Britská kráľovná Alžbeta II. FOTO: Reuters
StoryEditor

Britská kráľovná Alžbeta II. je pod dohľadom lekárov. Zišla sa pri nej rodina vrátane Charlesa

08.09.2022, 13:50
08.09.2022, 16:56
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Devädesiatšesťročná panovníčka je na svojom zámku Balmoral v Škótsku, kde zostane aj naďalej, doplnil palác.

Lekári dnes ráno prezreli britskú kráľovnú Alžbetu II. a jej zdravotný stav ich znepokojil. Panovníčka by podľa nich mala zostať pod lekárskym dohľadom, uviedol Buckinghamský palác vo vyhlásení. 

image

Britská kráľovná Alžbeta II. odložila stretnutie, podľa lekárov by mala odpočívať. Má zdravotné problémy

Devädesiatšesťročná panovníčka sa však napriek tomu cíti dobre a zostáva vo svojom škótskom vidieckom sídle Balmoral. Do Škótska už prišli všetky štyri jej deti, vrátane korunného princa Charlesa s manželkou Camillou a všetci jeho súrodenci. V Balmorali už je tiež Charlesov syn princ William. Najbližší členovia kráľovskej rodiny boli už o stave panovníčky informovaní, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj v paláci.

Schádza sa rodina

Ku kráľovnej pricestuje aj Williamov mladší brat Harry spolu s manželkou Meghan, oznámil podľa DPA ich hovorca. Pár, ktorý je momentálne na krátkej návšteve Európy, sa mal vo štvrtok večer zúčastniť na slávnostnom odovzdávaní cien v Londýne, zmenil však svoje plány a odcestuje do Škótska.

Pred zámkom Balmoral, kde Alžbeta II. tradične trávi leto, sa zišli desiatky ľudí, rovnako pred Buckinghamským palácom v Londýne, oficiálnym sídlom panovníčky. V piatok sa tam neuskutoční tradičné striedanie stráží, na ktoré sa radi chodia pozerať návštevníci britskej metropoly.

Premiérka reaguje

"Celá krajina je hlboko znepokojená touto správou," napísala na twitteri premiérka Liz Trussová. Ľud je v myšlienkach s panovníčkou a jej rodinou, dodala. 

Podobné slová zvolil aj šéf opozičných labouristov Keir Starmer a predseda Dolnej snemovne britského parlamentu Lindsay Hoyle. Oznámenie paláca o stave kráľovnej prišlo v momente, keď Trussová v snemovni predstavovala vládne plány.

Kráľovná mala v posledných mesiacoch nešpecifikované zdravotné ťažkosti, ktoré britské médiá opisujú ako "problémy s pohybom". Obmedzila vystúpenie na verejnosti a naposledy cez víkend odriekla účasť na škótskych hrách v mestečku Braemar.

Situácia je vážna

Britská televízna stanica BBC po správe prerušila svoj program a začala živé vysielanie o stave Alžbety. Komentátor stanice pripomenul, že správy o zdravotnom stave členov kráľovskej rodiny prichádzajú len zriedka, čo samo osebe naznačuje závažnosť aktuálneho diania, rovnako ako aj rýchla cesta členov kráľovskej rodiny do Škótska.

image

Briti majú novú premiérku. Trussovú prirovnávajú k rotvajlerovi, ktorý však po zahryznutí už nepustí

Doteraz sa vždy objavovala len informácia o problémoch s pohybom, tentoraz však táto informácia chýba, čo naznačuje, že ťažkosti sú iného charakteru, uviedol komentátor. "Dúfajme v to najlepšie, avšak pripravte sa aj na to najhoršie," dodal.

"Kiež Božia prítomnosť posilňuje a utešuje Jej Veličenstvo, jej rodinu i tých, ktorí sa o ňu v Balmore starajú," napísal najvyššie postavený duchovný anglikánskej cirkvi, arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Taktiež zástupcovia britskej katolíckej cirkvi, moslimov i židov uviedli, že sa modlia za zdravie kráľovnej. Hlboké znepokojenie vyjadril okrem iného aj bývalý britský premiér David Cameron, waleský premiér Mark Drakeford alebo škótska premiérka Nicola Sturgeonová

01 - Modified: 2022-09-07 21:21:42 - Feat.: 1 - Title: Britská kráľovná Alžbeta II. odložila stretnutie, podľa lekárov by mala odpočívať. Má zdravotné problémy 02 - Modified: 2022-09-06 11:53:14 - Feat.: 1 - Title: Briti majú novú premiérku. Trussovú prirovnávajú k rotvajlerovi, ktorý však po zahryznutí už nepustí 03 - Modified: 2022-09-06 11:38:47 - Feat.: 1 - Title: Kráľovná Alžbeta II. prijala rezignáciu Borisa Johnsona
01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:36