku a získajú späť niektoré stratené územia. Budú však pravdepodobne vykonávať prudké delostrelecké a vzdušné útoky na oslobodené obce a postupujúce ukrajinské jednotky," upozorňuje tiež ISW.

Inštitút si tiež všimol, že ukrajinský postup začal viesť k "realistickejším komentárom" ruských vojenských blogerov, ktorí až doteraz podporovali veľmi optimistickú rétoriku Kremľa.

image

Scholz prisľúbil ukrajinskému premiérovi pokračovanie vojenskej podpory

Britské ministerstvo obrany v dnešnej pravidelnej správe opretej o informácie spravodajských služieb píše, že je "vysoko nepravdepodobné", že by ruské sily dosiahli cieľ dokončiť misiu na Donbase do 15. septembra, ako znie povel z Kremľa. "Je veľmi nepravdepodobné, že to dosiahnu, čo ďalej skomplikuje plány Ruska usporiadať v okupovaných oblastiach referendum o pripojení k Ruskej federácii," uviedlo britské ministerstvo v správe.

Hlavným úsilím Ruska podľa Londýna "takmer určite" zostáva práve jeho ofenzíva na Donbase. "Základné osi postupu na Donbase sú naďalej pri Avdijivke blízko mesta Doneck a 60 kilometrov severnejšie okolo Bachmutu," potvrdzuje britské ministerstvo obrany. "Hoci Rusko zaznamenalo v tomto sektore najväčší úspech, jeho sily postupujú k Bachmutu rýchlosťou okolo jednoto kilometra za týždeň," dodalo britské ministerstvo.

image

Zelenskyj vymenoval veľvyslanca v Nemecku, jeho predchodcu kritizovali za obranu ukrajinských nacionalistov

Južné velenie ukrajinskej armády dnes tvrdí, že 127. pluk ruského 1. armádneho zboru odmietol plniť svoje povinnosti pre nedostatočnú podporu a zlé podmienky, vrátane nedostatku vody. Podľa ukrajinskej armády ruské špeciálne sily podnikli opatrenia proti týmto vojakom a zbavili ich funkcií. Podobné informácie nemožno spoľahlivo overiť.

Útoky cez víkend pokračovali aj v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Miestny gubernátor Dmytro Žyvyckyj informoval, že v nedeľu región ostreľovania zasiahlo štyridsaťkrát. Najviac utrpela oblasť okolo obce Znob-Novgorodske, kde počas dňa zahrmelo 15 explózií. Rusko údajne oblasť ostreľovalo delostreleckými granátmi a poničilo elektrickú prenosovú sústavu.

01 - Modified: 2022-09-04 06:15:00 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinec Jevhen Maloletka získal top cenu za fotografie z obliehania Mariupola 02 - Modified: 2022-09-02 15:14:05 - Feat.: 1 - Title: Trh s elektrinou nefunguje, narušila ho Putinova manipulácia. EÚ ho musí zmeniť, vyhlásila Leyenová 03 - Modified: 2022-09-02 10:34:45 - Feat.: 0 - Title: Mladý Rus v Bratislave umlčal všetkých konšpirátorov: Putin je diktátor. Som za Ukrajinu, ste ovplyvnení propagandou 04 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 05 - Modified: 2022-09-02 08:39:38 - Feat.: 1 - Title: Politika Európskej únie voči Ukrajine je hlúpa a nie je v našom záujme, hovorí chorvátsky prezident
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 03 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 04 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:20