Liz Truss prichádza na vyhlásenie budúceho britského premiéra. FOTO: Reuters
StoryEditor

Novou britskou premiérkou sa po hlasovaní Konzervatívnej strany stane Liz Trussová

05.09.2022, 13:39
Autor:
ČTKČTK

Vo funkcií nahradí doterajšieho premiéra Borisa Johnsona. Zvolilo ju viac ako 80-tisíc členov strany, pričom jej protikandidát Rishi Sunak získal viac ako 60-tisíc hlasov.

Britská ministerka zahraničia Elizabeth Trussová (47), ktorá bola dnes zvolená novou šéfkou britskej Konzervatívnej strany a teda aj britskou premiérkou, v mnohom podľa médií pripomína svoju niekdajšiu predchodkyňu Margaret Thatcherovú. Okrem podobného politického programu sa občas štylizuje aj do jej podoby a bývalú premiérku dokonca stvárnila už v detstve pri školskej simulácii volieb.

Pritom sama Trussová vzišla zo silne ľavicového prostredia a prakticky celý život sa postupne posúvala doprava, až k thatcherovskému krídlu britských konzervatívcov. Okrem britskej diplomacie už predtým viedla niekoľko kľúčových ministerstiev a na čele rezortu medzinárodného obchodu v rokoch 2019 až 2021 previedla krajinu ťažkým obdobím brexitu (ako druhá žena v histórii tohto úradu).

Výrazná podoba s Thatcherovou

S mimoeurópskymi krajinami potom vyjednávala zmluvy o voľnom obchode, v ktorých Briti vidia náhradu za spoločný európsky trh.

image

Británia sa v pondelok dozvie meno svojho nového premiéra, Trussová viedla v prieskumoch

Éru žien v úrade britského premiéra začala práve Margaret Thatcherová, ktorá v období od mája 1979 do novembra 1990 trikrát vyhrala voľby, zastávala tvrdú a neústupnú reformnú politiku a dokázala zlomiť moc odborov, ktoré ochromovali Britániu. Druhou premiérkou bola Theresa Mayová, ktorej trojročný mandát od júla 2016 do júla 2019 bol poznačený neľahkým vyjednávaním o podmienkach brexitu.

V úrade šéfky britskej diplomacie od septembra 2021 stelesňovala Trussová vždy veľkú podporu Británie Ukrajine, najmä prostredníctvom ekonomických sankcií bezprecedentných rozmerov. Taktiež sa jej pripisuje zásluha na prepustení Britky s iránskym občianstvom Nazanín Zaghariovej-Ratcliffeovej.

image

Británia uistila Ukrajinu o pokračujúcej podpore. "Nech to trvá akokoľvek dlho," povedal Johnson

Tá bola v roku 2016 zadržaná v Iráne, keď tam s dcérou prišla navštíviť rodinu a tamojšie súdy jej následne vymerali celkovo šesť rokov väzenia za sprisahanie proti iránskej vláde a za propagandu, čo Britka vždy popierala.

Súčasne Trussová zaznamenala aj niekoľko diplomatických prešľapov. Počas návštevy Moskvy tento rok v polovici februára, ktorá bola jedným z posledných pokusov o zabránenie invázii, sa ju ruský minister zahraničia Sergej Lavrov snažil presvedčiť, že Rusko nechystá útok proti Ukrajine a že ruskí vojaci sú na území svojej krajiny.

"Predsa uznávate zvrchovanosť Ruska v Rostovskej a Voronežskej oblasti?“opýtal sa Lavrov. "Británia nikdy neuzná zvrchovanosť Ruska v týchto regiónoch," reagovala Trussová. Neskôr vysvetlila, že mala za to, že Lavrov hovorí o časti Ukrajiny.

image

Bloomberg: Krízový energetický plán Británie ráta s riadenými odstávkami plynu pre podniky aj domácnosti

Niekdajšiu "železnú lady" pripomínali programové body Trussovej v premiérskej kampani, hlavne propagáciou malej úlohy štátu a nízkych daní. Trussová navrhuje napríklad zníženie počtu členov vlády a hlása libertariánsku ekonomiku s čo najmenšou mierou zásahov do voľného trhu. Spoločne s ďalšími štyrmi konzervatívnymi poslancami napísala knihu Nespútaná Británia, v ktorej odporúča odstrániť štátne regulácie na posilnenie pozície Británie vo svete.

Pohľad na brexit nemení

Vo vzťahu k brexitu bolo súčasťou kampane Trussovej zotrvanie na politike doterajšieho premiéra Borisa Johnsona, ktorý navrhoval jednostranne ukončiť platnosť špeciálneho dojednania o Severnom Írsku, ktoré po brexite fakticky zostáva súčasťou colnej zóny Európskej únie, čo má zabrániť novému náboženskému konfliktu v tejto britskej provincii.

image

Trussovú v boji o post premiéra podporil bývalý sok, zasadil ranu Sunakovi. V prieskumoch výrazne vedie

Táto výnimka sa však nepáči ortodoxným zástancom brexitu, ktorí v nej vidia pretrvávajúcu nechcenú väzbu na Európsku úniu. V oblasti imigrácie Trussová nekritizovala rozhodnutie dosluhujúcej vlády o vrátení ilegálne prichádzajúcich imigrantov do Rwandy. Súčasne s ňou však ministerka vnútra Priti Patelová vyjednala zmluvu, že bude prijímať imigrantov, ktorí sa do kráľovstva dostanú ilegálne.

Bývalú premiérku Thatcherovú nedávno pripomenula aj odpoveď Trussovej v diskusii pred dokončením výberu nového britského premiéra. Na otázku "Ako sa cítite pri myšlienke, že môžete spôsobiť globálnu skazu, keď stlačíte tlačidlo na použitie jadrových zbraní? "Trussová odpovedala s kamennou tvárou, "som pripravená to urobiť".

Médiá si tiež už skôr všimli, že napríklad počas cesty do Moskvy mala Trussová skoro rovnakú kožušinovú čiapku ako Thatcherová pri niekdajšej diplomatickej ceste do Kremľa alebo sa nechala ako ministerka vyfotografovať, ako ide v tanku, čo tiež pripomenulo známu fotku bývalej konzervatívnej premiérky.

image

V Británii kolabuje železničná doprava. Štrajkuje 40-tisíc železničiarov a funguje len pätina siete

Nie vždy bola však niekdajšia "železná lady" vzorom Trussovej, hoci ju stelesnila už v siedmich rokoch pri školskej simulácii volieb. Súčasne sa avšak so svojimi ľavicovo zameranými rodičmi zúčastnila mierových demonštrácií proti vláde, na ktorých aj sama skandovala slogan proti Thatcherovej Preč s Maggie!

Z ľavičiarky konzervatívna politička

Elizabeth (Liz) Trussová sa narodila 26. júla 1975 v Oxforde profesorovi matematiky a zdravotnej sestre. Jej matka sa zúčastnila akcií Kampane za jadrové odzbrojenie, čo bola organizácia protestujúca proti rozhodnutiu Thatcherovej pristúpiť k rozmiestneniu amerických jadrových hlavíc na základni RAF Greenham Common, západne od Londýna.

V jej štyroch rokoch sa rodina Trussovej presťahovala do Škótska, kde budúca premiérka vyrastala. V roku 1996 vyštudovala filozofiu, politológiu a ekonómiu na Mertonovej fakultu Oxfordskej univerzity.

image

Na čele britskej vlády bude od septembra stáť buď Rishi Sunak, alebo Liz Trussová

Na štúdiách sa pripojila k stredoľavým liberálnym demokratom, a dokonca predsedala ich študentskej odbočke na univerzite. Na konferencii tejto strany v roku 1994 sa vyslovila za zrušenie monarchie a delegátom zjazdu v Brightone povedala: "My liberálni demokrati veríme v príležitosti pre všetkých. Neveríme, že sa ľudia rodia pre vládnutie. "

Neskôr však vstúpila do Konzervatívnej strany. Následne pracovala v súkromnom sektore ako ekonómka a od roku 2006 bola zvolená za radcu v Greenwichi v juhovýchodnom Londýne.

image

Kto vystrieda Johnsona? Zostali traja kandidáti, najviac hlasov dostal Rishi Sunak

Do vysokej politiky vstúpila Trussová v roku 2010 zvolením do parlamentu. Potom bola štátnou podtajomníčkou pre starostlivosť o deti a vzdelávanie a v rokoch 2014 až 2016 ministerkou životného prostredia a vidieka vo vláde Davida Camerona. Ako ministerka vyhlasovala, že za klimatické zmeny môže ľudská činnosť. Potom do roku 2017 prevzala vo vláde Theresy Mayovej vedenie ministerstva spravodlivosti, ako prvá žena v tejto funkcii. A ďalej bola dva roky hlavnou tajomníčkou ministerstva financií a od septembra 2019 tiež šéfkou vládneho úradu pre rovnaké príležitosti.

Milovníčka karaoke Trussová, drobná blondína s rovnými vlasmi, je vydatá za účtovníka Hugha O‘Learyho a majú spolu dve deti.

01 - Modified: 2022-09-05 06:37:28 - Feat.: 1 - Title: Británia sa v pondelok dozvie meno svojho nového premiéra, Trussová viedla v prieskumoch 02 - Modified: 2022-08-24 09:13:33 - Feat.: 1 - Title: Británia uistila Ukrajinu o pokračujúcej podpore. "Nech to trvá akokoľvek dlho," povedal Johnson 03 - Modified: 2022-08-04 08:31:09 - Feat.: 1 - Title: Trussovú v boji o post premiéra podporil bývalý sok, zasadil ranu Sunakovi. V prieskumoch výrazne vedie 04 - Modified: 2022-07-30 21:45:00 - Feat.: 1 - Title: Britské firmy sa odvracajú od Číny, myslí si šéf konfederácie britského priemyslu 05 - Modified: 2022-07-29 07:49:26 - Feat.: 1 - Title: Britský minister obrany v boji o post šéfa konzervatívcov podporil Trussovú
01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:40