Ruský opizičný líder Alexej Navaľnyj ukazuje znak víťazstva na súde v Moskve. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Navaľnyj vyzýva Rusov na účasť v jesenných voľbách. Oslabiť Putina je občianskou povinnosťou, tvrdí

06.09.2022, 16:38
Autor:
TASRTASR

Voľby vypísané na 11. septembra sa budú konať v 82 regiónoch krajiny. Vo viacerých regiónoch sa pritom bude hlasovať už od 9. septembra.

Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v utorok vyzval na účasť vo voľbách, ktoré sa v regiónoch Ruska budú konať 11. septembra.

Navaľného najnovšiu výzvu z väzenia zverejnil v utorok jeho tím na jeho stránke na Facebooku. Konštatoval v nej, že po tom, ako Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine, sa v Rusku opäť začala diskusia, či vôbec má zmysel ísť voliť.

Vo výzve Navaľnyj svojich prívržencov presviedča, že to zmysel má, lebo "podstata sa nezmenila: (šéf Kremľa Vladimir) Putin vládne - a dokázal vyvolať zločinnú vojnu, spolieha sa na represiu, kontrolu súdnictva, propagandu a stranu Jednotné Rusko, ktorá ovláda všetky zastupiteľstvá v krajine.

Občianska povinnosť

Väznený opozičný politik argumentuje, že "akákoľvek akcia zameraná na oslabenie ktoréhokoľvek z prvkov" putinovského systému "je správna a (podniknúť ju) je občianskou povinnosťou".

"Váš hlas nie je len príležitosťou zvoliť opozičného kandidáta, ale aj najjednoduchším spôsobom, ako protestovať proti vojne" rozpútanej na Ukrajine Putinom, píše sa vo výzve.

Navaľnyj v tejto súvislosti pripomenul možnosť využiť aplikáciu Inteligentné hlasovanie, ktorú pred rokmi vytvoril jeho tím.

Podstata takéhoto hlasovania spočíva v tom, že aplikácia voličovi v jeho volebnom obvode odporučí kandidáta, ktorý má potenciál poraziť kandidáta vládnej strany Jednotné Rusko.    

image

Ruskí politici opisujú Gorbačovov odkaz rôzne. Nezneužil politickú moc na vlastné ciele, vyzdvihuje Navaľnyj

Táto aplikácia však počas nadchádzajúcich volieb funguje len v Moskve, kde sa od 9. do 11. septembra uskutočnia komunálne voľby. Navaľného tím moskovským voličom odporúča vhodných kandidátov na základe ich postoja k vojne na Ukrajine.

Spomenul prípady pre Kremeľ "nevhodných kandidátov" - z radov opozície, a dokonca aj umiernených či konštruktívnych kritikov,  ktorým príslušné ruské - a moskovské - úrady neumožnili uchádzať sa o hlasy voličov v nadchádzajúcich voľbách.

Uviedol však súčasne, že napríklad v Moskve je na kandidátnych listinách "stále veľa dobrých ľudí, z ktorých môžeme vy a ja urobiť poslancov".

V iných regiónoch, kde využitie Inteligentného hlasovania nebude možné, Navaľnyj vyzval hlasovať tak, aby voliči pomohli "nie až takým dobrým kandidátom" a poškodili "tým veľmi zlým", provládnym.

Ruské úrady chcú Navaľného aplikáciu zakázať

Roskomnadzor vlani v auguste, mesiac pred parlamentnými voľbami v Rusku, požiadal spoločnosti Google a Apple, aby zo svojich obchodov stiahli aplikáciu Navaľnyj, pretože podľa nej propaguje činnosť organizácií, ktoré sú v Rusku považované za extrémistické a zakázané.

Obe spoločnosti Kremľu vyhoveli, ale Navaľnyj vo svojej najnovšej výzve uvádza, že Inteligentné hlasovanie je opäť v ponuke Apple a Google aj Telegramu a cez sieť VPN je v Rusku dostupná aj príslušná webová stránka.

image

Navaľného už tretíkrát tento mesiac umiestnili na samotku

Voľby vypísané na 11. septembra sa budú konať v 82 regiónoch krajiny. Vo viacerých regiónoch sa pritom bude hlasovať už od 9. septembra.

V 14 regiónoch sa budú konať priame voľby gubernátorov a parlament Adygejskej republiky zvolí prezidenta tohto subjektu Ruskej federácie. V šiestich regiónoch sa uskutočnia voľby do tamojších zákonodarných zborov. Budú sa konať aj voľby do mestských zastupiteľstiev 12 metropol subjektov Ruskej federácie, ako aj voľby do samosprávnych orgánov na rôznych úrovniach.  

01 - Modified: 2022-08-31 13:11:05 - Feat.: 1 - Title: Ruskí politici opisujú Gorbačovov odkaz rôzne. Nezneužil politickú moc na vlastné ciele, vyzdvihuje Navaľnyj 02 - Modified: 2022-08-30 16:36:34 - Feat.: 1 - Title: Navaľného už tretíkrát tento mesiac umiestnili na samotku 03 - Modified: 2022-08-24 17:17:40 - Feat.: 1 - Title: Ruský opozičník Navaľnyj neposlúchol príkaz dozorcu, opätovne skončil v izolačnej cele 04 - Modified: 2022-08-29 21:16:09 - Feat.: 1 - Title: Ruskému novinárovi hrozí až osem rokov väzenia. Navaľného fondu daroval tisíc rubľov 05 - Modified: 2022-08-24 11:55:26 - Feat.: 1 - Title: NÁZOR: Snívanie a lamentovanie. Bez infarktu či mŕtvice bude Putinovým nástupcom zase len Putin
01 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 02 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 03 - Modified: 2024-04-18 08:01:44 - Feat.: - Title: Do Kyjeva nečakane pricestoval nemecký minister hospodárstva 04 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-18 07:29:16 - Feat.: - Title: Ruská raketová paľba na mesto Černihiv si vyžiadala už 18 mŕtvych
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:49